Yeni Normalin tartisilan illeri: Usak ve Adiyaman

Dünkü kabine toplantisi' nin ardindan, Cumhurbaskani Erdogan' in yaptigi açiklamalarla normallesmede yeni dönem baslamis oldu. Düsük ve orta risk grubundaki illerde kisitlamalar gevsetildi. Peki bazi illerdeki bu normallesme asamasi nasil saglandi

Gündem 2.03.2021 13:43:37 0
Yeni Normalin tartisilan illeri: Usak ve Adiyaman

Iste Prof. Dr. Bülent Ertugrul’un canli yayinda yaptigi o açiklamalar:

Güneydogu Anadolu masmavi. Bu durum sizce normal mi?

Test yapmaya gitmemek gibi bir durum bu bölgelerde söz konusu degil. Çünkü bir oran hesapliyoruz burada yani yüz binde kaç oldugunu. Kaç test yaparsaniz yapin o görülen durumun yüz bin kisideki orantisi ile böyle bir karar aliniyor. Aslinda oraya baktiginizda evet çok soguk illerde orta riskli bölgeler var. Su anda orada kis aylarinin hakimiyeti var. Insanlar isteseler de o sosyal ortamin içerisinde bulunamiyorlar. Insan hareketliliginin azaldigini da düsünürseniz aslinda bunun olmasi normal gibi. Yüksek riskli bölgelere baktigimiz zaman aslinda orada dar alanda çok fazla insanin bir arada yasamak zorunda oldugu ve insan hareketliliginin yogun oldugu bölgelerin kirmiziya dogru geçtigini daha net görüyoruz. Burada ilginç olani Konya gibi. O bölge niye kirmizi bunu ben de bilimsel olarak açiklayamam. Veya Burdur gibi. Su anda çok da bilimsel veri olusturabilecek bir ver yok aslinda elimizde.

Adiyaman örnegini nasil açiklayabiliriz. Buradaki giris çikislar da aslinda yasaklanmali mi?

En belirsiz konu o aslinda. Ne yapacagimiz konusunda bilmiyoruz. Ama benim önerimi soruyorsaniz o kirmizi bölgelerde aslinda ciddi karantina önlemlerinin de alinmasi gerekiyor. Iller arasindaki geçisin mutlaka sinirlandirilmasi hatta eger il içerisindeyse olgularin yogun olarak görüldügü ilçe belde köy gibi yerlerde de ciddi karantina önlemlerinin alinmasi gerekiyor. Giris çikislarin kisitlanmasi sinirlanmasi gerekiyor. Su anda bizim en eksik noktamiz bilmedigimiz o. Büyük ihtimalle içisleri bakanligi buna yönelik bir talimat yayinlayacaktir. Trabzon’dan kalkan bir kisi nasilsa düsük risk var diyerek baska bir bölgeye gitmemeli gidecekse de ya HES kodu uygulamasiyla ya da baska bir kontrol mekanizmasi ile bunun yapilmasi gerekiyor. Çünkü bu pandemide basarili olan Yeni Zelenda ve Çin bunu böyle basardilar. Yani Yeni Zelenda’da bir ilde tek bir olgunun görülmesi bile oranin tamami ile karantina alinmasina yetti. Bizim de buna benzer bir yöntemi uygulamamiz gerekiyor.

Bu haritalar haftalik degerlendirilecek. Önlemler de ona göre alinacak bundan sonra.

Gece sosyallesmeyi engellemek için yapildi aksamki yasagin devaminin bununla ilgili oldugunu düsünüyorum.

USAK ASILAMA HIZI EN YÜKSEK ILLERDEN

CNN Türk canli yayinina katilan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmi Ilhan’da Usak hakkinda konustu. Ilhan Usak’taki durumu su sözlerle açikladi:

Bütün isimiz sayilar bizim. Usak’ta asilama hizimiz yüksek bu birincisi. Bir digeri de 65 yas ve üstü daha fazla ve daha fazla evde kaliyorlar. Ayrica vatandaslarin da kurallara daha dikkatli uydugunu belirterek burada onlari tebrik etmek gerekiyor. Afyon’dan Kütahya’dan Denizli’den vatandaslarimiz hafta sonu Usak rahat diye oraya akin etmemeli ya da Usak’taki vatandaslarimiz ben maskemi çikartayim gibi bir hareket gerçeklestirmemeli.




Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °