ULUSAL MAVI BAYRAK SAHIPLERINI BULDU

ULUSAL MAVI BAYRAK SAHIPLERINI BULDU

Ülkemizde Mavi Bayrak 2020 yilinda 486 plaj, 22 marina ve 7 yatta dalgalanirken, bu yil 519 plajda, 22 marinada, 6 yatta ve 10 turizm teknesinde dalgalaniyor. Türkiye dünyada, 'Mavi Bayrak'li plaj siralamasinda 614 plaji bulunan Ispanya ve 545 pla

TÜRÇEV (Türkiye Çevre Egitim Vakfi) tarafindan Ayvalik Belediyesi’nin ev sahipliginde Pasa Limani Plaji’nda düzenlenen Ulusal Mavi BayrakTöreni'nde “En Iyi Çevre Egitim ve Bilinçlendirme” etkinliklerinde gösterdikleri basarili performans ve kriterlere uygunluklari nedeniyle, Antalya Büyüksehir, Ayvalik, Muratpasa, Fethiye, Kusadasi ve Alanya belediyeleriyle, CrystalHotels, Lara Barut Collection Otel, DBTH By Hilton Bodrum Isil Club Resort, D-Marin Göcek veMilta Bodrum Marina’ya ödülleri verildi. 

Törende, Ayvalik Sebahat-Cihan Sisman Güzel Sanatlar Lisesi ögrencileri konuklari kapida müzik esliginde karsiladi. Windsurf ögrencilerinin denizde yaptiklari gösteri de konuklar tarafindan ilgiyle izlendi.

Mavi Bayrak ödül töreninde; Balikesir Valisi Hasan Sildak, Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, Ayvalik Kaymakami Gökhan Görgülüarslan, Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, Kültür ve Turizm, Saglik, Çevre ve Sehircilik bakanliklarinin temsilcileri, sahil güvenlik komutanligi, IMEAK Deniz Ticaret Odasi, Deniz Turizmi Birligi, Mavi Bayrak ulusal jüri üyeleri, mavi bayragi tasiyan ve tasiyacak olan tesis yöneticileri, TÜRÇEV Baskani ve yöneticilerikatildi.Törende, 'En Iyi Çevre Egitim Etkinlikleri' plaketlerini almak üzere Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, Fethiye Belediyesi Baskani Alim Karaca, Muratpasa Belediyesi Baskani Ümit Uysal, Alanya Belediyesi Baskan Yardimcisi Ali Yenialp ve Kusadasi Belediyesi Baskan Yardimcisi Özgür Batçioglu da hazir bulundu.

Balikesir ilinin 36 mavi bayrak sahibi oldugunu, yarisina yakin mavi bayragin Ayvalik’ta bulundugunu söyleyen Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, “Ayvalik bizim için ayri bir güzel, ayri biz özel. En fazla turistik yatak kapasitesi Ayvalik’ta bulunuyor. Emeklerinden dolayi Ayvalik Belediye Baskanimiza tesekkür ediyoruz” dedi. Balikesir Valisi Hasan Sildak ise konusmasinda, çevre sorunlarina deginerek musilaj ile mücadele konusunda Marmara ve Balikesir’de son derece önemli adimlar atildigini ve kalici olarak gerçeklestirmek istediklerini söyledi.

Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, Ayvalikli hemsehrileri adina çok mutlu oldugunu söyledi. Ayvalik’in Balikesir’de en çok mavi bayraga sahip olan ilçe oldugunu dile getiren Baskan Ergin,“Bu yil ilk kez 'Mavi Bayrak' dalgalanan Cunda Arka Deniz Plaji ile Altinova Kum Adasi Plaji’nin onur belgelerini almanin gururunu hep birlikte yasiyoruz. Geçtigimiz yil da, Duba, Kapri ve Pasa Limani plajlarinin, “Mavi Bayrak” almasiyla birlikte, Belediyemiz Isletme ve Istirakler Müdürlügü’ne ait Mavi Bayrakli plaj sayimiz bese, Ayvalik genelinde mavi bayrakli plaj sayisi ve marinalarla birlikte 17’ye yükseldi” dedi.

SORUMLULUGUMUZUN BILINCINDEYIZ

Göreve geldigi iki yillik süre içinde belediyeye ait plajlarda “Mavi Bayrak” sayisini birden bese çikarmanin hakli gururunu yasadiklarini vurgulayan Ergin, Ayvalik adina çok mutlu olduklarini, hem sansli hem de sorumluluklarinin bulundugunu söyledi. Mavi bayragin sürdürülebilir olmasi ve uzun vadede devam edebilmesi için sadece yerel yönetimlere degil, Ayvalik’ta yasayan herkese büyük görevler düstügüne deginen Belediye Baskani Mesut Ergin, söyle konustu:

KAZANMAK ZOR, KAYBETMEK KOLAY

“Bize emanet edilen mavi bayraklara sahip çikmak ve korumak en önemli görevimiz. Çünkü mavi bayrak almak, kriterleri yerine getirmek o kadar kolay degil ama kaybetmek çok kolay, bunun bilincindeyiz. Mavi bayrak geçerliligi bir yil olan güzel bir ödül, güzel bir jest. Yani diyorlar ki, mavi bayragi hak ettin. Ama rahat davranir, kriterleri yerine getirmezsen, bir yil sonra mavi bayrak elinden uçar gider. Ona göre davran, ona göre mavi bayragina sahip çik. Biz de isletme ve istiraklerimizin denetiminde, isletmesinde olan mavi bayrakli plajlarimiza gözümüz gibi bakiyoruz, koruyoruz, kontrol ediyoruz, denetliyoruz, ölçümleri ihmal etmiyoruz. Konuklarimiza sadece müsteri gözüyle bakmiyoruz. Onlari ugurlarken görüslerini aliyoruz, begenilerini aliyoruz. Mavi bayrakli güvenilir ortamdan ne kadar memnun olup, olmadiklarini soruyoruz. Mavi Bayrak, plajlar için basta temiz deniz suyu, sonrasinda ise plaji kullananlar için güvenilir bir ortam demektir. Bunun için gözümüz plajlarimizin üstünde ve sürekli kontrol edilir.”

