YASA DISI TÜTÜN PAZARI, DEVLETIN VE ESNAFIN CEBINDEN ÇALIYOR

Türkiye'de vergilendirilemeyen yasa disi açik tütün pazari büyümeyi sürdürüyor. Yasa disi tütün ürünlerinin pazar payi yüzde 20 civarinda seyrederken, devletin yillik vergi kaybi 15 milyar TL'yi asmis durumda. Vergilendirilemeyen yasa disi tütün t

Ekonomi 8.05.2021 13:46:12 0
YASA DISI TÜTÜN PAZARI,  DEVLETIN VE ESNAFIN CEBINDEN ÇALIYOR

Hem devlet hem dürüst esnaf zarar ediyor

Ticaret Bakanligi verilerine göre, 2019 yilinin tamaminda 122,8 ton yasa disi tütün ele geçirilirken, bu rakam 2020’nin ilk 8 ayinda 416,7 tona yükseldi. Bu ticaretin yalnizca yakalanabilen kismi bile endise verirken toplam vergi kaybinin 15 milyar TL’yi astigi hesaplaniyor.

Tamamen denetimsiz ve kontrolsüz devam eden yasa disi tütün ticareti esnafin da cebinden çaliyor. Oysaki, yasa disi sarmalik kiyilmis tütün problemi ortadan kalkarsa, her yil neredeyse Alkollü Içeceklerden toplanan ÖTV kadar bir vergi kaybi da ortadan kalkmis olacak ve yasa disi tütün ticaretinden zarar gören dürüst esnaf için de, ekonomik sartlarin bu kadar zorlastigi bir dönemde yeni bir firsat olusacak, kayitli ekonomiye kazandirilmis yeni mali kaynaklar ortaya çikacak.

Izmir en yüksek illerden biri

2016 yilinda ülke genelinde vergilendirilemeyen yasa disi açik tütün satisi yapan tütüncü dükkâni sayisi 6 bin civarindaydi. 2020 sonu itibariyla bu sayi 20 bine çikmis durumda. Izmir ise 600’ün üzerinde yasa disi tütün satisi yapan tütüncü dükkani sayisiyla basi çeken illerden biri. Artis trendi ise endise veriyor.

Yasa disi tütün ticaretinin önüne geçebilmek için açik olarak ve makarona doldurulmadan yasa disi olarak yapilan tütün ticaretine verilen hapis cezalarinin da bir an önce uygulamaya alinmasi, internet üzerinden ve kargo ile vergilendirilemeyen yasa disi tütün satisinin önüne geçilmesi gibi önlemlerin hayata geçirilmesi gerekiyor.  



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °