Hiçbirimiz sonsuza kadar yasamayacagiz ancak yediklerimize dikkat ederek daha uzun bir yasam sürmek bizim elimizde. Ömrünüzü uzatmak ve yasam kalitenizi iyilestirmek için düzenli sekilde tüketildiginde size yardimci olacak 6 besini açikliyoruz
1.Sarimsak
Sarimsakta bulunan birçok bilesenden 10 tanesinin kanserle mücadeleye yardimci olduguna dair giderek daha fazla kanit ortaya konuluyor. Sarimsak ayrica kansere yol açan maddelerin parçalanmasini destekleyen bagisiklik artirici bilesikler de içerir. Örnegin sarimsakta bulunan dialil sülfür, vücuttaki kanserojenleri parçalama kabiliyetine sahiptir.
Arastirmalara göre düzenli olarak sarimsak tüketen kisiler, az yiyenlere veya hiç yemeyenlere göre mide kanseri yakalanma bakimindan yüzde 50 daha sansli.
2.Yesil çay
Japon mutfaginin vazgeçilmezi olan yesil çay, etkileyici birçok yarara sahiptir; kalp-damar sagligi iyilestirmeye, tansiyonu düzenlemeye, bagisiklik sistemini güçlendirmeye ve kolesterolü düsürmeye yardimci olur. Arastirmalar, sagligi artiran flavonoidler açisindan zengin olan yesil çayin, kanser riskini azaltmaya da yardimci olabilecegini söylüyor.40 binden fazla katilimciyla yapilan arastirmada, günde 3-4 bardak yesil çay içenlerin ölüm riskinin yüzde 16 azaldigi görüldü.
3.Zeytinyagi
Çogumuz saglikli kalmak için yaglardan uzak dururuz ancak zeytinyaginin bu listedeki yeri ayri. Arastirmalar, zeytinyaginin antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip fenollere sahip oldugunu, bunun da kalp hastaligina yakalanma ve felç geçirme riskini düsürmeye yardimci olabilecegini gösteriyor.Zeytinyagi ayni zamanda dünyanin en saglikli beslenme biçimi olarak kabul edilen Akdeniz diyetinin de temelini olusturuyor. Arastirmalara göre Akdeniz diyeti uygulayanlarin tahmini olarak 2 ila 3 yil daha uzun yasama sansi digerlerine oranla yüzde 20 daha fazla.
4.Yagli baliklar
Japonlar dünyanin en uzun ömürlü insanlaridir. Pek çok arastirmaci bunu balik içerigi yüksek beslenme biçimlerine bagliyor. Kirmizi et yerine baligi tercih etmek, kalp hastaligi gibi kirmizi etle iliskili birçok saglik sorunu yasama riskinizi azaltmakla kalmaz.Ayni zamanda somon, uskumru, sardalya ve alabalik gibi yagli baliklar saglik üzerinde farkli birçok yarara da sahiptir. Yagli baliklar, bagisiklik sistemini güçlendiren iyi bir A ve D vitamini kaynagidir.Kalp ve beyinsel hastaliklara, felç riskine karsi etkili olan Omega-3 yag asitleri bakimindan zengindirler. Bilim insanlari ayrica baliktaki DHA'nin (dokosaheksaenoik asit) Alzheimer ile mücadelenin anahtari oldugunu kesfettiler: DHA, Alzheimer hastaliginin ilerlemesini yavaslatarak beyin fonksiyonlarini iyilestiriyor.
5.Renkli meyve ve sebzeler
Arastirmalar, daha fazla meyve ve sebze yiyenlerin yemeyenlere göre daha uzun yasadigini ortaya koyuyor. Elbette tüm meyve ve sebzeler sagligimiz için faydali ancak renkli olanlarin yeri biraz ayri. Çünkü onlara rengini veren dogal pigmentler ayni zaman da kanseri önlemeye yardimci olabiliyor. Dünyanin en uzun ömürlü insanlari Okinawalilar, özellikle koyu yesil ve sari çesitler olmak üzere meyve-sebze yönünden zengin bir diyete sahipler. Özellikle Okinawa diyeti Japonlarin sik sik tükettigi pilav yerine turuncu ve mor tatli patatesi koyuyor. Daha sonra bunu kepekli tahillar, baklagiller ve lif bakimindan zengin sebzeler izliyor.
6.Bitter çikolata
Kakao, dünyada ölüm sebepleri arasinda basi çeken kalp hastaligi riskinizi azaltmaya yardimci olabilecek antioksidanlarla doludur. Siz de saglik kalitenizi artirmak için günde küçük bir parça bitter çikolatanin yeterli oldugunu unutmayin. Ayrica flavonoid yönünden zengin ve daha az seker içeren en az yüzde 70 kakaolu çikolatalari tercih edin.