Vertigo Alarmi !

Vertigo Alarmi !

Vertigo Alarmi !

Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Hünkar Batikhan, kendini yogun bas dönmesi ile gösteren Vertigo rahatsizliginin mevsim geçislerinde daha çok görüldügünü açikladi. Sonbahar aylarinda polikliniklere çok sayida Vertigo hastasinin basvurdugunu belirten Dr. Batikhan, çogunlukla rahatsizligin birkaç dakika süren 'Denge Tasi Manevrasi' ile tedavi edilebildigini söyledi.
Vertigonun organik ve fizyolojik birçok sebebi olabildigini anlatan Dr. Batikhan, "Vertigo, daha çok hastalik gibi görülse de aslinda bir bas dönmesi, bir semptomdur. Bu rahatsizligin mutlaka sebeplerini irdelemek lazim. Organik ve fizyolojik bir sürü nedeni olabiliyor. Organik sebepler arasinda iç kulak ve orta kulak hastaliklari, iç kulak tansiyonu, denge sinirleri iltihabi, denge tasi ve denge kristalleri bulunurken, fizyolojik sebepler ise hastanin yorgunlugu, uyku düzenindeki sorunlara ve strese baglidir" dedi.


MEVSIM GEÇISLERINE DIKKAT
Denge kristallerinin yerinden oynamasinin Vertigonun önemli sebeplerinden oldugunu ifade eden Dr. Batikhan, mevsim geçislerinde görülen viral enfeksiyonlarin denge kristallerini yerinden oynattigini ifade etti.  


HER YASTA GÖRÜLEBILIR

Different generation aging men set isolated on white background vector illustration


Vertigonun her yasta görülebilecegini hatirlatan Dr. Batikhan, "Vertigo 20'li ve 30'lu yaslarda da görülebilir. Hasta tipik bulgu olarak, özellikle bas hareketleri yaptiginda bir bas dönmesi hisseder. Yani sira hafif bir bulanti hissi olabilir. Kusma pek beklenmez. Sersemlik hissi, kafada bir yogunluk var gibi bir his görülebilir. Hastalar genellikle, 'Hocam bir anda oldu, yataktan ani mi döndüm?', 'Basimi bir tarafa çevirince ve yukari bakinca bir bas dönmesi oluyor' gibi tanimalar kullanirlar. Bazen soguk soguk terlemeler de belirebilir" seklinde konustu.


TEDAVISI HAKKINDA
Rahatsizligin tedavisi hakkinda da bilgi veren Dr. Batikhan  sunlari söyledi, "Vertigo tanisi manevra ile konulur. Öncelikle amaç hangi kulagin, hangi kanalinin etkilendigini görmektir. Bunun için öncelikle manevra testi uygulanir. Etkilenen kulak tespit edildikten sonra düzeltici manevra yapilir. Hastalarin çogunda sikayetler en geç 1 gün sonra geçer. Sonrasinda birkaç gün istirahat, birkaç gün boyunluk takmak ve yüksek yastikla yatmak yararli olabilmektedir. Hastada 3-5 gün sersemlik, yogunluk hissi kalabiliyor. Bunu önlemek amaciyla 10-15 gün boyunca damar genisletici bir ilaç yaziyoruz"