Tarih: 10.02.2021 17:46

Yapay zekâ, hayatin her alaninda öne çikiyor; ancak yapay zekada sinirlar hukuki düzlemde çizilmeli

Facebook Twitter Linked-in

Üsküdar Üniversitesi Iletisim Fakültesi Medya ve Iletisim Bölüm Baskani Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, yapay zekânin hayatin her alaninda kullanildigini söyledi.

Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, “Yapay zekâ aslinda artik chatbotlardan (sohbet robotu) sosyal medya akislarina kadar kendini gelistirebilen çesitli algoritmalari kullanan birçok uygulama ve araçta gündelik hayatlarimizda etkin bir sekilde kullaniliyor” dedi.

Yapay zekâ tip ve mühendislikte etkili olacak

Yapay zekânin gündelik hayatimiza etkilerinin gelecekte çok daha fazla hissedilecegini kaydeden Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, “Algoritmalar daha fazla veri ile daha fazla kendini gelistirdikçe daha etkin ve yaygin bir sekilde gündelik hayatlarimizla daha fazla bütünlesecek. Bu durum, bir yandan gündelik hayat kolaylastirirken ve özellikle tip ve mühendislik alanlarinda gündelik hayati ve insan yasami üzerinde dogrudan olumlu etkileri olabilecekken diger yandan etik sorunlari ve gözetimin de hayatlarimiza daha fazla içkin hale gelmesini beraberinde getirecek” dedi.

Insana dair yetiler baskilanabilir

Özellikle akilli kentler denilen dijitallesmis smart sehirlerde vatandaslarin gündelik yasam pratiklerinde yapay zekâ algoritmalarinin her an aktif olacagini ifade eden Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, sunlari söyledi:

“Dogal olarak gündelik yasam kolaylasacak ancak büyük veri dedigimiz bilinmez iktidar odaklari yapay zekâ sayesinde insanlardan alinan her veriyi isleyecek duruma gelmektedir. Buna ek olarak, sadece gözetim politikalari degil düsünsel alanda da insanlar sinirlandirilabilir. Bilissel sorunlar bu baglamda yeni ve tanimlanmamis problemlere yelken açabilir. Insana dair en önemli duygusal ve bilissel yetiler mesela empati yapma, inisiyatif kullanabilme yapay zeka tarafindan baskilanabilir. 

Öznelesme insanda kaldigi sürece iyi bir araç olacaktir

Bunlar isin olumsuz yönü gibi görünse de aslinda algoritmalarin üretimi, tasarimi ve yönetimi sadece dogru ve iyi insanlarda oldugu sürece yani öznelesme insanda kaldigi sürece, bu isin sinirlari ve çerçeveleri belli hukuki düzlemde çizilirse, yapay zekâ insanoglunun var oldugundan beri ulasmak istedigi en iyi yönetim, en iyi yasam ve ideal düzeni ona saglayan araç olur.”








Orjinal Habere Git
— HABER SONU —