Tarih: 30.04.2021 14:02

Yalniz misiniz yoksa tek basina mi?

Facebook Twitter Linked-in

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Gülçin Senyuva, yalnizlik ve tek basinalik kavramlarina iliskin dikkat çekici degerlendirmelerde bulundu.

Yalnizlik insan için dogal bir duygu

Insanin sosyal bir canli oldugunu vurgulayan Klinik Psikolog Gülçin Senyuva, “Her yastaki kisi, diger kisilerle iliski kurmak ve etkilesime girmek ister. Oysaki yalnizlik her insan için dogal bir duygudur. Insan çocukken, gençken, yetiskin ya da yasliyken yasaminin herhangi bir döneminde yalnizlik duygusunu yasayabilir. Yani yalnizligin insanlar için ortak bir deneyim oldugunu söyleyebiliriz. Yalnizlik kimine göre kimsesizlik, kimine göre romantik iliskisinin olmamasi, kimisi için de tek basina kalmaktir. Psikoloji ve sosyolojide yalnizlik kavrami, tek basina olma kavramindan farkli anlam içeriyor.” dedi.

Yalnizlik ve tek basinalik farkli kavramlardir

Yalnizlik kavramini kisinin baskalari ile baglanti kurma ihtiyacinin doyurulmamasina verilen duygusal bir karsilik olarak tanimlayan Senyuva, “Yalnizlikta duygusal bosluk, özlem, yakinlik ve bu duygulari degistirme istegi olur. Tek basinaligi ise bireyin geçici sürelerde, gerginlik yaratmayan, kendi kendine yettigi bir durum olarak ifade edebiliriz. Yani yalnizlikta aci verici olumsuzluklara ragmen, tek basinalikta yalnizliktaki duygular yer almiyor. Yalnizlik hemen her zaman kaçinilan, kaygi, öfke, üzüntü ve diger kisilerden kendini farkli hissetme duygularinin eslik ettigi hos olmayan bir deneyimdir.” diye konustu.

Yalnizlik zaman açisindan üçe ayriliyor

Yalnizligin zaman açisindan üç türü olduguna dikkat çeken Senyuva, “Bir tanesi kisa süreli yalnizlik adi verilen, zaman zaman ortaya çikan anlik yalnizlik duygusudur. Anlik duygular oldugu için kisi kaygi yasamaz. Ikincisi durumsal yalnizliktir. Bu tür yalnizlik göç, is degisikligi ve bosanma gibi sebeplerle ortaya çikan yalnizlik duygularidir. Geçis süresi sona erdiginde son bulur. Üçüncüsü ise kronik yalnizliktir. Bireyin uzun yillar boyunca iliskilerinden tatmin almamasiyla ortaya çikan yalnizlik türüdür.” Ifadelerini kullandi.

Tek basinalik bireyin tercihi oluyor

Tek basinaligin birey tarafindan seçilen bir durum oldugunu söyleyen Senyuva, “Yalnizlik ise bireyin sosyal iliskilerinin bozulmasi sonucu olusan, hos olmayan ve seçilmemis bir durumdur. Yapilan çalismalarda yalnizligin, depresyon, kaygi, intihar, yasam doyumu, umutsuzluk, utangaçlik, internet kullaniminin fazla olmasi, stres gibi faktörlerle iliskili oldugu tespit edildi. Bu tür psikolojik sikintilarin olusmasini engelleyebilmek adina, kisilerarasi sosyal iletisimin arttirilmasi en önemli yol olarak biliniyor.” dedi.

Yalnizlik olumsuz bir duygudur

Klinik Psikolog Gülçin Senyuva, duygusal yalnizligi herhangi bir insana karsi yakin bir bagliligin olmamasindan kaynaklanan, kaygi ve bosluk duygularinin görülmesi olarak tanimlayarak sözlerini söyle tamamladi: 

“Sosyal yalnizlik ise sosyal baglanti ve topluluk duygusunun eksikligi, bir gruba ait olmama, sosyal iliskiler aginin olmamasi halidir. Çünkü insanlar saglikli bir ruh sagligina sahip olabilmek için tatmin olduklari bir sosyal yasama ihtiyaç duyuyorlar. Kalabaligin içinde yalniz olmak sosyal yalnizlik kavrami ile iliskilidir. Kisinin bulundugu çevrede kendisini yalniz hissetmesiyle baslayarak, bu çevreye karsi gelistirdigi tepkiyle sosyal anlamda faaliyetlerden kaçinarak içinde bulundugu çevreye ve topluma yabancilasmis olan kisilerin yasadigi yalnizliktir. Yalnizlik olumsuz bir duygu iken tek basinalikta kisinin kendi istegi ile olan ve kazanimlarin oldugu bir durumdur. Birey tek basinayken kendisini özgür hisseder. Düsüncelerin önem kazandigi, olgunlastigi anlar deneyimlenir.”






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —