Tarih: 01.01.2021 22:31

YENI YILIN ILK HEDIYESI IBB'DEN

Facebook Twitter Linked-in

EYÜPSULTAN – KAGITHANE – SISLI / ISTANBUL 

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Rayli Sistem Daire Baskanligi tarafindan insaat çalismalari 2016 yilinda baslatilan ve daha sonra durma noktasina gelen Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hatti’nda, yeni dönemde finansman sorunlari çözülerek yapim süreci hizlandirilmisti. Hattin ilk etabi olan Cibali-Alibeyköy bölümünün açilisi, 2021’in ilk gününde, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ve IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener’in katilimiyla gerçeklestirildi. Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu’nun ev sahipliginde ve hattin Feshane Duragi’nda gerçeklestirilen açilis töreninde; CHP Genel Baskan Yardimcisi Onursal Adigüzel, IYI Parti Genel Baskan Yardimicisi Berna Sukas, CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, IYI Parti Istanbul Il Baskani Bugra Kavuncu, milletvekilleri, ilçe belediye baskanlari ile IBB Meclis üyeleri de hazir bulundu. 

“ÇOK ZOR BIR 2020’YI GERIDE BIRAKTIK”

Törenin ilk konusmasini yapan IBB Rayli Sistem Daire Baskani Pelin Alpkökin, hattin yapim süreciyle ilgili bilgiler paylasti. Alpkökin’in ardindan “ev sahibi” sifatiyla mikrofona gelen Imamoglu, Kiliçdaroglu ve Aksener’i, “Size bakinca çok umutlu bir yil ve yillar görüyorum. Bir arada inanilmaz bir umut veriyorsunuz, inanilmaz bir güç veriyorsunuz bize, bütün ülkemize, milletimize” sözleriyle selamladi. 2021 yilina güzel bir baslangiç yaparak girmek istediklerinin altini çizen Imamoglu, “Istanbulumuza ve milletimize çok sey yapmamiz gerektiginin, çok is üretmemiz gerektiginin, mutluluk huzur yaratmamiz gerektiginin mesajini, yilin ilk saatlerinde verelim istedik” dedi. Çok zor bir 2020 yilinin geride birakildigini belirten Imamoglu, yeni gelen seneyle beraber saglik, bolluk ve bereket temennilerinde bulundu. “Ocak'in 1'indeyiz. Bir nevi gömlek ve ceketle açilis yapiyoruz” diyen Imamoglu, sözü, küresel isinmadan kaynakli kuraklik sorununa getirdi. Normal sartlar altinda, Aralik ayinda metrekareye ortalama 105 kilogram yagis düsmesi gerekirken, bu rakamin bu yil için 22 kilogram oldugu bilgisini paylasan Imamoglu, suda tasarruf yapmanin önemine dikkat çekti.

BASLATILAN HATLARLA ILGILI BILGILER VERDI 

Açilisi yapilan tramvay hattindan önce de Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattini hizmete aldiklarini hatirlatan Imamoglu, “Istanbul'da toplu tasimanin temel unsuru, metro. Birçok yatirima karar verilmis 2016-2017 yillarinda. Ancak biz, göreve geldigimizde, ne aci ki bu metro hatlari büyük oranda durmustu; çalismaz durumdaydi. Örnegin; 2016'da ihale edilmis olan bu hattin 2018 yilinin ortalarinda açilmasi tasarlanmis. Göreve geldigimizde, yüzde 55 civarinda tamamlanma orani vardi. Kaldi ki, göreve geldikten sonra yaptigimiz tespitlerle aslinda çok büyük eksiklerini de gidererek devam ettik” diye konustu. Hattin Balat bölümündeki 1,3 kilometrelik yanlis imalattan örnek veren Imamoglu, “Biz, bu 1,3 kilometreyi tekrar yikmak zorunda kaldik ve o bölüme 60-70 metrelik kaziklar dikerek tekrar yapinin saglamligini sagladik. Ciddi bir vaktimizi aldi, ciddi bir maliyete neden oldu” ifadelerini kullandi.

“MAHMUTBEY-ESENYURT HATTINA BASLIYORUZ”

Kentin durmus bütün metro hatlarini, bulduklari finansman kaynaklariyla tekrar baslattiklarini vurgulayan Imamoglu, tüm santiyelerdeki son durumlarla ilgili bilgiler aktardi. Imamoglu, yeni metro hatlariyla ilgili su bilgileri paylasti: 

“Çarpici bir örnek vereyim; Mahmutbey-Esenyurt hattinin 3,5 yil önce, sözüm ona ihalesi yapilmis ama hiç baslanmamis. Daha aci bir sey söyleyeyim; projesi bile yok aslinda. Uygulama projesi noktasinda ciddi eksiklikleri olan ama listede görüyorsunuz, ihalesi yapilmis bir hat. Biz, bu hattin proje süreçlerin de tamamlayarak finansmanini da belli bir oranda hallederek startini veriyoruz. Yani Mahmutbey-Esenyurt hattina basliyoruz. Bunun gibi Kirazli-Halkali metrosunun da bir bölümü basta olmak üzere aslinda baslanmamis hiçbir hat kalmayacak sekilde yolumuza devam ediyoruz. Örnegin, Pendik-Tuzla metrosunu da biz baslattik diyebiliriz. Orasi da ihalesi yapilmis bir hatti ama kaynagini bularak baslatan bizdik. Sadece bir istasyonu yapilmis olan Göztepe-Ümraniye metro hattini da aslinda biz baslattik diyebiliriz. Çünkü, yillar geçmis olmasina ragmen, sadece bir noktasinda istasyonu yapilmis bir hat iken, su anda TBM’leri tam gaz çalisan bir hat pozisyonuna ulasti. Dudullu-Bostanci da bunlardan bir baskasi. Yani su anda, göreve geldigimizde çok az sayida insanin çalistigi metro hatlarinda 4 binin üzerinde insan çalisiyor. Yani 10 metro hatti birden Istanbul’da faal durumda.”


“3 MISLI FARK ATACAGIZ”

5 yilin içersinde senede 20 kilometreye yakin metro hattini hizmete açmis bir belediye yönetimi olmaya kararli olduklarini vurgulayan Imamoglu, “Neredeyse, en yakin rakip dönemine 3 misli fark atmis bir dönemi Istanbul'a yasatmis olacagiz” dedi. Her seçim döneminde vaat edilen ve yaklasik 17 yillik bir geçmisi bulunan 30 kilometrelik Incirli-Beylikdüzü metro hattinin proje ve finansman çözümleri sürecinin hizla devam ettigi müjdesini veren Imamoglu, “67 kilometrelik, Sabiha Gökçen'den Halkali'ya uzanan, bir nevi Istanbul'u boydan boya geçen hatti, Halkali'dan da Esenyurt'ta geçirmeyi de planliyoruz. Böyle bir çalismamiz da var” diye konustu. Imamoglu, hizli tren olarak projenin adinin “Hizray” olacagini kaydetti. 

 “Tüm bunlari basarirken ortaya koydugumuz bir prensip var” diyen Imamoglu, bunlari; “seffaf yönetim”, “katilimcilik” ve “ortak akil” olarak siraladi. Istanbul'u yönetirken, 16 milyon insanin akliyla hareket ettiklerine dikkat çeken Imamoglu, kentin meydanlari için de ayni yöntemlerle hareket ettiklerini belirtti. Haliç’in tarihi önemine de dikkat çeken Imamoglu, “Bugünkü tramvayin söyle bir rolü olacak: Sirkeci’den Alibeyköy’e kadar, bu bölgenin insanlarini tasidigi kadar, aslinda bu güzelim cografyanin turistik misyonuna da inanilmaz bir hizmet verecek. Haliç’in, güney tarafindaki bölümünde seyahat eden bu tramvay sayesinde, belli istasyonlarimizda iskeleler insa ederek bu yakayi deniz ulasimiyla beraber karsi yakayla da siklikla bulusturarak, interaktif, turizme kazandirilmis bir alani, yeniden Istanbullulara ve bütün dünyaya servis etmenin de keyfini yasiyor olacagiz” diye konustu.

