YAZIN IDEAL KILO IÇIN 8 ALTIN ÖNERI

YAZIN IDEAL KILO IÇIN 8 ALTIN ÖNERI

Dikkat! Ince ve fit görünecegim derken sagliginizdan olmayin!

Yaz mevsimi yaklasirken hizli zayiflamak, daha ince görünmek amaciyla sok diyetlere basvuranlar dikkat! Acibadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Melike Seyma Deniz “Saglikli diyet; kisinin yasindan metabolizmasina ve saglik durumuna dek A’dan Z’ye kisiye özgü olmalidir. Bir kisiye fayda saglayan diyet, diger kisiye tam tersine zarar verebilir. Hal böyleyken; kulaktan dolma bilgilerle kisa sürede hizli kilo verme ugruna basvurulan sok diyetler tam anlamiyla tehlike saçiyor! Özellikle de pandemi sürecinde sok diyetlerle vücudumuzu ihtiyaci olan protein, vitamin, mineral ve antioksidanlardan yoksun birakmak bagisikligin çökmesine ve hayati riske yol açabiliyor” diyor. Ideal vücut agirligina gelmenin ve bunu korumanin bazi temel kurallari oldugunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmani Melike Seyma Deniz, yazin ideal kilo için 8 kurali anlatti, önemli uyarilar ve önerilerde bulundu. 

Uykunuzu düzene sokun 

Son yillarda yapilan çalismalar; kisa uyku süresi ile birçok hastalik arasinda iliski oldugunu ortaya koyarken, yetersiz uyumanin kilo kaybini zorlastirdigini, kilo almayi da kolaylastirabildigini gösteriyor. Bunun bir nedeni yetersiz uykunun istah hormonlari üzerindeki etkisi! Yetersiz uyudugunuzda tokluk sinyallerini yollayan hormon daha az çalisiyor. Ayrica az uyumak yemek için ayrilabilecek süreyi arttiriyor, gece atistirmalarina yol açabiliyor. Ideal uyku süresini 6-8 saat olarak düsünebilirsiniz. 

Mutlaka günde 2 litre su için

Vücudu susuz birakmak vücudun çalisma sisteminde aksamalara neden olur. Bas agrisi, zihinsel ve fiziksel performansta düsüs, yanlis giden açlik sinyalleri bu aksakliklardan bazilari. Hem bu problemlerle karsilasmamak hem de sindirimi ve emilimi kolaylastirmak, daha rahat tokluk saglamak için mutlaka 8-10 bardak su içmek gerekiyor. Suyunuzu sicak veya soguk içmenizin kilo vermeyi hizlandirma üzerine herhangi bir etkisi yok. 

Sebzeleri sofranizdan eksik etmeyin

Vitamin, mineral, posa kaynagi sebzeler sofralarin olmazsa olmazi olmali. Tüm ögünlerinize mutlaka sebze ekleyin. Sebze tüketmek bagisikliginizi güçlendirecegi gibi, gün içerisinde hem tok tutacak hem de vücudunuzdan ödemlerin atilmasina fayda saglayacaktir. Sebzeleri; salata, sote, haslama, zeytinyagli olarak tüketebilirsiniz. 

Çig kuruyemis yiyin

Ceviz, badem, findik gibi kuruyemisler tüketmek kaliteli yag almanizi saglar ve tokluk süresini uzatir. Ayrica kötü kolesterolün düsmesine yardimci olur ve kalp koruyucu özellik gösterir. Kavrulmus kuruyemisler daha yagli ve tuzlu olacagi için yediginiz kuruyemislerin çig olmasina dikkat edin. Bir avuç çig kuruyemis kahvaltida veya ara ögünlerde çok iyi alternatif olacaktir. Ancak asiri tüketimden kaçinin. 

Ayaküstü atistirmayin

Ayaküstü atistirmak neyi ne kadar yediginizi fark etmenizi engeller, hizli yemek yemenize neden olabilir. Hizli yemek ise tokluk hissine ulasmanizi zorlastirir. Yiyeceklerinizi küçük tabaklara, küçük kaselere koymaniz ne yediginizi görmek, daha yavas yemenizi saglamak, daha çabuk doymak için ve dolayisiyla kilo vermeyi kolaylastirmak için önemli bir taktiktir. 

Hareket sart!

Beslenme ve Diyet Uzmani Melike Seyma Deniz “Pandeminin hayatimiza girmesi ve evde geçirdigimiz sürenin artmasiyla birlikte fiziksel aktivite düzeyimiz hiç olmadigi kadar düstü. Öte yandan evde hareketi arttirmanin yollari, online dersler, spor videolari çok çesitlendi ve erisilebilirligi artti. Evde veya disarida mutlaka hareketinizi arttirmalisiniz. Dünya Saglik Örgütü yayinladigi son fiziksel aktivite raporunda yetiskinlere saglik yararlari için haftada 150-300 dk hareket etmeyi öneriyor. Evde veya disarida düzenli tempolu yürüyüs, ip atlamak, pilates, yoga, dans gibi sevdiginiz herhangi bir fiziksel aktiviteyi hayatiniza dahil edin. 

Baharatlarin gücünden faydalanin 

Zencefil, zerdeçal, karabiber, pul biber, tarçin gibi baharatlarin bagisikligi güçlendirmek, kan sekeri kontrolünü saglamak, istahi dengelemek, kilo vermeyi hizlandirmak üzerine farkli ve çok yönlü etkileri var. Günlük tuz tüketimi için önerilen günlük miktar 5-6 gram iken yapilan çalismalar bizim ülkemizde günlük tüketimin 15 gram civarinda oldugunu gösteriyor. Baharat kullanmak; tuzu azaltmaya da yardimci olacaktir. 

Yemek yerken yavaslayin

Yemek yerken yavaslamaya çalisin, çigneme sayisini arttirin. Çalismalar, yeme hizi azaldikça yani çigneme sayisi arttikça yedigimiz yemegin miktarinin azaldigini ve yemek sonrasi toklugun arttigini gösteriyor. Is yaparken, çalisirken, bir seyler izlerken yemek yemektense yemege belirli bir zaman ayirmaniz ve her lokmadan sonra çatali, kasigi birakmaniz yavaslamaya yardimci olacaktir.