Son günlerde tartisma konusu olan sohbet uygulamalarinin veri gizliligi yönetimi ve WhatsApp'tan Telegram'a yogun kullanici geçisini Radyo Trafik'te yayinlanan ve trafik hariç her seyin konusuldugu, Ince Ayar programinda Siber Güvenlik Uzmani
Son günlerde ülke gündemini mesgul eden konularin basinda mesajlasma, sesli ve görüntülü konusma gibi hizmetleri ücretsiz saglayan ve bugün hemen herkesin akilli telefonunda yüklü olan WhatsApp uygulamasinin degisen gizlilik sözlesmesi geliyor. Bir Facebook kurulusu olan WhatsApp’in ülkemizde zorunlu tuttugu, kabul edilmemesi halinde programin kullanilamayacagini duyurdugu yeni gizlilik sözlesmesi veri güvenligi konusunu tartismaya açti. WhatsApp uygulamasinin bu son hamlesi ile birlikte basta Telegram olmak üzere benzer mesajlasma, konusma uygulamalarina ise adeta bir “akin” gerçeklesti.
Radyo Trafik’te yayinlanan “Özay Sendir ile Ince Ayar” programinda da yenilenen WhatsApp gizlilik sözlesmesi ve yarattigi veri güvenligi “endisesi” gündeme geldi. Konuyla ilgili yayina katilan Stratejik Siber Güvenlik Çözümleri sunan TerraMedusa Yönetim Kurulu Baskani Tamer Sahin açiklamalarda bulundu.
TerraMedusa Yönetim Kurulu Baskani Tamer Sahin telefonumuza yükledigimiz birçok uygulamanin da bizden veri talep ettigini ama bunlar arasinda para kazananlarin öne çiktigini söyledi.
Facebook ve Google gibi firmalarin verilerden para kazandigini aktaran Sahin, yeni WhatsApp gizlilik sözlesmesinin detaylarini söyle anlatiyor:
“Aslinda bakmamiz gereken konu su; günlük mesajlasma uygulamalarindan çok fazla veri paylasiyoruz. Ve bu mesajlasma uygulamalari artik evrimlesmeye basladi, is dünyasina girmeye basladi. WhatsApp bunun hazirligini yapiyor. Son açiklamasinda diyor ki: ‘Siz arkadaslarinizla, ailenizle eskisi gibi yazismaya devam edebilirsiniz, ancak is için kullanilan hesaplarda sifrelemeyi düsürüyorum ve veri paylasimini arttiriyorum. Çünkü ücretsiz hizmet veriyorum, karsiliginda hizmet veriyorum.’ demek istiyor.”
Simdiye kadar birçok kisisel verimizi paylastigimizi hatirlatan Sahin bugünden sonra kurumun bu verileri ne kadar isleyecegini bilmememizin sorun olacagini söylerken Facebook’u bu konuda “sabikali” bir kurum olarak tanimliyor.
Son gizlilik sözlesmesi ile Facebook’un ticari verilerin tamamindan yararlanabilecegini aktaran Sahin; “Özellikle Facebook Messenger kullaniyorsaniz zaten telefonunuzdaki tüm video, fotograf ve kisi listeniz tamamen açik, yani trojan* gibi bir sey bu.” diye de ekliyor.
WhatsApp’in son gizlilik sözlesmesinin ardindan ülkemizde birçok kullanici bu duruma tepki göstermis ve benzer bir uygulama olan Telegram kullanmaya baslayacagini duyurmustu. Nitekim son günlerde Telegram’in kayitlarina göre milyonlarca yeni kullanici ile birlikte Telegram’in aktif kullanici sayisi 500 milyona ulasmisti. Peki, WhatsApp’in verilerini korumayacagindan endise ederek Telegram’a geçen kullanicilari neler bekliyor. Telegram, WhatsApp’tan daha mi güvenli?
TerraMedusa Yönetim Kurulu Baskani Tamer Sahin bu konuda su yorumu yapiyor:
“Simdi farkli projeler var. Bazilari kapali kaynak kod olarak olusturuluyor ve bu projelerdeki veriler tamamen o sirkete ait. Ancak bazilari açik kaynak kod kullaniyor ve isteyen herkes bu kodlara ulasabiliyor. Telegram öne çikti, çok fazla özelligi var. Grup özelligiyle 100 bin kisiye çikabiliyorsunuz. Tabii ki bunlarin hepsinin bir bedeli var ve kapali kaynak kodlu. Yani sunucuda ne çalisiyor hiçbir bilgimiz yok.”
Sözlerinin devaminda güvenli iletisim kurmak isteyenlerin Telegram uygulamasindan uzak durmasi gerektigini aktaran Tamer Sahin uygulamanin uçtan uca sifreleme yapmadigini ve güvenlik açisindan en dengeli uygulamanin signal oldugunu söylüyor.
“Telegramda, kullanicidan kullaniciya sifreleme yok ve bu WhatsApp’tan daha kötü bir durum. Yani Whatsapp; ‘Ben konusmalari okuyamiyorum.’ diyor. Ancak Telegram’da konusmalar okunabiliyor. Bu nedenle Signal kullanilabilir. Signal kullanilabilirlik ve güvenlik açisindan en dengeli uygulama.”
* Truva ati olarak da bilinen Trojan, bilgisayar yazilimi baglaminda zararli program barindiran veya yükleyen programdir. Terim klasik Truva Ati mitinden türemistir. Truva atlari masum kullaniciya kullanisli veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak yürütüldüklerinde zararlidirlar. - Vikipedi