“HALIÇ’I TEKRAR HAYATA KAZANDIRIYORUZ”

“Haliç’le ilgili bazen, ne yazik ki yalan yanlis ifadelerle suçlanmaya çalisiliyoruz” diyen Imamoglu, sunlari söyledi: 

“Nasil kötü bir akil ki, göreve geldigimizin 3’ncü ayinda, ‘Haliç’i kirlettiniz’ diye mansetler atildi sagda solda hakkimizda. Tam aksine, aslinda biz Haliç’i tekrar hayata kazandiriyoruz ve yasam modeline kavusturuyoruz. Nasil mi? Sadece Eminönü-Alibeyköy hatti ile degil, bu hattin oldugu noktada, 3,1 milyon metrekarelik yesil alanin yeniden tasarimi ile beraber imalatina baslamis durumdayiz. Sadece bu bölgenin degil, ayni zamanda karsi yakanin da bu anlamda tasarimini gerçeklestiriyoruz. Burayi 7 bölgeye bölerek, 200'ün üzerinde tasarimcinin katildigi yarismalarla projeleri elde ettik. Buranin peyzaj tasariminda özellikle turistik yapisina, dogal yapisina, maneviyatina uygun bir peyzajla, halki buraya çeken, tasiyan, bulusturan bir anlayisla süreci insallah tamamlayacagiz. Istanbul'a Haliç’i, yeniden piril piril haliyle kazandirmis olacagiz. Bir tarafta masmavi bir Haliç, içinde baliklarin oldugu, güzel Haliç; bir tarafta da gerçekten toplumun özledigi yemyesil bir Haliç. Ayni zamanda çevresindeki birçok tarihi alani da hizlica canlandirarak, basta Feshane olmak üzere, tekrardan yasama kavusturmus olacagiz.”

Hattin yapiminda emegi geçen her kisi, kurum ve kurulusa tesekkürlerini ileten Imamoglu, “Bugün bu güzel ani bizlerle paylasan siz degerli konuklarimiza çok tesekkür ediyorum. Yilin bu ilk gününde hem 2021 için hem de önümüzdeki gelecek yillar için büyük umut ve moral veren, bizimle de bu güzel ani paylasan çok kiymetli IYI Parti Genel Baskani Sayin Meral Aksener'e ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Sayin Kemal Kiliçdaroglu'na, Istanbul halki ve bütün ekip arkadaslarim adina, verdiginiz moral, motivasyon, katki ve umut adina çok çok tesekkür ediyor, saygilarimi sunuyorum” dedi. 

“BEYLER TEFECIYE FAIZI ILE BORÇLANIRKEN…”

Açilis töreninde konusan IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, Imamoglu’na hitaben “Siz konusurken bir sey geldi aklima, gözümü kapattim ve sayin Kiliçdaroglu ile birlikte bu Millet Ittifaki'ni kurmasaydik bugün kaça mal olmus olacakti, bitmis olacak miydi… Ne denmisti ‘Istanbul kazanilamaz’, kazanildi. Hizmet edemez, ediyorsunuz, para bulamaz, beyler tefeci faiziyle borçlanirken siz degeri üzerinden kredi buluyorsunuz. Niçin? Çünkü yolsuzluk yapmayacaginiza inaniliyor, çünkü hizmet için aldiginiza inaniliyor, çünkü seffafliginiza ve liyakat usulüne uygun kadrolastiginiza inaniliyor hem burada, hem disarida. Simdi Ankara'daki beyefendiler, tefeci faiziyle borçlanirken sizin Istanbul için tüm engellemelere ragmen buldugunuz kaynaklarin usulüne uygun ve imkan ölçüsünde oldugunu hep beraber görüyoruz. Nereye harcandigi da belli” dedi. Aksener, “Millet Ittifaki’nin belediye baskanlarindan memnunuz. Biz sizlerden raziyiz, Allah da sizden razi olsun, Istanbullu da sizden razi olsun, ekip arkadaslarinizdan razi olsun” diye konustu.

