Tarih: 08.06.2021 18:56

Yeme bozuklugu kadinlarda ve ergenlerde daha sik görülüyor!

Facebook Twitter Linked-in

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taskin, sosyal medya kullaniminin yol açtigi sorunlar hakkinda degerlendirmelerde bulundu.

Saglik ve diyetle ilgili paylasimlar artiyor

Sosyal medya kullaniminin tüm yas gruplarinda pandeminin de etkisiyle her geçen gün hizla arttigina dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taskin, “Son dönemde bakilan istatistikler saglik ve diyetle ilgili sosyal medya paylasimlarinin da oldukça popüler oldugunu gösteriyor. Bu nedenle de ‘Nasil diyet yapilir?’, ‘Nasil fit kalinir?’, ’Günde kaç kalori yakilmali?’ gibi bir döngü ile karsi karsiya kaliniyor. Içinde bulunulan duruma paralel olarak çok sayida sosyal medya kullanicisi bu kanallarda saglikla ilgili bilgi ariyor ancak bu platformlardan elde edilen bilgiler yaniltici olabiliyor.” dedi.

Yeme bozuklugu kadinlarda ve ergenlerde sik görülüyor

Internet ve sosyal medya platformlarina erisim kolayligindaki artisin duygu durum bozuklugu ve yeme bozuklugu olan bireylere duygularini, deneyimlerini ve hastaliklari ilgili bilgileri paylasmalari için ortam olusturdugunu ifade eden Taskin, “Insanlarin yeme davranislarinda, buna bagli düsünce ve duygularinda önemli problemlerin olmasi ile beraber ‘yeme bozuklugu’ dedigimiz psikiyatri tanisi alinabiliyor. Yapilan arastirmalar yeme bozuklugu tanisinin kadinlarda ve ergenlerde daha sik görüldügünü gösteriyor.” diye konustu.

Yeme bozuklugu güzellik algisi olarak gösteriliyor

Yeme bozukluklarinin biyolojik, psikolojik, sosyokültürel boyutlari olan bir psikiyatrik hastalik grubu oldugunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taskin, “Özellikle gençleri etkilemesi ve bu etkinin boyutunun giderek artmasi, her bransta çalisan hekimleri, egitimcileri ve anne-babalari yakindan ilgilendiriyor. Tedavileri zor, uzun ve pahali oldugundan dolayi toplumsal ve egitsel anlamda koruyucu ve önleyici çabalarin önemi çok büyük. Yeme bozuklugu yanlisi bazi web siteleri, düzensiz yemek yemeyi tesvik ederek yeme bozuklugunu bir moda ya da güzellik algisi olarak görülmesini sagliyor. Bu tarz sosyal medya içeriklerine maruz kalma, olumsuz ruh hali ve azaltilmis benlik saygisi; algilanan çekiciligi azaltma ve kati diyet denemeleri gibi olumsuz etkilerle arastirmalar sonucu iliskilendiriliyor.” ifadelerini kullandi.

Basarili genç kizlarda çok fazla görülüyor

Yeme bozuklugu olan bireylerde beden algilamalari ve içinde bulunduklari hayati tehdit eden durumu degerlendirmelerindeki bozulmanin bazen gerçeklik sinirini zorladigina dikkat çeken Taskin, “Bu durum ciddi muhakeme kusuru ve patolojik inkâr olarak degerlendiriliyor. Istatistiksel olarak bakildiginda ise bu durumun okul ve mesleki basarilari yüksek genç kizlarda daha çok görüldügünün ortaya çiktigini söyleyebiliriz. Örnegin manken, dansçi ve sporcu gibi mesleklerde görülme oranlari daha yüksektir. Çocukluk çagi cinsel ve fiziksel istismari, hastalik ortaya çikmadan önceki dönemde kaygi ve duygu durum bozukluklari, ebeveynin asiri veya yetersiz düzeyde müdahalede bulunmasi yeme bozukluklarini etkileyen faktörler arasinda sayiliyor.” dedi.

Son dönemde yeme bozuklugu vakalari artti

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taskin, ‘Sosyal medyanin bilinçsizce kullanilmasi ve kisinin o dönemde çeldiriciler ile bas edememesi ciddi psikiyatrik hastaliklara yol açiyor’ diyerek sözlerini söyle tamamladi:

“Bu nedenle önleyici tedbirlerin alinmasi gerekiyor, ailelere çok büyük sorumluluklar düsüyor. Ergenlerin sosyal medyalari mutlaka ebeveynleri tarafindan gözlemlenmeli. Son dönemde yeme bozuklugu vakalarinin hastanelerde ve psikiyatri kliniklerinde artma sebeplerinden birinin sosyal medya oldugu tespit edildi. Kisi kendisini veya çocugunu kötü etkiledigini düsünüyorsa önlemler almalidir, aldigi önlemlerin yetersiz oldugunu düsünüyor ve hayatini etkiledigini düsünüyorsa mutlaka bir ruh sagligi uzmanindan destek almalidir.”


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —