Uzman erbaslari ilgilendiren 55 yas düzenlemesi!

Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Baskanligina sunuldu. Buna göre tecrübelerinden daha uzun süreli ve etkin bir sekilde yararlanilmasi amaciyla uzman erbaslarin emeklilik yas

Gündem 22.01.2021 18:16:44 0
Uzman erbaslari ilgilendiren 55 yas düzenlemesi!

Milli Savunma Bakanligi kadrolarinda görevli personelin tecrübelerinden daha uzun süreli ve etkin sekilde yararlanilmasi, özlük haklarinin iyilestirilmesi gibi düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Baskanligina sunuldu. Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, AK Parti milletvekillerinin imzasini tasiyor.

Teklife göre, Saglik Bilimleri Üniversitesinde uzmanlik egitimi gören misafir askeri personele, ayni yerde egitim görenlerde oldugu gibi ödeme yapilacak.

Bakaya ve yoklama kaçagi suçlarinda özür olarak kabul edilen durumlar, kanunda belirtilen mazeretlerle sinirli tutulacak.

55 YAS DÜZENLEMESI

Tecrübelerinden daha uzun süreli ve etkin bir sekilde yararlanilmasi amaciyla uzman erbaslarin emeklilik yas haddi 55 yas olacak.

Seferin geregi olarak lüzum görülmesi ve saglik durumlarinin elverisli olmasi halinde uzman erbaslar, 60 yasina kadar en gençlerinden baslanarak orduya alinabilecek.

Teklif ayrica, uzun yillar Türk Silahli Kuvvetlerinde zor kosullarda görev yapmasina ragmen sadece emeklilik hakkini elde edinceye kadar kisa süreligine devlet memuru olarak görev yapan uzman erbaslarin da emsallerinin aldigi emekli ayligini almalarini amaçliyor.

Kiraya verilen veya üçüncü sahislara islettirilen kisimlari hariç olmak üzere askeri kantinlerin elektrik, su ve yakacak giderleri, genel bütçeden karsilanacak.

Hukuk sinifi subaylar, arabuluculuk komisyonlarinda görev yapabilecek. Dis kaynaktan alinan hukuk sinifi subay adaylari, diger siniflardaki subay adaylari gibi temel askerlik egitiminin ardindan subayliga nasbedilebilecek.

Teklif, nezdinde bulunduklari kita komutani veya kurum amirlerinin hukuk sinifi subaylarin disiplin amiri olmalari amaçlaniyor.

Saglik astsubaylari hariç saglik hizmetleri tazminatindan yararlanan personele, Bazi Askeri Hastanelere Döner Sermaye Tahsisine Dair Kanun, Milli Savunma Bakanligi, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanliklarina Bagli Kurumlar ile Asker Hastanelerinde Döner Sermaye Teskili ve Isletilmesine Iliskin Kanun ve 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili madde hükümlerine göre ek ödeme yapilmayacak.

TÜRKIYE EMEKLI UZMAN ERBASLAR DERNEGI KURULACAK

Kanun teklifiyle, "Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Sehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkinda Kanun"un adi, emekli uzman erbaslar tarafindan kurulacak dernegin kanun kapsamina alinmasi için "Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Emekli Uzman Erbaslar, Harp Malulü Gaziler, Sehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkinda Kanun" olarak degistiriliyor ve kanunun amaç ve kapsam maddelerinde uyum düzenlemesine gidiliyor.

Kanundaki "muharip gazi" ve "malul gazi" tanimlarina, Içisleri Bakanligina baglanan Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanliklari mensuplari eklenerek, üyeliklerinin devami ve bundan sonraki süreçte bu personele üye olma imkani saglaniyor. Bu kapsamda kanunun amaç ve kapsam maddeleri de uyumlastiriliyor.

Bu kanuna göre kurulacak Türkiye Emekli Uzman Erbaslar Dernegi'nin kuruculari arasinda, TSK, Jandarma Genel Komutanligi ve Sahil Güvenlik Komutanligindan emeklilik, maluliyet ve saglik nedeniyle ve sözlesmeleri yenilenmeyerek ayrilan uzman erbaslardan en az 10 yil görev yapmis olanlar yer alabilecek.

Kanuna göre kurulacak dernek tüzükleri ilgili mülki amire verilecek. Mülki amir, Içisleri ve Milli Savunma bakanliklarinin görüsünü alarak tüzügü inceleyecek. Bu kanuna ve Dernekler Kanunu'na aykirilik ve noksanlik bulunmamasi halinde dernek, Dernekler Kütügüne kaydedilecek ve kayit tarihinde tüzel kisilik kazanacak.

Türkiye Emekli Uzman Erbaslar Dernegine, dernegi kurma hakkina sahip olanlar, esleri ile dul ve yetimleri üye olabilecek.

SUBAY HIZMET KADROLARI, MILL SAVUNMA BAKANLIGI TARAFINDAN TESPIT EDILECEK

Her yil 30 Agustos tarihinden sonra uygulanacak subay hizmet kadrolari; rütbe, sinif, varsa bransi belirtilerek Milli Savunma Bakanligi tarafindan hizmet ihtiyacina göre tespit edilecek.

Fiili hizmet süresi uzatilacak albay miktarinin, Milli Savunma Bakanligi tarafindan Türk Silahli Kuvvetleri insan gücü planinda belirlenmis yillik subay yetistirme miktarinin yüzde 3'ünün altinda olmasi halinde bu orana kadar artirilabilecek.

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanliklarina ait astsubay kadrolari, her yil 30 Agustos tarihine kadar sinifi belirtilerek Milli Savunma Bakanliginca tespit edilecek.

Teklifle, Türk Silahli Kuvvetlerinde Istihdam Edilecek Sözlesmeli Subay ve Astsubaylar Hakkinda Kanun'da yapilan degisiklikle, sözlesme süreleri; seferberlik, savas veya silahli çatismayi gerektirecek hal ile savas hallerinde kuvvet komutanlari, Jandarma Genel Komutani ve Sahil Güvenlik Komutani'nin gösterecegi lüzum üzerine, durumun devami müddetince ilgisine göre Milli Savunma Bakanligi veya Içisleri Bakanliginin onayi ile talebe bakilmaksizin uzatilabilecek.

Kaynak: AA


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °