Yaz Aylarinda Dogru Beslenmeyen Çocuklar Kilo Sorunlariyla Karsilasiyor

Yaz Aylarinda Dogru Beslenmeyen Çocuklar Kilo Sorunlariyla Karsilasiyor

Yaz aylariyla birlikte tatil dönemine giren çocuklarin beslenme düzeni de degisiyor. Daha fazla abur cubur, sekerli, yagli besinler tüketen çocuklarda kilo artisi, beslenme yetersizligi gibi sorunlar görülebiliyor. Dyt. Duygu Derya Fidan, yaz aylarinda ç

Beslenme, her dönemde ve herkes için saglik adina önem tasiyor. Ancak dogru beslenme, çocuklarda büyüme ve gelismeyi etkileyecegi için çocukluk döneminde kazanilan olumlu beslenme aliskanliklari ekstra önem tasiyor. Yaz aylarinda artan sicaklikla ve tatil dönemine girilmesiyle çocuklarin beslenme düzeni degisebiliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarindan Diyetisyen Duygu Derya Fidan, yaz aylarinda çocuklarinin dogru beslenmesi saglamak ve çocuklarina olumlu beslenme aliskanlarini kazandirmak isteyen ebeveynler için önemli ipuçlari veriyor.

Çocuklara sekerli mesrubatlar yerine ev yapimi limonata içirin

Öncelikle okul döneminden tatil dönemine geçildiginde kahvalti yapmak farkli nedenlerle önemsenmeyip atlanabiliyor. Ancak fiziksel ve zihinsel performans açisindan güne dengeli ve yeterli bir kahvaltiyla baslamak gerekiyor. Kahvaltinin mutlaka makro besin ögelerinden protein, karbonhidrat ve yag; mikro besin ögelerinden vitamin ve mineralleri yeterli bir sekilde içermesi gerektigini söyleyen Dyt. Fidan, “Bu besin ögelerini bir kahvalti tabagi örnegi ile açiklayacak olursak; yumurta, peynir, süt tam tahilli ekmekler, zeytin, ceviz, bol yesillik, mevsim meyveleri seklinde olabilir. Bu besinlerin tüketim miktarlari çocugunuzun yasina, boy ve kilosuna, aktivite durumuna göre degisecektir. Yeterli su tüketimine de dikkat edilmelidir. Özellikle dikkat edilmesi gereken diger bir nokta ise yeterli su tüketimidir. Sicaklik nedeniyle vücudun sivi ihtiyaci artacagindan çocuklarimizin günlük en az 8-10 bardak su tüketmesi gerekir. Bu dönemde çocuklar serinlemek için hazir basit sekerli mesrubatlari tüketmek isteyebilir. Buradaki gereksiz kalori aliminin, buna bagli olarak kilo artisinin ve kalitesiz besin ögesi içeriginin önüne geçmek adina bu tarz sekerli içecekleri sinirlandirmalidir. Bu tarz içecekler yerine porsiyonunda taze meyve veya kendi yaptiginiz seker ilavesiz soguk komposto, ev yapimi limonata gibi içeceklerden faydalanabilirsiniz” diyor.

Çocuklarin en sevdigi abur cuburlarin saglikli hallerini hazirlayabilirsiniz

Çocuklarda dikkat etmemiz gereken diger bir hususun kontrolsüz abur cubur tüketimi oldugunu anlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarindan Dyt. Duygu Derya Fidan, asiri sekerli, yüksek yagli paketli abur cuburlarin sürekli ve kontrolsüz bir sekilde tüketildiginde çocuklarda kilo artisi, büyüme geriligi ve beslenme yetersizligi gibi problemlere yol açabildiginin altini çikiyor. Dyt. Fidan, çocuklara “Hiç tüketmeyeceksin” diye keskin yasaklar koymak yerine, miktar azaltilip bu besinlere sinir getirmesi gerektigini belirtiyor. Çocuklarin sevdigi abur cuburlarin daha saglikli hallerini evde yapmanin mümkün oldugunu söyleyen Dyt. Fidan “Örnegin; evde az yagli patatesten cips, kakao ve baldan çikolata, yulaftan kurabiye yapabilirsiniz. Unutmayalim, çocuklar hangi besine ve damak tadina alisirsa hep o besini isteyecektir” diyor.

Açikta satilan besinleri tüketmeyin

Yaz aylarinda görülen önemli problemlerden birinin gida zehirlenmeleri oldugunu hatirlatan Dyt. Fidan, söyle devam ediyor: “Çocuklarin açikta satilan, bozulmaya elverisli, uygun saklama kosulunda saklanmamis besinleri tüketmemesi gerekiyor. Yaz aylarinda gida zehirlenmeleri ve artan sicakliklara bagli olarak çocuklarda ishal ve enefeksiyon problemi sik görülebilir. Bu durumda vücut sivi kaybedeceginden, bolca su destegi saglanmalidir.” Dyt. Fidan, beslenme kadar fiziksel hareketin önemine de dikkat çekiyor. Yaz boyunca çocuklari bisiklet, yüzme, futbol, voleybol gibi sevecegi bir aktiviteye yönlendirmenin hem çocugun gelisimine destek saglayacaginin hem de kontrolsüz kilo artisinin önüne geçeceginin altini çizen Dyt. Fidan, bu tür aktivitelerin mental olarak da çocuklarin psikolojisine iyi geldigini söylüyor.