V-NOTES YÖNTEMIYLE KARIN BÖLGESINDE HIÇBIR IZ OLMUYOR!

Günümüzde miyom ameliyatlarinin büyük çogunlugu, hastalara açik cerrahiye göre daha az hastanede kalis süresi ve daha kisa sürede günlük aktivitelere dönüs imkani gibi önemli konforlar saglayan ‘laparoskopik', bir baska deyisle kapali yöntemle yapiliy

Sağlık 4.12.2021 12:36:47 0
V-NOTES YÖNTEMIYLE KARIN BÖLGESINDE HIÇBIR IZ OLMUYOR!

 Ülkemizde her 5 kadindan birinde, çapi ufak veya büyük, az ya da çok sayida  ‘miyom’ görülüyor. Rahmin düz kas tabakasindan kaynaklanan iyi huylu tümörler olan miyomlar 18-45 yas grubundaki kadinlarda rahim alinmasi operasyonlarinin en sik nedeni. 

Acibadem Bakirköy Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Cihan Kaya, miyomlarin hastalarin çogunda herhangi bir sikayete yol açmadiklari için genellikle rutin muayeneler sirasinda tesadüfen tespit edildiklerine dikkat çekerek, “Miyomlar bazi hastalarda ise düzensiz ya da miktari artan adet kanamasi, kasik bölgesinde agri, kabizlik ile sik idrara çikma gibi yakinmalara neden olabiliyor. Daha da önemlisi, rahim içerisinde yerlesmis olan miyomlar hamilelik olusumunu önleyebiliyor; hamilelik olussa bile tekrarlayan düsüklere veya erken doguma yol açabiliyor. Herhangi bir yakinma olusturmayan miyomlarda düzenli araliklarla takip yeterli gelirken, yasam kalitesini düsüren sorunlara yol açtiginda veya anne olmayi önlediginde ise ilaçla veya cerrahi olarak müdahale etmek gerekiyor” diyor.

V-NOTES ILE ''IZSIZ'' VE ''AGRISIZ'' AMELIYAT! 

Günümüzde miyom ameliyatlarinin büyük çogunlugu, kapali (laparoskopik) yöntemle yapiliyor. Bu ameliyatlar hastalara  daha az hastanede kalis süresi ve daha kisa sürede günlük aktivitelere dönüs imkani sagliyor. Son yillarda teknolojideki hizli gelismeler sayesinde kapali yöntem( laparoskopik) ameliyatlarda hastalarin yüzünü güldüren önemli bir gelisme daha yasandi; tüm islemlerin ‘dogal açikliktan’ gerçeklestigi V-NOTES yöntemi! 

Dünyada ve ülkemizde birkaç yildir uygulanan V-NOTES yönteminin hastalara sagladigi en dikkat çekici faydalari; tüm islemlerin dogal açikliktan uygulanmasi nedeniyle karin bölgesinde kesi izi olusturmamasi ve bu sayede operasyon sonrasinda agri olusumunu önlemesi! Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Cihan Kaya, “V-NOTES cerrahisi; karin duvarina hiçbir kesi yapmadan, laparoskopik aletler esliginde, dogum kanalindan gerçeklestirilen cerrahi yöntem demek. Miyomlarin izsiz ve agrisiz çikarilmasini saglayan bu yöntem sayesinde hastalar ameliyat sonrasinda hastaneden ayni gün taburcu olabiliyor; kisa sürede is ve günlük yasamlarina dönebiliyorlar” diyor. 


KARIN BÖLGESINDE ''IZ'' OLMUYOR

Tip dünyasinda büyük heyecan yaratan V-NOTES yöntemi; özellikle çocuk istemeyen ve büyük miyomlar nedeniyle düzensiz adet kanamasi, sik idrara çikma, kabizlik, cinsel iliski sirasinda agri ve sürekli olusan kasik agrisi nedeniyle rahmin alinmasi gereken hastalarda uygulanabiliyor. Ayrica rahmin korunmasini isteyen hastalarda, özellikle rahmin dis kismina yakin yerlesimli miyomlarda da kolaylikla yapilabiliyor. Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani  Doç. Dr. Cihan Kaya, gerek rahmin korundugu gerekse tamamen alindigi durumlarda basvurulabilen V-NOTES yönteminin nasil uygulandigini söyle anlatiyor:

“Dogum kanalinin en derin noktasina yapilan 2-3 santimlik kesilerden karin bosluguna ulasiliyor. Bu yöntem için özel olarak gelistirilmis, dogum yolunu koruyucu platformlar yardimiyla, karin içerisindeki organlar görünür hale getiriliyor. Ardindan miyomlar kamera ve laparoskopik aletler yardimiyla vücut disarisina aliniyor. Dogum kanali tekrar onarilarak operasyon tamamlaniyor” 

 AMELIYAT SONRASINDA ''AGRI'' SORUNU YASANMIYOR!

Klasik kapali yöntem (laparoskopide ) ameliyatlarda karin cildine ve cilt alti dokulara yapilan ufak kesiler ve ameliyat süresinin uzun olmasi gibi etkenler nedeniyle, ameliyat sonrasinda özellikle alt karin bölgesi ile kesi yerlerinde agri gelisebiliyor. V-NOTES yönteminde ise tüm islemler dogum kanalinda gerçeklestigi ve ortalama 30-45 dakika gibi kisa bir sürede tamamlandigi için ameliyat sonrasinda agri sorunu yasanmiyor. 

HASTALAR NORMAL DOGUM YAPABILIYOR

Yöntemin sagladigi bir baska önemli fayda ise ameliyat süresinin kisa olmasi ve karin bölgesinde kesi olmamasi sayesinde hastalarin ayni gün taburcu olabilmeleri. Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Cihan Kaya, “V- NOTES ameliyatindan sonra hastalar ortalama 6-18 saat sonra evlerine dönebiliyor, is ve günlük aktivitelere kisa sürede dönüs yapabiliyorlar. Karin bölgesinde kesi yeri fitiklarinin gelismemesi ve kesi izlerine bagli kozmetik kaygilari önlemesi de bu yöntemin diger önemli faydasini olusturuyor”   diyor. Doç. Dr. Cihan Kaya, ameliyat sonrasinda hastalarin normal dogum yapabileceklerini de sözlerine ekliyor.  


 





Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °