Uzmandan önemli uyari: Mini sogumaya girecegiz, Istanbul Bogazi donacak, Bogazi'ndan karsidan karsiya yürüyerek geçilecektir

Izmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Dogan Yasar, küresel sogumanin yaklastigini belirtip, "2022, 2023 veya 2024 olur. Bu dönemlerde biz, mini sogumaya girecegiz. Sicaklik mola verecek. Bu m

Çevre 26.02.2021 10:10:26 0
Uzmandan önemli uyari: Mini sogumaya girecegiz, Istanbul Bogazi donacak, Bogazi

Küresel isinma nedeniyle dünyamizda yasanan iklim degisiklikleri birçok olumsuzluga yol açti.  DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Dogan Yasar, asil tehlikenin sanilan aksine isinma degil, küresel soguma oldugunu bildiriyor.

'ISTANBUL BOGAZI DONACAK'

Prof. Dr. Dogan Yasar, "Soguma demek, kuraklik demektir. Soguma demek, kitlik demektir. Bu nedenle, sogumadan korkacagiz. 90'li yillardan beri hep sunu söylerim; 2020'lere kadar küresel isinma artarak devam edecek. Tipki 900'lü yillarda oldugu gibi. Ama 2022, 2023 veya 2024 olur. Bu dönemlerde biz, mini sogumaya girecegiz. Sicaklik mola verecek. Bu molada, Istanbul Bogazi'nin dondugunu görecegiz. Istanbul Bogazi'ndan karsidan karsiya yürüyerek geçilecek. En son 1929 yilinda geçildi. 2- 3 yila kadar tekrar bekliyorum" dedi.

'ÜRETTIGIMIZ TARIM ÜRÜNLERI DEGER KAZANACAK'

Küresel sogumanin getirecegi sorunlara deginen Prof. Dr. Dogan Yasar, "En önemli sorun kuraklik olur,  yagislar çok düsecektir. Ikinci olarak tarim ürünlerinde çok ciddi düsüsler olacaktir. Anadolu için bu durum, muhtesem avantajli bir dönem olabilir. Düzgün bir tarim politikasiyla, biz cari açigimizi kapatiriz. Çünkü bu dönemde buzullar, Orta Avrupa'ya kadar inecektir. Kuzey Avrupa'da hiçbir sekilde tarim yapilamayacaktir. Bizde de verimlilik düsecektir. 10 kilogram yerine 3 kilogram alacagiz. Ama bizde yine de bir verimlilik olacaktir. Az da olsa alacagiz. Ürettigimiz tarim ürünleri deger kazanacak" dedi.

'DÜNYA, GIDA IÇIN KAPIMIZDA SIRA OLACAKTIR'

Prof. Dr. Dogan Yasar, "Son ciddi kurakligimiz, 2008'di. Bu yagislar düsünce, bir anda bugday üretimiz yüzde 7 gibi azaldi. Bugday fiyatlari dörde katlandi. Su an Çin asilari nasil birinci sirada. Soguma döneminde dünya, gida için bizim kapimizda sira olacaklar. Ege'de dünyanin en verimli topraklarina sahibiz. Küresel soguma için yapmamiz gereken, akillica tarim politikasi üretmek" diye konustu.

Prof. Dr. Dogan Yasar, önerini de söyle siraladi:

"Suyu çok dikkatli kullanmamiz lazim. Yeralti sularini biz çok hoyratça kullandik. Kanunlarla bunlari bir çerçeveye almak lazim. Uzun zamandir söylerim. Büyüksehirlerde özellikle kanalizasyon ve yagmur sulari ayrilmali. Su anda yavas yavas ayriliyor. Yagmur sulari denize verilmemeli. Yagmur sulari tekrar barajlara basilmali. Kurak dönemde yüzde 30 eksik yagacak yagislar. Çok siddetli suya ihtiyacimiz olacak. 1992 yilindaki kuraklikta, Amerika rezervuarlarini 1.5 litre küçülttü. Bu sekilde önlemler alabiliriz. En önemli konuda, devletin tarima kesinlikle el atmasi gerekir. Bu yil ne üretecegine, devlet karar verir. ABD, yilda 150 milyar dolarlik bir ihracat yapiyorsa buna borçlu. Önce ne üretecek ona bakiyor. Kendine ne lazim, ona göre üretim plani yapiyor. Arkadan dünyaya ne lazim ona göre üretim yapiyor."

Kaynak: DHA



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °