Yerel basini sevindiren haber,o maddeler geri çekildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüsülen Yerel basinin olumsuz etkilenecegi Torba Yasa'sinin 12. ve 15. maddesi degistirildi. Yasa teklifine Izmir Gazeteciler Dernegi ve Türkiyenin önde gelen basin örgütleri tepki göstermisti.

Gündem 14.10.2021 14:52:23 0
Yerel basini sevindiren haber,o maddeler geri çekildi

Izmir Gazeteciler Cemiyeti (IGC) Yönetim Kurulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüsülen Torba Yasa’nin içerisinde yer alan ilgili maddelerin, yerel basinin kaynaklarini kesme, yerel basini yok etme tehlikesi tasidigina dikkat çekmisti. Yazili açiklamada, “12'nci madde Elektronik Ortamda Vergi Dairesi kurulmasini öngörmekte, buna bagli olarak da 15'inci maddede, ilan yoluyla yapilan tebligatlarda alacagin tutarina bagli olarak yerel veya ülke genelinde yayin yapan gazetelerde ilan verilmesi uygulamasi kaldirilmaktadir. Degisikligin iptal edilmesini, kararin geri çekilmesini istiyoruz.” denilmisti.

IGC Baskani Dilek Gappi ise degisikligin, yeni düzenlemelerin ayak sesleri oldugunu vurgulayarak, “Eger bu gidisata evet dersek alan genisletilecektir. Böyle bir gelisme, yerel gazetelerin Basin Ilan Kurumu gelirlerini bitirecektir. Bu da yerel basinin iflasi anlamina gelir. Istegimiz tebligatlarin yerel gazetelerin internet sitelerinde yayinlanmasi veya bu düzenlemenin geri çekilmesidir.” ifadelerini kullanmisti.

GERI ÇEKILDI

CHP Genel Baskan Basdanismani ve Izmir Milletvekili Tuncay Özkan, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, yerel gazetelerde resmi ilan alinmasini kaldiran 15'inci maddenin Meclis’teki görüsmeler sonucunda geri çekildigini duyurdu. Özkan, paylasiminda “Gazeteci örgütlerinin mücadelesi sonuç verdi, yerel basina müjde. Yerel medyayi yok edecek, resmi ilan alinmasini yasaklayan vergi usul kanununun 15'inci maddesi geri çekildi” bilgisini verdi.

Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi söz konusu degisiklik ile 104. maddeye 4 numarali fikra eklenerek gerekli düzenlemenin yapildigini, yerel gazetelerin tekrar söz konusu tebligatlari gazetelerin internet sitelerinden duyurabileceklerini belirtti. Gappi, yerel basinin solugunu kesecek bu düzenlemenin önlenmesi konusunda emek veren herkese tesekkür etti.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °