Tarih: 01.02.2021 10:48

Uzmandan verimli tatil önerileri

Facebook Twitter Linked-in

Gaziemir Belediye Baskan Yardimcisi, Psikolog Deniz Dinler, yariyil tatilinde çocuklarin yapmasi gerekenler ve anne babalarin çocuklarina nasil yaklasmasi gerektigi konularinda degerlendirmelerde bulundu. Ebeveynlere çocuklarina karsi dogru davranis gelistirebilmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Deniz Dinler; karne notlari, karne hediyesi ve çocuklarla zaman geçirme konularinda uyarilarda bulundu. 

Dinler, “Karne zamani, hediye zamani olarak adlandirilmamalidir. Çocugun edindigi her basariya maddi hediyelerle karsilik vermek yerine çocuga manevi hediyeler sunulmalidir. Ara dönem, ögrencilerimizin ebeveynleriyle birlikte vakit geçirebilecegi çok iyi bir firsattir. Bu zaman diliminde mümkün oldugunca birlikte olunmalidir. Sohbet ederek geçen dönemin degerlendirmesi yapilmali, gelecek dönem için nelerin yapilmasi gerektigi kararlastirilmalidir. Fakat bu degerlendirme yapilirken ögrencilerimiz yargilanmamali, asagilanmamali ve baska çocuklarla kiyaslanmamalidir. Onlari 2. döneme motive etmek için tehdit ve kaygi uyandirma bir yöntem olarak kullanilmamalidir. Bu yöntem onlarin sadece özgüvenini azaltir ve onlari öfkelendirir. Onlar her seye ragmen kosulsuz sevildigini hissetmelidir” diye konustu. 

Çocuklarin tatilde de günlük aliskanliklarina uymasi gerektiginin altini çizen Dinler, sunlari söyledi:

“Okul zamaninda yatma, kalkma, çalisma, banyo ve yemek saati; esyalari toplama, ödevleri yapma, kiyafetleri toplama, temiz ve düzenli olma gibi belli rutinlere alismis ögrencilerimiz için tatil zamanlari genellikle ya yapacak bir seyin olmadigi, sikici geçen bos zamanlar olarak ya da her seyin sinirsizca yapilabilecegi, kuralin ve sorumlulugun olmadigi bir özgürlük olarak algilanmamalidir.”

Teknoloji ve ekran bagimliligina dikkat

Çocuklarin dijital cihazlari kullanma sürelerine, teknoloji ve ekran bagimliligi konusuna da deginen Dinler, bu konunun ebeveynler ile çocuklar arasinda çatismaya yol açtigina vurgu yaparak ailelere önerilerde bulundu. 

Psikolog Deniz Dinler, oyunlarin ve sanal dünyanin çocuklar üzerindeki etkilerini söyle anlatti:   “Yariyil tatilinde çocuk ve ebeveyn arasinda çatismaya yol açan en önemli unsuru, çocuklarimizin elektronik cihazlar kanaliyla sanal içeriklere ayirdiklari süre ve içerigin niteligi olusturmaktadir. Son yillarda evlerimizin içine, yakin iliskilerimize kadar sizan elektronik teknolojisi ve medya-yayin hizmeti bir nesli aydinlatirken ne yazik ki beraberinde birtakim olumsuzluklar getirmektedir. Fiziksel ya da sözel siddet içeren oyunlar, çizgi filmler, film veya diziler çocuklarda öfkeli davranisi kontrol edememe, sosyallesememe, özdenetimlerini kaybetme gibi sorunlara neden olacak davranis örüntüleri ortaya çikarmaktadir. Kolektif oyunlarda ya da günlük aktivitelerde ögrenci, arkadas, çocuk rollerinde yayin organlarindan, filmlerden, bilgisayar oyunlarindan etkilendikleri açikça görülmektedir. Siddet ve saldirganlik, oyunlarinin tek amaci haline gelmektedir. Bu tür yayin organlarinda iyinin kötüyü yenmesi için iyi adamlarin bile kötülük yaparak, siddete basvurarak sorunlarini halletmeleri çocuklari dogru yöntemin bu oldugunu düsünmeye sevk etmektedir. Oyunlarda adalet, kanun, otorite uygulayicisi olarak iyi adamligi kötü adamlik yaparak sunan karakterler çogalmaktadir. Vurulup ölme, can yakma, zarar verme yasamin bir parçasi gibi görülmektedir.” 

Dinler, teknolojinin çocuklar üzerindeki etkilerini en aza indirmek için ailelere su önerilerde bulundu: “Ögrencilerimizin yakin iliskilerinde dogru problem çözme yöntemlerini gelistirirken çocuklari bu tür olumsuz etkileri olabilecek görsellerden, simülasyonlardan ve yayinlardan uzak tutmak biz yetiskinlerin görevi olmalidir. Ögrencilerimize bir gelecek sunarken onlara mutsuzlukla ve kötülükle dogru bir sekilde bas etmeyi ögretmek, sorumluluk ve disiplin kazandirmak öncelikli hedefimiz olmalidir.”

Senlige davet

Gaziemir Belediyesinin, çocuklarin yariyil tatilinde kaliteli ve saglikli zaman geçirmeleri için spordan dansa, el becerileri egitiminden masal anlatima kadar birçok farkli etkinligin yer aldigi yariyil senligi düzenledigini söyleyen Dinler, “Zor kosullardan geçtigimiz ve pandemiden dolayi sosyal, sportif ve egitsel donati alanlarinin kapali oldugu ya da tercih edilmedigi bu dönemde velilerimizin çaresiz hissetmelerini istemedik. Okul disiplininden uzak bu zaman araliginda ögrencilerimizin yatis-kalkis ve yemek saatleri, etkinlikleri önceden planlanmalidir. Okul zamanina yakin bir program hazirlayarak onlarin 2. döneme hazir halde baslamalari, uyum ve davranis problemi yasamadan okula devam etmeleri saglanmalidir. Bu amaçla hem ögrencilerimizin rutinlerini korumalarina yardimci olacak hem de eglenceli ve saglikli vakit geçirmelerini saglayacak çevrim içi yariyil senligi programimizi hazirladik. Tüm çocuklarimizi senligimize davet ediyoruz” dedi. 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —