Türkiye'nin yildizi 'Anadolu' gezegeni 'Göktürk' oldu

Türkiye

Türkiye'nin yildizi 'Anadolu' gezegeni 'Göktürk' oldu

Türk Astronomi Dernegi Baskani Prof. Dr. Küçük, Türkiye'nin "WASP-52" kodlu yildizina "Anadolu", yörüngesindeki "WASP-52-B" kodlu ötegezegene ise "Göktürk" isminin verildigini açikladi.

Türk Astronomi Dernegi Baskani Prof. Dr. Ibrahim Küçük, UZAYBIMER'de düzenledigi basin toplantisinda, Uluslararasi Astronomi Birliginin (IAU) kurulusunun 100. yil dönümü dolayisiyla "Ayni gökyüzü altinda 100 yil" temasiyla çesitli etkinlikler düzenlendigini, bu kapsamda üye ülkelere belirlenen yeni yildiz ve gezegenlere isim verme hakki tanindigini hatirlatti.

Dernek olarak "Türkiye Ötegezegenine Isim Veriyor" kampanyasi düzenlediklerini belirten Küçük, bu kapsamda Milli Egitim Bakanligina bagli okullardan, üniversitelerden, bilim merkezlerinden çesitli isimler sunuldugunu belirtti.

Ötegezegenlerin, o ülkelerin cografi konumu ve gökcisminin o ülkeden görülebilmesi dikkate alinarak belirlendigini anlatan Küçük, sunlari kaydetti:

"100 ülkeye, gözlenen yildiz ve gezegenlere isim verme hakki verildi. Bunlar gözlendikleri an katalog isimleriyle anilir. Bize de 40 derece enlemden, Ankara'dan rahatlikla gözlenebilecek sekilde bir yildiz ve gezegen verildi. Bunlar WASP-52 yildizi ve WASP-52-B gezegeni. Isimlendirme çalismasi, 3 aydan fazla sürdü. Paris Gözlemevi'ndeki toplantiyla isimler tüm dünyaya duyurulacak. Kampanyaya dünyada genis katilim oldu. Tüm dünyada 360 binden fazla isim önerisi yapildi. Türkiye'den 300'e yakin isim geldi. Pegasus takim yildizinda bulunan yildizimizin ismi 'Anadolu', ötegezegenimizin ismi ise 'Göktürk' olarak belirlendi. Ülkemize hayirli olsun."

Prof. Dr. Ibrahim Küçük, bu iki ismi öneren okullara birer teleskop hediye edilmesini istediklerini dile getirdi.

"Anadolu" Türkiye'den gözlemlenebilecek

Türkiye'ye 457 isik yili uzaktaki "Anadolu" yildizinin, ilkbahardan sonbahara kadar Türkiye'den gözlemlenebilecegi, ülkelere verilen gezegen sistemlerinin her ülkenin baskentinden küçük teleskoplarla görülebilecek parlaklikta seçildigi kaydedildi.

112 yildiz ve gezegene verilen isimler açiklandi

Uluslararasi Astronomi Birligi de dünya genelinde baslatilan ötegezegen isimlendirme kampanyasinda, 112 yildiz ve gezegene verilen isimleri açikladi.

Paris Gözlemevi'nde IAU yetkilileri tarafindan düzenlenen basin toplantisinda, "NameExoWorlds" kampanyasinin sonuçlari duyuruldu.

IAU Baskani Debra Elmegreen, yaptigi açiklamada, "Kurumumuz, bu kampanyaya gösterilen büyük uluslararasi ilgiden memnuniyet duymaktadir. Dünyanin dört bir yanindaki insanlarin planet sistemimize isim vermesi onlarin kültürel mirasi açisindan anlamlidir." ifadelerini kullandi.

Kampanyaya iliskin IAU tarafindan yayimlanan basin bildirisinde ise 112 ülkede ulusal kampanyalar düzenlendigi ve toplamda küresel bazda 780 bin kisinin kampanyaya katildigi belirtildi.

Bildiride, yildiz ve gezegenlerine isim verilmesi kampanyasinin tarihte ikinci kez düzenlendigi animsatilarak, 112 ülkeden 360 bin isim önerisinin geldigi kaydedildi.

Açiklamada, her ülkeye ayrilan yildiz ve yörüngesindeki gezegenin o ülkeden görülebildigi ve küçük teleskoplarla gözlenebilecegi bilgisi verildi.