Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmani Prof. Dr. Baris Metin, bas dönmesi ve nedenlerine iliskin önemli bilgiler paylasti.
“Basim dönüyor” hissi veren vertigodur
Bas dönmesi diye tanimlanan sikayetin ayrintili sorgulaninca, genelde altindan farkli durumlar çiktigini kaydeden Prof. Dr. Baris Metin, bas dönmesi diye tanimlanan durumun kisiden kisiye degistigini söyledi. Prof. Dr. Baris Metin, “Bazen bir sersemlik hissi, bazen gerçekten dönüyormus hissi, bazen de göz kararmasi bas dönmesi olarak tanimlanir. Bunlarin arasinda, gerçekten dönüyormus hissi vertigo olarak tanimlanan durumdur” diye konustu.
Vertigonun bas dönmesi olarak tanimlanan durumlarin çogunu olusturdugunu dile getiren Prof. Dr. Baris Metin, vertigonun iç kulak veya beyin kaynakli olabilecegi uyarisinda bulundu. Prof. Dr. Baris Metin, sunlari söyledi: “Iç kulakta yer alan yarim daire kanallarindaki sivinin katilasmasi sonucu yarim daire kanallari fonksiyon disi kalabilir ve bu durum kisi bir tarafa dönüyormus hissi yaratir. Siklikla beraberinde bulanti-kusma olur. Merkezi kaynakli vertigo ise isitme sinirinin beyinden çikarken sikismasi veya beyin sapindaki denge merkezinin etkilenmesi sonucu olabilir. Merkezi kaynakli vertigonun nedeni beyinde damar tikanikligi, tümörler ve çesitli ilaçlarin yan etkileri olabilir.”
Bas dönmelerinin süre ve atak sikligi açisindan degisken oldugunu söyleyen Prof. Dr. Baris Metin, bas dönmesinin genelde birkaç hafta içinde geçen bir durum oldugunu aktardi. Özellikle iç kulak kaynakli vertigolarin kisa sürede geçecegini ancak sik tekrarlama egilimleri bulundugunu ifade eden Prof. Dr. Baris Metin, “Ancak çok uzun süreli ve durmadan devam eden bas dönmesinden yakinan hastalarimiz da bulunmaktadir. Uzun süre bas dönmesi çeken hastalarimiz kendilerini çaresiz ve umutsuz da hissedebilir. Ancak her tip bas dönmesinin bir tedavisi oldugu da unutulmamalidir. Yani çaresizlige gerek yok. Yeter ki sizi tedavi edebilecek uzmani bulun” seklinde konustu.
Her türlü bas dönmesinde doktora basvurulmasi gerektigi uyarisini yapan Prof. Dr. Baris Metin, basit sersemlik ve göz kararmasi hissinde en yakin saglik kurulusuna basvurulabilecegini belirtti.
Vertigo durumunda ise tam donanimli bir hastaneye gidilmesi gerektigini ifade eden Prof. Dr. Baris Metin, nöroloji bölümüne basvurulmasinin uygun olacagini söyledi. Prof. Dr. Baris Metin, su bilgileri verdi: “Iç kulak kaynakli vertigoda ilk tedavimiz genelde düzeltici manevralardir. Manevralar hekimin hastanin basini ellerinin arasina alip belirli yönlere hareket ettirmesi yoluyla yapilir. Bu manevralarla iç kulaktaki sivinin akiskanligi yeniden saglanmaya çalisilir. Manevra sonrasi düzelen hastaya evde uygulamasi için egzersizler öneririz. Merkezi yani beyin kaynakli vertigoda ise nedene yönelik tedavi yapilir. Neden, genelde çekilecek Manyetik rezonans yani MR filmi ile ortaya çikar. Örnegin durum, damar tikanikligina bagli ise kan sulandiricilar verilir.”