ALTYAPI SORUNLARININ SIKI TAKIPÇISIYIZ

Belediyeler olarak iç denizde alinmis olan mavi bayraklarin uzun vadede devam edebilmesi için iç denize olan kaçak akintilarin ve altyapi sorununun çözümünün de çok önemli oldugunu kaydeden Ergin, söyle devam etti: “Bunlarin da çok siki takipçisiyiz. Ayni zamanda mavi bayraklar, deniz, hava ve hatta çevre bilincinin olusturulmasi açisindan çok önemli. Insanlari bilinçlendirmek, yerel yönetimlere düstügü kadar egitimin aileden geldigini unutmayalim. Burada bizlere oldugu kadar, anne ve babalara, ailelere, okullara, sivil toplum örgütlerine de çok is düsüyor. Çevre bilinci olusturmak, bu bilinci yasama geçirmek için, ilgili her kisi ve kurumlarla isbirliginden yanayiz. Biz Ayvaliklilar olarak denizin mavisini, mavi bayragi çok seviyoruz. Bundan sonraki hedefimiz Ayvalik, Altinova, Cunda, Sarimsakli’daki tüm plajlarimizda mavi bayragi dalgalandirmak. Mavi bayrak, mavi deniz, Ayvalik’ta tüm kiyilarimiz tertemiz.”

EPIKMEN, MAVI BAYRAK TURIZMDE ÖNEMLI ROL ÜSTLENIYOR

TÜRÇEV Baskani Riza Tevfik Epikmen de yaptigi konusmada, Türkiye Çevre Egitim Vakfi (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen “Mavi Bayrak” programinin, uluslararasi alanda Uluslararasi Çevre Egitim Vakfi-FEE koordinasyonunda dünyada 50 ülkede uygulandigini söyledi. 

Baskan Epikmen, Mavi Bayrak’in turizm sektöründe önemli bir rol üstlendigini belirterek, “Çevrenin ve halk sagliginin korunmasina yönelik kriterleri barindiran, dünyada halk nezdinde en çok bilinen ve güvenilen “Mavi Bayrak Ödülü”, iklim degisikligi-biyolojik çesitlilik kaybi ve kirliliklerin mücadelesi zor bir boyuta geldigi günümüzde, salgin nedeniyle dünya genelinde olumsuz etkilenen turizm sektöründe önemli bir rol üstleniyor. Deniz, kum, günes agirlikli gerçeklestirilen kiyi turizminde “Uluslararasi Mavi Bayrak” ödüllerinin, insanlarin turizm tercihlerine katki saglamasinin yaninda çevre koruma çalismalarina destek verdigini düsünüyoruz. Ülkemizin en önemli STK’larindan biri haline gelen TÜRÇEV, turizm bölgelerinde her yil çevre duyarliligi, egitime katki projeleri ve Mavi Bayrak artirimi ile ülkemizin Dünya’da turizmde ilk siralara gelmesine de katki sagliyor. Çevre, saglik ve hijyen kosullarinin en üst seviyede tutuldugu bu dönem içerisinde Mavi Bayrakli plajlarda deniz suyunun mikrobiyolojik olarak kontrol edilmesi, plaj ve donanimlarinin temizligi, can güvenligi ve çevre yönetimine dair pek çok kriteri barindirmasi, tüm bu kriterlerin denetim altinda tutulmasi, uluslararasi turizm camiasi için önemli güvence alanlari olacaktir. Ülkemizin Mavi Bayrak sayilari açisindan dünyadaki basarisi bu anlamda önemli bir avantaj saglamaktadir” dedi.

EGITIM ÖNEMLI

Mavi Bayrak’i almanin zor, kaybetmenin ise çok kolay oldugunu dile getiren TÜRÇEV Baskani Riza Tevfik Epikmen, bunun için sürekli çalismanin, çevre ve sürdürülebilir turizm egitimini en basa koymanin gerekli oldugunu vurguladi. Epikmen, “Bu nedenle, Mavi Bayrak ödülü alan plaj, marina, yat ve turizm teknelerinin yaninda, salgin döneminde dahi çevre egitimi ve bilinçlendirmeye önem veren, sürdürülebilir bir yasam için emek veren ve en iyi örnekleri sergileyen en iyi çevre egitim etkinlikleri ödülünü alanlari çabalari için kutluyorum” diye konustu.

TESEKKÜR PLAKETLERI VERILDI

Konusmalarin ardindan, 2021 yilinda ülkemizde otel, marina, yat ve turizm teknelerinde dalgalanacak “Mavi Bayrakli Tesisleri” temsilen “Mavi Bayrak” alan tesisler adina göndere Mavi Bayrak çekildi. Törene ev sahipligi yapan Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, Balikesir Büyüksehir Belediyesi Baskani Yücel Yilmaz ve Balikesir Valisi Hasan Sildak’a tesekkür plaketi verildi.

TÖRENE KATILDI

En Iyi Çevre Egitim Etkinlikleri Ödül plaketini almak üzere Muratpasa Belediyesi Baskani Ümit Uysal, Fethiye Belediyesi Baskani Alim Karaca, Kusadasi Belediye Baskan Yardimcisi Özgür Batçioglu, Alanya Belediyesi Baskan Yardimcisi Ali Yenialp, Antalya Büyüksehir Belediyesi Baskani Çevre Danismani Lokman Atasoy da törene katildi.