Uyku arasi bilinçsiz yemek yeme semptomuna dikkat!

Gece uyanip bilinçsizce yemek yemenin, beynin uyku uyaniklik kontrolünde yasanan sorundan kaynaklandigini belirten uzmanlar, bu durumu uyurgezerlige benzetiyor. Çogunlukla genç kadinlarda görülen ve bir uyku bozuklugu olan bu sorun, kisiye asiri kilo aldi

Sağlık 14.05.2021 11:20:14 0
Uyku arasi bilinçsiz yemek yeme semptomuna dikkat!

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmani Prof. Dr. Baris Metin, gece uykudan uyanip bilinçsiz yeme semptomuyla ilgili önemli bilgileri paylasti.

Rüya halinde bilinçsiz yemek yenir

Gece uyanip bilinçsizce yemek yemenin bir sorun oldugunu belirten Prof. Dr. Baris Metin, “Bu sorunu yasayan kisilerde beynin uyku-uyaniklik kontrolünde bir sorun var. Kisi uykusundan kalkiyor yemek aramaya basliyor ama aslinda o anda beyin halen uyuyor. Yani aslinda rüya halinde bilinçsiz yemek yeme söz konusu. Hastaligin nedeni anlasilmis degil ancak uykuda hareketsiz olarak yatmamizi saglayan mekanizmalarda bir bozukluk oldugu söylenebilir. Ayrica kisinin uykusunun sik bölünüp uyanikliklar yasanmasi da hastaligi tetikleyebilir.” dedi.

Asiri miktarda kilo artisi olur

Bu rahatsizliga sahip bireylerin gece uykusundan uyanip bol miktarda yemek yediklerini belirten Prof. Dr. Baris Metin, “Bu asiri yemek yemelere bagli olarak asiri miktarda kilo artisi olur. Hastalar genelde bilinçsizce yer. Yani uykudan uyanip yemek aradiklari ve yedikleri sirada bilinçleri yerinde degildir ve beyin halen uyku halindedir.” diye konustu.

Uyku uzmanina gidilmeli

Bu hastaligin en önemli belirtisinin gece uykudan uyanip bilinçsizce yeme oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Baris Metin, genelde asiri kalorili gidalarin tüketildigini söyledi. 

Bu durumun psikiyatrik bir bozukluk degil, parasomni yani uyku bozuklugu oldugunun altini çizen Prof. Dr. Baris Metin, “Hatta bazi bireyler yenilmeyen veya toksik maddeleri de tüketmeye çalisabilir. Kisi kendi iradesi ve bilinci açik olarak yemek yemediginden psikoterapi ile düzelmesi de beklenmez. Bu rahatsizlik bir uyku bozuklugudur. Bazi hastalarda asiri yemek yeme ve kilo almaya bagli depresyon ve çaresizlik hissi görülebilir. Bu durum tedavi edilebilir oldugundan çaresizlik hissetmek yerine uyku uzmanina girmek tercih edilmelidir.” tavsiyesinde bulundu.

Genç kadinlarda daha sik görülüyor

Uykuda yürüme yani uyurgezerlik hastaligiyla bu durumun benzerlik gösterdigini aktaran Prof. Dr. Baris Metin, uyurgezerlik hastaliginda da kisilerin bilinçli olmadan, uykudan kalkip yürüdügünü anlatti. Prof. Dr. Baris Metin söyle devam etti: 

“Uyku iliskili yeme bozuklugunda da tipik olarak kisiler yemek yediklerinin farkinda degillerdir. Ayrica hastalarda huzursuz bacak sendromu, uykuda periyodik hareket bozuklugu ve uyur gezerlik de siklikla bulunabilir.  Bu hastaliga sahip bireyler genelde genç yastaki kadinlardir. Uykudan kalkip bilinçsizce buzdolabina gidip yemek yerler. Yedikleri seyler siklikla çok garip besinler olabilir. Buzluktan donmus gidalari yiyen, gidalarin ambalajlarini yiyen hastalarim bile oldu. Hastalar yemek yediklerini genelde hatirlamaz, ayrica kendilerini kontrol edemedigi için buzdolabina kilit takan hastam dahi oldu.”

Ilaç tedavisi uygulaniyor

Bu hastaligin tedavi edilebildigini kaydeden Prof. Dr. Baris Metin, ilaç tedavisi uygulandigini, bu durumu kontrol altina alinmasini saglayan ilaçlar bulundugunu söyledi. Dr. Baris Metin, uyku ile iliskili yemek yeme bozuklugu olan hastalarin tedavi olmazsa asiri sismanlayabildigini vurgulayarak “Ayrica tehlikeli gidalar tüketerek zehirlenebilirler. Bu nedenle rahatsizligin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bunun yaninda eslik eden baska uyku bozuklugu var mi diye arastirmak gerekli. Eger uyku bütünlügünü bozan uyku apnesi gibi bir bozukluk varsa mutlaka tedavi edilmelidir.” uyarisinda bulundu.




Salı 10.8 ° / 2.3 °
Çarşamba 13.4 ° / 3.8 °
Perşembe 15.2 ° / 6.6 °