Ugur Mumcu ölümünün 28. yilinda Gaziemir'de özlemle anildi

Ugur Mumcu ölümünün 28. yilinda Gaziemir

Ankara'daki evinin önünde aracina konulan bombanin patlamasi sonucu yasamini yitiren Ugur Mumcu, katledilisinin 28'inci yilinda Gaziemir'de belediyenin düzenledigi etkinlikle anildi.

Gaziemir Belediyesinin Sevgi Yolu’nda düzenledigi Ugur Mumcu Anma Etkinligi, Mumcu’nun öldürüldügü saat olan 12.00’de, Ugurlar Olsun sarkisinin çalinmasiyla basladi. Koronavirüs salgini nedeniyle katilimin sinirli tutuldugu, Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda, belediye baskan yardimcilari, belediye meclis üyeleri ve muhtarlarin katildigi etkinlik, canli heykel gösterisi ve fotograf sergisiyle devam etti. 

C-4 tipi plastik bombanin patlamasi sonucu enkaza dönüsen Mumcu’nun 06 YR 245 plakali aracinin temsili ve Karsiyaka Soguk Heykel Atölyesi oyuncularinin canlandirdigi Ugur Mumcu, Gaziemirlilere duygulu anlar yasatti. Ugur Mumcu’nun fotograflarinin yer aldigi fotograf sergisi ise ziyaretçilerini Mumcu’nun anilarinda yolculuga çikardi. 22 Ocak Cuma günü saat 16.00’ya kadar Sevgi Yolu’nda açik kalacak sergi, 25-29 Ocak tarihlerinde Gaziemir Belediye Hizmet Binasi zemin katinda, mesai saatlerinde ziyarete açik olacak. 


Mumcu’nun ölüm haberiyle yikildim

Anma etkinliginde konusan Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda, Mumcu’nun ölüm haberini aldiginda adeta yikildigini söyledi. Baskan Arda, “Bundan 28 yil önce, tam bu saatlerde Türk basininin en büyük kalemlerinden, aydinlarindan biri olan Ugur Mumcu’yu maalesef arabasina konan bombanin patlamasi sonucu kaybettik. O gün bu saatlerde aci haberi, önceki dönem Belediye Baskanimiz Halil Ibrahim Senol ve rahmetli arkadasimiz Hasan Toyun’la birlikte Gaziemirspor’un maçini izlerken aldik. Haberi aldigimizda üzüldük, yikildik. 27 Ocak 1993 günü Gaziemir’den bir otobüs dolusu arkadasimizla Ugur Mumcu’nun cenazesine katildik. Yüz binlerin katildigi cenaze töreni boyunca yagmur altinda yürüdük. Sirilsiklam islandik. Ama bir kisi dahi o alani terk etmedi ve Ugur Mumcu’yu son yolculuguna hep birlikte ugurladik. Hep birlikte agladik, gökler agladi” dedi. 

Ugur Mumcu pusulamizdi

Ugur Mumcu ile lise yillarinda tanistigini söyleyen Baskan Arda; onun sorgulatan, düsündüren makalelerinin fikir dünyasina yön verdigini söyledi. Mumcu’nun, egemen güçlerin Türkiye’yi götürmek istedikleri o karanlik yolu okuyucularina gösterdigini vurgulayan Arda sözlerini söyle sürdürdü:

“Onun sorgulatan, düsündüren makaleleri bizlerin fikir dünyasi için adeta bir pusula görevi görüyordu. Katledildigi güne kadar meslegini onuruyla yapti. O kalemini hiçbir zaman egip bükmedi. Tüm çarpikliklari büyük bir açiklikla, cesaretle gözler önüne serdi. Katiller ve azmettirenler halen daha bulunamadi ya da bulunmadi! Ülkemizde çagdaslik ve demokrasinin saglanmasi için yillarca ugras veren Ugur Mumcu da Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kislali ve Kemal Türkler gibi degerlerimiz, gibi faili meçhul bir cinayete kurban gitti. Türk basininin en büyük kalemlerinden ve aydinlarindan biri olan Ugur Mumcu, somut belgelere dayali çalismalari ve yayimladigi eserleriyle örnek ve önder bir gazeteci oldu. Çalismalari ve arastirmalari halen geçerliligini koruyor. O gün onu öldürerek susturmaya çalisanlar, yazdiklari gerçekleri karartamadilar. Ugur Mumcu’nun katilleri bulunmasa da yazilarindaki satir aralari iyi incelendiginde katillerin kimler oldugu gün gibi ortadadir. Laik, demokratik Türkiye mücadelesi verirken arabasina konulan bomba ile susturulmak istenen Ugur Mumcu’yu ölümünün 28. yilinda buradan tekrar saygiyla aniyorum.”