ING Türkiye tarafindan gerçeklestirilen Türkiye'nin Tasarruf Egilimleri Arastirmasi'nin üçüncü çeyrek sonuçlarina göre, tasarruf sahipligi orani yüzde 17,9 olarak gerçeklesti. Tasarrufu olanlarin tasarruf araci tercihlerine bakildiginda, yastik al
ING Türkiye, kentsel yerlesim bölgelerinde yasayan yetiskin bireylerin tasarruf egilimlerini izlemek amaciyla 2011 yilindan bu yana IPSOS is birligiyle gerçeklestirdigi Türkiye’nin Tasarruf Egilimleri Arastirmasi’nin (TTEA) 2021 yili üçüncü çeyrek sonuçlarini açikladi. Türkiye’nin lider tasarruf bankasi olma vizyonuyla faaliyet gösteren ING Türkiye’nin arastirmasina göre, tasarruf sahipligi orani bir önceki döneme göre hafif bir düsüsle yüzde 17,9 olurken, son bir yildir tasarruf sahipligi oraninin benzer seviyelerde gerçeklestigi gözlemlendi. Arastirmada ayni zamanda tasarruf ve harcama davranislari arasindaki iliski de incelendi. Yastik alti altin ve nakit 5 senenin en düsük oranina ulasirken, sistem içi tasarruf araçlari yükseldi Yas gruplarina göre tasarruf sahipliklerine bakildiginda tasarruf sahibi olanlar arasinda yüzde 24 ile 18-24 yas grubu birinci sirada yer alirken, 35-44 yas grubu ise ikinci çeyrege göre 7 puanlik bir düsüsle yüzde 13 olarak gerçeklesti. Geçtigimiz çeyrekte çocuksuz ve çocuklu bireylerin tasarruf sahipligi oranlari arasindaki fark azalirken, bu çeyrekte 12 puanlik bir fark olustu. Çocuklu bireylerin tasarruf sahipligi orani yüzde 16’dan yüzde 13’e gerilerken, çocuksuz bireylerde bu oran yüzde 21’den yüzde 25’e yükseldi.
Tasarrufu olanlarin tasarruf araci tercihlerinde bakildiginda ise, 2021 üçüncü çeyrekte yastik alti altin ve nakit, geçtigimiz döneme göre 5 puan gerileyerek, son 5 senenin en düsük rakami olan yüzde 16’ya indi. Yastik alti altin ve nakit düserken, sistem içi tasarruf araçlarinin ise bu dönem yükseldigi tespit edildi. Arastirmaya göre sistem içi altin yüzde 14’ten yüzde 16’ya, TL vadeli hesap yüzde 10’dan yüzde 13’e ve döviz vadeli hesap ise yüzde 6’dan yüzde 11’e yükseldi. Bireysel emeklilik fonlari yüzde 19 ile üçüncü çeyrekte en çok sahip olunan tasarruf araci olurken, 2021 yili ikinci çeyreginde yükselise geçen kripto para birimlerini tercih edenlerin orani ise 2 puanlik bir azalma ile yüzde 8’e geriledi. Tasarruf sahibi her bes kisiden biri harcamalardan kisarak tasarruf yapiyor Arastirma verilerine göre tasarruf sahipleri içinde yaklasik her bes kisiden dördü harcamalarindan kisarak tasarruf edebildigini belirtirken, her bes kisiden biri harcamadan kismaya gerek kalmadan tasarruf edebildigini aktardi. Tasarruf edenlerde en çok kisilan harcamalar giyim/ayakkabi (yüzde 58), seyahat/tatil (yüzde 44), elektronik esya (yüzde 44), kozmetik (yüzde 43) ve yemek siparisleri/disarida yeme (yüzde 42) oldu. Bununla beraber, market alisverisleri, saglik harcamalari ve egitim harcamalari kisitlama yapilmayacak en önemli 3 zorunlu harcama kategorisi olarak öne çikti. Arastirmaya katilanlara “Bu ay elinize fazladan asgari ücret kadar bir para geçse bu parayla ne yaparsiniz?” sorusu soruldugunda ise, katilimcilarin yüzde 71’i bu para ile bir sekilde tasarruf etme egiliminde oldu. Katilimcilarin yüzde 36’si tamami veya çogunlugunu tasarrufa ayiracagini ifade ederken, yüzde 34’ü ise yarisini harcayip yarisini tasarrufa ayiracagini, yüzde 29’u ise tamamini veya çogunlugunu harcayacagini belirtti. Ozan Kirmizi: Finansal okuryazarliga katki saglamaya ve tasarruf sahipligini desteklemeye devam edecegiz. Arastirmanin sonuçlarini degerlendiren ING Türkiye Bireysel Bankacilik Genel Müdür Yardimcisi Ozan Kirmizi, “Tasarruf araçlarina yönelimde degisim oldugunu gözlemliyoruz, bu kapsamda özellikle yastik alti altin ve nakit oranindaki düsüs ve sistem içi araçlarin tercihindeki artis dikkat çekici. Tasarruf alaninda öncü uygulamalara imza atan bir kurum olarak, tasarrufu destekleyici ürün, hizmet ve yatirim araçlarinin gelistirilmesinin tasarruf sahipligi oranini artiracagini düsünüyor ve sonuçlari olumlu buluyoruz. Bununla beraber özellikle finansal okuryazarlik alanindaki farkindaligin da yükselmesi gerektigine inaniyor ve birçok farkli uzmanin yer aldigi Para Mevzulari video serilerimiz ile finans ve bankacilik konularini herkesin anlayabilecegi bir dilde anlatiyoruz. ING olarak finansal okuryazarliga katki saglamaya ve tasarruf odakli Turuncu Ekstra programimiz ve vade derdi olmadan birikim yapma imkani saglayan Turuncu Hesap gibi ürünlerimiz ile tasarruf sahipligini desteklemeye devam edecegiz” dedi.