ISTANBUL KADINLARIN NEFES ALDIGI BIR KENT OLSUN

Aksener törende bulunan CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu ve IYI Parti Genel Baskan Yardimcisi Berna Sukas’in sahitliginde ve Kemal Kiliçdaroglu’nun takibinde olmak üzere Imamoglu’ndan bir talepte bulundu. Aksener “Bir yilda 386 kadin öldürüldü bu ülkede. Bir günde üç kadin katledildi bu ülkede. Istedigimiz kadar bagiralim, çagiralim, Ankara’dakiler duymuyor. Baskanim sizden baska bir vizyon istiyorum bu sehre. O da Istanbul'un, Türkiye'de yasayan kadinlar için yasanabilir, nefes aldiklari bir kent olmasini saglamaniz istiyorum” dedi.

KADINLARA SAYGI ÇAGRISI

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu da konusmasinda Aksener’in bu çagrisi ile ilgili “Elbette ki arkadaslarimiz bu talebi emir olarak telaki edecektir. Ama bu talep onlara özgü olmakla beraber, Istanbul’da yasayan bütün erkeklerin; hatta Türkiye’de yasayan bütün erkeklerin kadinlara saygi duymasi lazim. Yeri geldiginde kadinlar için çok güzel sözler ediyoruz. Inancimizda da öyle zaten. Cennetin analarin ayaklari altinda oldugunu biliyoruz. O zaman kadina yönelik siddet neden? Neden öldürülüyor kadinlar? Neden siddette ugruyor kadinlar? Belki toplum olarak egitilmemiz lazim. Hirslarimiza, öfkelerimize biraz gem vurmamiz lazim” degerlendirmesinde bulundu.

“SIKAYET ETMEYECEKSINIZ”

Kiliçdaroglu “Bütün belediye baskani arkadaslarima sunu söyledim; siz Cumhuriyet Halk Partisi’nin degil, Millet Ittifaki’nin belediye baskanisiniz. Bunu rahatlikla ifade ediyorum. Neden? Onlar, egirisiyle dogrusuyla, bir mirasi devraldilar.  Istanbul-Ankara’yi iyi yönetiyorlar; diger 11 belediyeyi de iyi yönetiyorlar arkadaslarimiz. Onlara sunu söyledim; asla sikâyet etmeyeceksiniz. Engel çikaracaklar, dogru. Dünyanin engelini çikariyorlar; o da dogru. Her türlü engeli çikariyorlar; o da dogru. Ama belediye baskanlari bütün engelleri asma azim ve kararliligini göstereceklerdir. Bu azim ve kararli gösterenlerden birisi de karsimizda oturan degerli belediye baskanimiz” diye konustu.

HÜKÜMETE ÇAGRI: ENGEL ÇIKARMAYIN

Kiliçdaroglu, hükümete “belediye baskanlarina engel çikarmayin” çagrisi yaparak sunlari söyledi:

“Istanbul'a ihanet edildigi söylendi, en yetkili kisi tarafindan, ‘Biz Istanbul’a ihanet ettik’ cümlesi kullanildi. IBB Baskani, Istanbul’un bagira saplana o ihanet hançerini çekip çikarmak istiyor.  Dolayisiyla, ben, merkezi hükümetten sunu bekliyorum; lütfen belediye baskanlarimiza hiçbir engel çikarmayin. Birakin onlar kente hizmet etsinler. Daha da önemlisi, Istanbul bir beton ormanina dönüstü. Istanbul, beton ormanini hak etmiyor. Istanbul’da diger yerlerde ve beton ormanindan dogal ormana dogru, agaca dogru kisiye dogru bütün yasayan canlilar için kent yasanabilir olmak zorunda. Dolayisiyla merkezi yönetim, engel çikarmadigi takdirde daha hizli yapilacak. Engel çikarilirsa, yine yapilacak.”





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —