YERLI OTOMOBILIN ISMI NE OLACAK?

YERLI OTOMOBILIN ISMI NE OLACAK?

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
YERLI OTOMOBILIN ISMI NE OLACAK?

Yerli otomobil tanitimi öncesinde en çok tartisilan ve konusulan konulardan biri de yerli otomobilin ismi oldu. Bu konusu henüz bir resmi açiklama gelmese de isim detayinin 27 Aralik tarihli yerli otomobil tanitim gününde açiklanabilecegi ifade ediliyor. Dün yerli otomobil görüntüsünün yayinlanmasi ardindan, otomobil isminin Fatih olabilecegi ifade edildi. Otomobildeki “lale” figürü ise Istanbul olabilecegini düsünüyor. Sosyal medyada gündeme gelen diger isimler arasinda “Ottoman”, “Wolf” (Kurt), “Atak” ve “Türker" yer aldi.



YERLI OTOMOBILIN GÖRÜNTÜSÜ


2017 yilinda kurulan Türkiye’nin Otomobili Girisimi Grubu (TOGG), resmi Twitter adresi üzerinden yerli otomobilin ilk görüntüsünü paylasmisti. Yerli otomobil görüntüsünde dikkat çeken ilk sey otomobilin farlarinin arasinda kalan panjurunda “Lale” motifiydi.



YERLI OTOMOBILIN TARIHI



Türkiye'nin, 1961 yilinda "Devrim" ile baslayan "yerli otomobil üretme" yolculugunda, bugün Türkiye'nin Otomobili Girisim Grubu'nun (TOGG) çalismalariyla hedefe yaklasiliyor. Yürüyen ilk ön gösterim araci, aralik ayinda kamuoyunun begenisine sunulacak.

Türkiye'nin, 29 Ekim 1961 yilinda "Devrim" arabasiyla basardigi "yerli otomobil üretme" hedefinin üzerinden 58 yil geçti. Ordunun cadde binek ihtiyacini karsilayacak otomobil tipinin gelistirilmesi amaciyla tasarlanan ilk yerli Türk otomobili "Devrim"den 4 adet üretilmisti.

Türkiye'de otomobil ve motor üretilemeyecegi yönündeki algiya ve degerlendirmelere karsin 29 Ekim 1961 sabahi Türkiye'de yapilan bir otomobil, Türk mühendisler tarafindan gelistirilen kendi motorunun gücüyle TBMM'ye getirilerek Türkiye Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaskani Cemal Gürsel'i Anitkabir'e götürmüs ve Hipodrom'daki resmi geçide katilmisti. Ancak otomobilin "yetersiz benzin konulmasi" nedeniyle yolda kalmasi, Devrim'le ilgili olumsuz propaganda yapanlarin da seslerinin yükselmesine neden olmus ve proje "otomobil yolda kaldi" gerekçesiyle rafa kalkmisti.

O dönem "Siyah", "Beyaz", "Mavi Boncuk" ve "Gecekondu" isimleri verilerek 4 adet üretilen Devrim'den sadece biri çalisir durumda günümüze ulasti. Halen Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AS'nin (TÜLOMSAS) bahçesinde müzeye dönüstürülen camli mekanda muhafaza edilen Devrim, ziyaretçilerden yogun ilgi görmeye devam ediyor.

YERLI ARABANIN ÖZELLIKLERI NELER?

TOGG, resmi Twitter hesabindan yaptigi paylasimlara davam ediyor. Son paylasimda ise yerli otomobili yan ayna detayi kesinlik kazandi. Araçta ayna çikintilari bulunacak, ancak bu çikintilarda cam yerine kamera sistemlerini kullanilacak.

Tesla, Volkswagen, Ford ve daha pek çok otomobil üreticisinin öncülük ettigi elektrikli otomobil teknolojileri, yerli otomobil için de geçerli olacak.

Elektrikli: Elektrikli motorun sessizligi, ivmelenme keyfi, enerji verimliligi ve sifir emisyon, hepsi bir arada

Baglantili: Internet otomobilde degil, otomobil sürekli internette

Akilli: Sizi dinleyen, anlayan, sizinle bütünlesen, size uygun çözümler sunan, size göre dönüsen ve sizi de dönüstüren, sizin için ögrenen bir cihaz

Otonom: Sürücü ve yolcular için ileri seviye servis destegi ve konfor sunacak güncel otonom seviyesi

Stil Sahibi: Kendine has tasarim çizgileriyle estetigin, fonksiyonelligin ve teknolojinin birlestigi modern tasarim

Güvenli: Aktif ve pasif güvenlik donanimiyla yola çikacagi 2022 yilinda Euro NCAP'ten 5 yildiz almayi hedefleyen ayni zamanda üst düzey veri ve baglanti güvenligi saglayan modern bir otomobil

Duyarli: Gelecek kusaklara sadece temiz bir çevre degil, gelistirilip büyütülecek yeni fikirler, ürün ve uygulamalar ortaya çikaracak bir proje

Küresel: Iddiali tasarimi, ileri teknolojileri, kullanici dostu dijital deneyimiyle sadece Türkiye'de degil uluslararasi pazarlarda da kendine yer bulacak iddiali bir cihaz.


Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °