UNESCO ADAYI GEDIZ DELTASI'NDA KUSLARIN YASAMI KAYIT ALTINA ALINDI

UNESCO ADAYI GEDIZ DELTASI

Doga Dernegi, 10 Aralik 2021 tarihinde bu arastirmanin sonuçlarini paylasmak ve degerlendirmek amaciyla, Izmir Tarimi Gelistirme Merkezi'nde bir çalistay düzenledi.

Gediz Deltasi bulundugu konum ve barindirdigi farkli habitat tipleri sayesinde basta kuslar olmak üzere binlerce canliya yasam alani imkâni sunuyor. Akdeniz Havzasi’ndaki en önemli sulak alan ekosistemlerinden biri olan Gediz Deltasi göç dönemi, kis dönemi ve üreme dönemi gibi yilin farkli zamanlarinda yüzlerce kus türünden binlerce bireye ev sahipligi yapiyor. Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü (DKMP) ile DKMP Izmir Sube Müdürlügü’nün izinleriyle, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin ayni ve araç destegiyle, Doga Dernegi uzmanlari ve gönüllü gözlemcilerin katilimiyla “Gediz Deltasi 2021 Yili Kus Arastirma ve Izleme Çalismalari” tamamlandi. UNESCO Dünya Doga Mirasi olmaya hazirlanan Gediz Deltasi Önemli Doga Alani’nda 2021 yili boyunca 186 farkli kus türünün yasam döngüsü kayit altina alindi ve delta için önemli bulgular elde edildi.


Doga Dernegi, 10 Aralik 2021 tarihinde bu arastirmanin sonuçlarini paylasmak ve degerlendirmek amaciyla, Izmir Tarimi Gelistirme Merkezi’nde bir çalistay düzenledi. 

TÜRKIYE IÇIN ÖRNEK BIR ÇALISMA

2021 yili kus izleme çalismalarinda önemli bulgular ortaya koyduklarini belirten Doga Dernegi Biyoçesitlilik Arastirma Koordinatörü Safak Arslan “2021 yilinda Gediz Deltasi’nda yil boyunca Kis Ortasi Su Kusu Sayimi, tepeli pelikan koloni sayimlari, kuslarin geceleme alanlarinin belirlenmesi, rutin kus izleme çalismasi, üreyen kus atlasi, flamingo yuva sayimi, ilkbahar ve sonbahar kus göçü izleme çalismasi gerçeklestirdik. Dört mevsim süren yogun saha çalismalari neticesinde, Türkiye için örnek bir çalisma yapilmis oldu ve önemli bulgular elde edildi. Bir yil boyunca yaptigimiz gözlemler sonucunda 186 kus türünün yasam döngüsüne sahitlik ettik. Türkiye’de üreyen kus türü sayisinin üçte birinden fazlasinin deltada üredigini ortaya koyduk. Üreme dönemi sonrasinda flamingolarin yuva sayimini gerçeklestirdik ve bu yil 13.750 yuvanin kullanildigini belirledik. Bu yil, tahmin ettigimizden daha az sayida flamingo üredi. Bunun ana nedeni, flamingolarin üredigi adanin erozyonla zarar görmüs olmasi. Yetkililer bu konuda bir çalisma planliyor.” dedi.


UNESCO DÜNYA DOGA MIRASI ADAYI : GEDIZ DELTASI

Gediz Deltasi’nin dünya çapinda öneme sahip bir alan oldugunu vurgulayan Doga Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Dicle Tuba Kiliç ise “Gediz Deltasi’nda farkli uzmanlarin yer aldigi, uluslararasi standartlarda bir arastirmayi tamamladik. Deltanin uluslararasi koruma kriterlerinden hangilerini sagladigini ve ayni zamanda UNESCO'nun kriterlerini nasil sagladigini ortaya çikardik.


Buradaki yasam döngüsünün sürmesi için deltadaki yasadisi avciligin engellenmesi, yapilasma ve yanlis su politikalarinin düzeltilmesi ve özellikle deltanin güneyinin yaban hayatini koruyan bir rekreasyon alani olarak düzenlenmesi gerekiyor.UNESCO Dünya Doga Mirasi olmasi gereken Gediz Deltasi’ndaki yasami sürdürmek hepimizin sorumlulugudur.” dedi.