Tarih: 28.07.2022 10:26

Türkiye'nin yangina karsi en dirençli kenti Izmir

Facebook Twitter Linked-in

Izmir’in kahraman itfaiyecileri hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerine çikmasiyla olasi yanginlara karsi teyakkuza geçti. Itfaiye personelini ziyaret eden Baskan Tunç Soyer, “Son 20 günde 1556 yangin meydana geldi. Bunlarin 1473 tanesine aninda hizli müdahaleyle arkadaslarimiz söndürdü. Izmirlilerin içi rahat etsin. Izmir Türkiye’nin yangina karsi en dirençli kentidir” dedi. 

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Itfaiye Daire Baskanligi'nin Yenisehir'deki Hizmet Binasini ziyaret ederek olasi yanginlara karsi teyakkuza geçen itfaiye personeline moral destegi verdi. Hava sicakliklarinin artmasiyla kentteki yangin sayisinda artis meydana geldigini ifade eden Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “1-20 Temmuz tarihleri arasinda yogun hava sicakligi ve rüzgarin etkisiyle bin 556 yangin meydana geldi. Bunlarin 1473 tanesine arkadaslarimiz hizla müdahale ederek söndürdü. Bunlarin sadece 57'si kismen yanma, 26'si da tüm gayretlere ragmen tamamen yanma sonrasinda söndürüldü” diye konustu. 

Telsizle tesekkür etti

Baskan Soyer, görev basindaki itfaiye personeline de telsizle seslenerek, "Degerli kardeslerim kazasiz belasiz yanginsiz bir gün geçirmenizi diliyorum. Bugüne kadarki kahramanca mücadelenizi kutluyorum ve hepinize çok tesekkür ediyorum" dedi. 

Izmirlilerin içi rahat etsin

Yangin mevsimi nedeniyle sikintili günlerden geçildigini ifade eden Baskani Soyer, “Sicakliklarin arttigi bugünlerde, küresel isinma, iklim krizi bu süreçleri hizlandiriyor ama Izmirlilerin içi rahat etsin. Basta Itfaiye Daire Baskanimiz Ismail Derse olmak üzere itfaiye erleri olagan üstü özveri ve çabayla canla basla çalismayi sürdürüyorlar. Izmir Türkiye’nin yangina karsi en dirençli kentidir” diye konustu.

Iste Izmir Itfaiyesi’nin basarisinin sirri

Baskan Soyer Izmir Itfaiyesi’nin basarisinin arkasinda çok önemli faktörlerin oldugunun altini çizerek sunlari söyledi: “Izmir Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Teskilati’nin elindeki araç-gereç miktari bugünün parasiyla 2 milyar lira yani 100 milyon euro civarinda. Bu Türkiye’de kisi basina düsen araç gereç sayilari bakimindan Izmir Itfaiyesini lider konuma getiriyor. Türkiye’de itfaiye teskilatlari içinde araç gereç sayisi en çok olan il Izmir. Birincisi bu. Ikincisi Akilli Ihbar Sistemi’yle olusturdugumuz yepyeni bir yapi var. Bu sistem ormanlik alanlarin yüzde 46’sini gerçek zamanli görüntü isleme teknolojisi ‘yapay zeka’ ile izleyen kameralar sayesinde en zayif dumani dahi tespit edebiliyor. Tespit edilen yanginin görüntüsü, konumu ve türü sistem tarafindan yazilim programi sayesinde ekiplere gönderiliyor. Böylelikle yanginlar baslangiç asamasinda müfrezelere yönlendiriliyor ve yangin hizlica önlenebiliyor. Bu sistemi önümüzdeki günlerde Bilgi Islem Daire Baskanligi’nin destegiyle daha genis alana yayacagiz. Üçüncü faktörde özellikle orman köylerinde olusturdugumuz teskilat. Geçen yil dagitilanlarla 355 tazyikli su püskürten tankere sahibiz. Yangin riski yüksek köylerde yerinde egitimler ile köy halkinin yanginlara nasil müdahale edecegi konusunda bilgilenmesini sagladik. Yangin çiktigi anda çok ciddi bir biçimde itfaiye mürettebati olay yerine gelene kadar müdahale edebiliyorlar. Bu da Türkiye’de benzeri görülmemis bir uygulama.” 

Yanginlari insan eliyle çikariyoruz

Izmir’de 20 günde çikan yanginlarin yüzde 60’inin sigara izmaritinden çiktigini belirten Baskan Soyer, “Yüzde yirmisi vatandaslarimizin temizlik amaçli yaptiklari, bahçe çöplerini yakmalari ve atesi kontrol edemeyerek kaçirmalari veya islem sonrasinda atesi tam olarak söndürmemelerinde kaynaklandi. Son zamanlardaki sicak ve rüzgarli havalardan kaynakli elektrik tellerinin birbirine vurmasi sonucu da yanginlar meydana geldi. Özetle en çok insan eliyle çikartiyoruz bu yanginlari ve en çok sigara izmariti nedeniyle çikiyor bu yanginlar. Çok zor günler bu günler. Biz yangin mevsimi diyoruz bu günlere. Arkadaslarimiz canla basla mücadele veriyorlar. Önümüzdeki günlerde bu sikinti devam edecek sadece son 24 saat içerisinde bile arkadaslarimiz 95 yangina müdahale etti” dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —