TÜSAD'DAN OMICRON VARYANTI UYARISI

TÜSAD

Solunum Dernegi TÜSAD, yeni ortaya çikan Omicron varyanti konusunda acil önlemler alinmasi istedi. TÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. M. Onur Turan, "Bu varyant henüz Türkiye'de görülmedi. Ülkemizde yeni bir dalga yasanmamasi için sadece Güney Af

Covid-19’un yeni varyanti olarak Güney Afrika’da ortaya çikan Omicron, Avrupa’nin bazi ülkeleri ve Asya’da hizla yayiliyor. Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan endise verici varyant olarak tanimlanan Omicron varyanti, henüz Türkiye’de görülmese de çok bulasici olmasi nedeniyle endise veriyor. Bu endiseyi tasiyan Türkiye Solunum Arastirmalari Dernegi (TÜSAD), erken alinacak önlemlerin bizi önemli bir tehlikeden koruyacagina dikkat çekiyor. TÜSAD bu kapsamda Omicron’un görüldügü tüm ülkeler seyahat kisitlamasi getirilmesini öneriyor.

DELTA’DAN DAHA BULASICI

Yeni varyart konusunda bilgi veren TÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Onur Turan, su noktalara dikkat çekti: “Son 2-3 hafta içerisinde Güney Afrika’nin bazi sehirlerinde vaka sayilarinda günlük PCR testi pozitiflik oraninda yüzde 1’lerden yüzde 30’a yükselme seklinde ortaya çikan hizli bir yükselme gözlendi. Yapilan analizler sonucunda bu duruma COVID-19’un yeni bir varyantinin neden oldugu saptandi ve bu varyanta Omicron (Nu varyanti, B.1.1.529) adi verildi. Ilk gözlemler isiginda, bu yeni varyant Delta varyantindan daha bulasici özellikte. Virüsün bagisiklik sistemi tarafindan olusturulan SARS-CoV-2’ye özgü antikorlardan kaçma yeteneginin yüksek olabilecegi yönünde görüsler bulunuyor. Varyantin Avrupa’da hizla yayilmasi çok endise verici.”oldugunu belirtti.


ASILAMA HIZI ARTIRILMALI

Henüz Türkiye’de görülmeyen bu varyantin yayilmamasi için acil tedbirler alinmasi gerektiginin altini çizen Turan su uyarilarda bulundu: “Güney Afrika ve komsu ülkelerine uçus yasagi ve bu ülkeden gelenlere karantina zorunlulugu gibi bazi önlemler halihazirda alindi. Ancak, Omicron varyantinin tüm dünyada yeniden hizla yayilma, hatta yeni bir dalgaya yol açabilme ihtimaline karsilik mevcut kisitlamalarin bu varyantin görüldügü bütün ülkeleri kapsayacak sekilde genisletilmesini, ayrica Türkiye genelinde virüsün yayilmasini önleyecek ve asilama hizini artiracak tedbirlerin acilen alinmasini öneriyoruz.” dedi.

Varyantin Türkiye’de yayilimin yavaslamasi için koronavirüsle ilgili bilinen tedbirlere uyulmaya devam edilmesi gerektigini ifade eden Turan, su hatirlatmayi da yapti: “Omicron ya da diger varyantlardan korunmak için basta maske, mesafe ve hijyen kurallarina dikkat edilmeye devam edilmeli. Özellikle kapali alanlarda ve kalabaliklarin toplandigi açik alanlarda tedbirli olunmali. Mevcut asilar da koruyuculuklarini sürdürdügü için asilamalarin da hizla devam etmesi ve tam doz asilamalarin tamamlanmasi çok önemli.”oldugunu ifade etti.