YENI YOLLAR YAPMAK SORUNU ÇÖZMEZ

YENI YOLLAR YAPMAK SORUNU ÇÖZMEZ

Türkiye'nin ilk trafik radyosu Radyo Trafik'te yayinlanan Trafik Kürsüsü programinda "Kent ve Ulasim” konusu islendi. Radyo Trafik yayin sorumlusu Kerim Öztürk ve TRAP Dernegi Kurucu Üyesi Yesim Ayöz'ün bu haftaki konuklari Ulasim Plancisi

“SORUNA BAKIS AÇIMIZI DEGISTIRMELIYIZ”

Türkiye’de ulasim plani denildiginde karar vericiler tarafindan ilk akla gelen olgunun her zaman trafik sikisikligi oldugunu dile getiren Öncü, trafik sorununun yeni köprülü kavsak ya da yeni yollar yapmakla çözülemeyecegini aksine bunlarin sorunu daha da arttiracagini söyledi. Trafik yogunlugunun altta yatan birçok sorunun disa vurumu oldugunu belirten Erhan Öncü sözlerine söyle devam etti: “Trafik yogunlugu bir semptomdur, sorunu çözebilmek için disa vuran semptomun altinda neler yattigini anlamak gerekiyor. Biz ulasim ve trafik sorununu tek boyutlu bir resim olarak görüyoruz. Kentlerin bir mekânsal plani yapiliyor. Ama bu planlar bize daha iyi bir yasam vermek için degil, tarlalari arsalara dönüstürmek için yapiliyor. Ve de ulasim boyutu olmadan yapiliyor. Biz ulasimla kentlerin mekânsal planlarini bir arada götürmedigimiz sürece, kentleri ranta göre biçimlendirip ona göre sonradan bir ulasim elbisesi biçmeye çalistikça bir yere varamayiz. Yani daha isin basindan her kararin mekânsal kararlari ile onun yaratacagi ulasim talebiyle birlikte yapmak gerekiyor.”

“BELEDIYE MECLISLERI PLANI DEGISTIRME MEKANIZMASI GIBI” 

Türkiye’de ulasim planlarinin 5 yilda bir güncellendigini ve bu sürenin kent planlarinda degisiklik olmazsa yeterli oldugunu belirten Ulasim Planlamacisi Öncü, birinci sorun olan mekânsal planla ulasim planini birlikte hazirlama kismini çözülse bile ulasim planlarinin kisa sürede etkisizlestigini vurguladi.  Öncü, bunun nedenini olarak kentin imar planlarinin sürekli degismesini ama ulasim planlarinin rafta bir belge olarak kalmasi oldugunu söyledi. Belediye Meclislerinin sürekli yaptiklari imar plani degisiklikleri ile okul olan yere AVM, yesil alan yere baska bir sey yapma gibi izinler verdiklerini ifade eden Öncü, bu sekilde bir isleyisle çözüme ulasilamayacagini belirtti. 

“ULASIM PLANLARI HALKA AÇIK DEGIL”

Belediyeler tarafindan hazirlanan ana ulasim planlarinin halktan gizlendigini iddia eden Erhan Öncü, “Bu planlar kamuya açik degil, gizleniyor. Ben bile belediyelerden istedigimde ulasamiyorum, ögrenciler çalisma yapmak istediklerinde alamiyorlar.” Ifadelerini kullandi. Oysaki bu planlarin kamuoyu ile STK’lar ile birlikte yapilmasi gerektigini belirtti. Öncü, Radyo Trafik canli yayininda, bu planlarin yetkililerin dolaplarinda kaldigini ve bu planlarin sürekli bozuldugunu söyledi.