YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJISI ILE KRONIK KABIZLIK TEDAVISI

YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJISI ILE KRONIK KABIZLIK TEDAVISI

Yerli biyoteknoloji sirketi Enbiosis, Genel Cerrah Doç. Dr. Çigdem Arslan ile yürüttügü klinik çalisma sonucunda, yapay zekâ teknolojisi ve mikrobiyoma özel beslenme yolu ile kronik kabizlikta gelistirdigi tedavi yöntemi, standart tedavi yöntemlerine (ame

Yerli biyoteknoloji girisimi Enbiosis, Kronik Kabizlik hastaliginin tedavisinde çigir açacak yeni bir yönteme imza atti. Enbiosis’in, Medipol Hastanesi bünyesindeki uzmanlardan Doç. Dr. Çigdem Arslan ile, 18’i takip,20’si kontrol grubunda olmak üzere 38 idiyopatik (nedeni bilinmeyen kronik kabizlik grubu) kronik kabiz hasta üstünde bir klinik çalisma gerçeklestirdi. Yapay zekâ teknolojisi ve kisiye özel beslenme programi ile bagirsakta bakteri dengesinin saglandigi klinik çalisma, standart prosedürlere (ameliyat, ilaç tedavisi ve besin önerileri) kiyasla alti kat daha basarili oldu.

Çalisma boyunca kontrol grubunda doktorun önerdigi tedavilerin yaninda, alti haftalik Akdeniz tipi beslenme programi uygulandi. Takip grubu ise hastalarin mikrobiyom profilinin saglik durumunu yapay zekâ destegiyle tespit eden Enbiosis Mikrobiyom Analizleri sonucuna göre kisiye özel beslenme plani ile takip edildi. Klinik çalismaya baslamadan önce ve alti haftalik süreç sonunda kontrol ve takip olmak üzere tüm hastalarin kabizlik durumunu degerlendirmek için "Hasta Kabizlik Degerlendirme Formu (PAC-QoL)" uygulandi. Enbiosis Mikrobiyom Terapisi ile takip edilen hastalarin kabizlik anket skorlari yaklasik üç kat iyilesme gösterirken, mikrobiyom tedavisi ile takip edilen grubun kontrol grubuna kiyasla alti kat daha fazla iyilesme orani elde edildi.

Klinik çalismayla ilgili bir degerlendirme yapan Doç. Dr. Çigdem Arslan, “Fonksiyonel kabizlik, hasta açisindan tedavi memnuniyetinin ve hekim açisindan mesleki tatminin en düsük oldugu hastaliklardan birisi. Güncel medikal ve cerrahi tedavilerle kabizlik hastalarinin çok küçük bir kisminda fayda saglayabiliyoruz. Henüz küçük bir hasta grubunda uyguladigimiz mikrobiyom tedavisi ile ilgili çalismamizin sonuçlari oldukça sevindirici. Bu zor hasta grubunda çok basarili ve tatmin edici sonuçlar aldik. Hastalarimiz bir ilaç ve katki kullanmadan, yalnizca kendi mikrobiyomlarini taniyarak kronik kabizliktan kurtuldular. Mikrobiyom tedavisinin kronik kabizlikta gelecegin tedavisi olduguna inaniyorum" dedi.

Bagirsak Ekosisteminin Iyilesme Sürecini Destekleyecek Prebiyotik Gelistiriliyor

Enbiosis, yapilan klinik çalismada elde edilen verilerden yola çikarak, bir de kronik kabizliga özel prebiyotik çalismasi da baslatti. Sirket, bu çalisma ile kronik kabizlik problemi çeken hastalarin bagirsak ekosistemini yalnizca beslenme yolu ile degil prebiyotiklerle de iyilestirmeyi hedefliyor. Bu ürünün Agustos 2021 sonu itibariyla hastalarin kullanimina sunulmasi planlaniyor.