Üzüm üreticisine Çagri

Üzüm üreticisine Çagri

Gündem 28.12.2020 06:06:49 0
Üzüm üreticisine Çagri

Türkiye’nin sofralik üzüm ve kuru üzüm üretiminde önemli merkezlerinden Alasehir’de “Üzüm Üreticileri ve Ihracatçilari Ile Degerlendirme Toplantisi” düzenleyen Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi üreticilere üzüm üreticilerine üzümü kuru ya da yas degerlendirme konusunda erken tercih yaparak ona göre üretim asamalarini takip etmelerini önerdi.

Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak’in moderatörlügünü yaptigi; Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Semsettin Özgür, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ahmet Altindisli, Bornova Zirai Mücadele Arastirmasi Enstitüsü Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Ferhunde Özlem Altindisli, Manisa Il Tarim ve Orman Müdürü Vekili Mustafa Gündogar ve Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin Gültekin ‘in konusmaci olarak katildigi “Üzüm Üretici ve Ihracatçilari Ile Degerlendirme Toplantisi” Alasehir Sehit Fethi Sekin Gençlik Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Üzümde ihracat hedefi 1 milyar dolar

Üzüm üreticilerinin yogun ilgi gösterdigi toplantida konusan Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, “Türkiye’nin önemli ihraç ürünlerinden çekirdeksiz sultani üzümde kuru ya da yas olarak degerlendirilmesinin farkli üretim metotlari gerektirdiginden üreticilerimizin tercihlerini sezonbasinda yapmalarini ve ona göre üretim yapmalarini bekliyoruz. Yas-Kuru Üzüm, asma yapragi, üzüm suyu, pekmez gibi ürettikleri bagcilik ürünleriyle, ülkemizin yillik 650-700 milyon dolar ihracatla döviz elde etmesini saglayan üreticilerimize tesekkür diyorum. Amacimiz bu ürünlerden elde ettigimiz döviz rakamini 1 milyar dolara çikarmak” diye konustu.

Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi’nde göreve geldikten sonra üretici bölgelerde üreticilerle bir araya geldiklerini hatirlatan Uçak söyle devam etti; “Son 1 yil içinde Alasehir’de iki, toplamda 9 tane üreticilerle degerlendirme toplantilari yaptik. Amacimiz, Siz degerli üreticilerimizin problemlerini yerinde dinlemek, Ihracatçilar olarak beklentilerimizi sizlere aktarmak ve Ihracata konu olan ürünlerimizin alicilarin beklentilerine nasil daha uygun hale getiririz konusunda sizleri aydinlatmak. Üreticilerimizin sorunu, ayni zamanda bizim de sorunumuz, hepimiz ayni gemideyiz.

Alasehir, hem sofralik üzüm, hem kuru üzüm ve hem de meyve-sebze mamulleri sektörümüzün nadide ürünleri arasinda yer alan Asma Yapraginin üretim merkezlerinden birisi. Ege Bölgemizdeki 970 bin dekarlik

çekirdeksiz üzüm alaninin yaklasik yüzde 20’si Alasehir’de, 380 bin tonluk tahmini sofralik üzümün 77 bin tonu burada üretiliyor. 260 bin tonluk kuru üzüm rekoltemizin 36 bin tonu da burada üretiliyor.”

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Semsettin Özgür ise; kuru üzüm ihracatinda ana ihraç pazarlarinin Avrupa Birligi üyesi ülkeler oldugunu, son yillarda artan hastaliklar nedeniyle AB ülkelerinin gida ürünleri ithal ederken hassasiyetlerinin son 5-6 yilda çok arttigini, geçen sene 3 binin üzerinde pestisit analizi yapmak durumunda kaldiklarini kaydetti.

Kalinti sorunu olan üzümleri alamayacagiz

AB’nden gelen yasakli madde listelerinin her geçen gün arttigina dikkati çeken Özgür, “Alicilarin taleplerine uygun ürün üretmek zorundayiz, kalinti sorunu yaninda son yillarda Okratoksin-A sorunu ortaya çikti. AB yüzde 5 kontrol sikligi getirdi. Türkiye’de baglarimiz küçük, izlenebilirlik zorlasiyor. Üreticimizin üzümünü yetistirirken yas mi, kuru mu degerlendirecegine erken karar vermesi gerekiyor. Önümüzdeki yillarda kalintisini kontrol edemedigimiz ürünleri degerlendiremeyecegiz. Yasaklanma riski az olan ilaçlari kullanin” uyarisinda bulundu.

Kuru üzüm üretiminin yüzde 90’i Manisa’dan

Manisa Tarim ve Orman Il Müdür Vekili Mustafa Gündogar, Manisa’nin Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yüzde 90’ini yaptigini, son dönemde Manisa’nin 10 ilçesinde yasanan don nedeniyle olusan zararin tespitinin yapildigini, Bakanlar Kurulu tarafindan çiftçinin magduriyetinin giderilmesini beklediklerini dile getirdi. Gündogar, “Üreticilerimiz liyakatla kuru üzüm üretimi yapiyor, kalinti ile ilgili çok dikkatli hareket ediyor, ilaç kullanirken reçeteli ilaç kullanimindan taviz vermemeliyiz” seklinde konustu.

Özbekistan ve Çin geliyor

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altindisli, “Yesil Budama ve Yaz Budamasi” konusunda üreticileri bilgilendirirken, son yillarda Özbekistan ve Çin’in üzüm sektörüne büyük yatirimlar yaptigini dile getirdi. Altindisli, “Türkiye, dünya kuru üzüm pazarinin yüzde 48’ini elinde tutuyor. Bunu devam ettirmek için kaliteli üretim ve kaliteli isleme yapmaliyiz. Üzümdeki basarimizin devami için gida güvenligini öne alarak, dünya taleplerine uygun üretim yapmaliyiz” degerlendirmesinde bulundu. Altindisli, üreticilere asma yapragini Haziran basindan önce almamalari uyarisinda da bulundu.

Bornova Zirai Mücadele Arastirma Enstitüsü Yüksek Mühendisi Özlem Altindisli, üreticilere kuru ve yas üzüm üretiminde zirai mücadele yöntemlerini anlatan sunum yaparken, Yüksek Ziraat Mühendisi Hüseyin Gültekin, üreticilere toprak analizi yaptirarak üretim yaptirmalarini tavsiye etti. Üreticilere yeni bilimsel metotlari da uygulamalari çagrisinda bulunan Gültekin, “Baglarimizi temiz tutalim, bir çok hastaligin yuvalandigi yer atiklardir” dedi.

Alasehir Sehit Fethi Sekin Gençlik Merkezi’ndeki “Üzüm Üretici Ile Ihracatçilari Degerlendirme Toplantisi”na Alasehir Kaymakami Abdullah Uçgun, Alasehir Belediye Baskani Ahmet Öküzcüoglu, Alasehir Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Soygür, Borsa Meclis Baskani Yilmaz Yildirim ve 300’ün üzerinde üretici katildi.

Çarşamba 23 ° / 12.6 °
Perşembe 22.2 ° / 11.9 °
Cuma 22.8 ° / 13.1 °