Tarih: 31.12.2020 13:42

Yilbasi sokaga çikma yasagi detaylari 2021...

Facebook Twitter Linked-in

TÜM DETAYLARIYLA 4 GÜNLÜK SOKAGA ÇIKMA YASAGI

Içisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada yilbasinda uygulanacak sokaga çikma kisitlamasina iliskin merak edilen sorular yanitlandi. Yilbasi sokaga çikma kisitlamasi, 31 Aralik saat 21.00'de baslayip 4 Ocak 2021 saat 05.00'e kadar devam edecek.

Bakanlik'tan yapilan açiklama söyle:

Soru 1. Bünyesinde yüzme havuzu, hamam, spa, sauna, masaj salonu, sinema ve lunapark gibi yerleri bulunduran tesislerde bu bölümlerin faaliyetleri durdurulacak mi?

30.11.2020 tarih ve 20077 sayili Genelgemizin 2.nci maddesine göre; yeni bir karar alinincaya kadar yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu ve lunaparklarin faaliyetleri durdurulmustur.Bu çerçevede ana faaliyet alanina herhangi bir kisitlama getirilmeyen tesisler/isletmeler içerisinde bulunan yüzme havuzu, hamam, spa, sauna, masaj salonu, cep sinemasi ve lunaparklarin da yeni bir karar alinincaya kadar kapali olmasi/hizmet vermemesi gerekmektedir.

Soru 2. Tatlicilar/Pastaneler sokaga çikma kisitlamasi uygulanan gün ve saatlerde nasil faaliyet göstereceklerdir?

Lokanta ve restoran tarzi is yerleri; hafta sonlari (Cumartesi ve Pazar), 30.11.2020 tarih ve 20076 sayili Genelgemizin 1.4 maddesine göre 10.00-20.00 saatleri arasinda paket servis seklinde; hafta içi (Pazartesi, Sali, Çarsamba, Persembe, Cuma), 18.11.2020 tarih ve 19161 sayili Genelgemizin 2 nci maddesinde göre; 10.00-20.00 saatleri arasinda gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasinda ise telefonla ya da online siparis yoluyla paket servisi seklinde hizmet verebilmektedirler. Sokaga çikma kisitlamasi uygulanan gün ve saatlerde; tatlicilar (sadece tatli satisi yapilan yerler) ve pastaneler de lokanta ve restoranlara dair Genelge hükümlerine tabidirler.

Soru 3. Otel veya konaklama tesislerinde rezervasyonu bulunan 65 yas ve üzeri ile 20 yas alti vatandaslarimizin seyahatleri nasil olacaktir? 

Otel rezervasyonu bulunan 65 yas ve üzeri vatandaslarimiz 24.06.2020 tarih ve 10134 sayili Genelgemiz kapsaminda Alo 199 Vefa Sosyal Destek Hatti üzerinden veya elektronik ortamda e-Devlet kapisindan Içisleri Bakanligi e-basvuru sistemi üzerinden Turizm Amaçli Seyahat Izin Belgesi almak kaydiyla konaklama rezervasyonunun baslangiç zamani ile konaklama tesisine ulasim süresi içerisinde özel ve toplu ulasim araçlariyla araçlariyla seyahat edebileceklerdir. Otel rezervasyonu bulunan 20 yas alti gençlerimiz ve çocuklarimiz ise yanlarinda veli/vasisinin bulunmasi sartiyla konaklama rezervasyonunun baslangiç zamani ile konaklama tesisine ulasim süresi içerisinde rezervasyonu oldugunu belgelemek/ibraz etmek kaydiyla herhangi bir izin almaksizin özel ve toplu ulasim araçlariyla seyahat edebileceklerdir.

Soru 4. Cemevlerindeki 65 yas ve üzeri dernek/vakif yöneticileri, bu yas grubu için getirilen sokaga çikma kisitlamasina tabi midir?

Cemevlerindeki inanç faaliyetlerini yürüten (dede, dernek/vakif yöneticisi vb.) 65 yas ve üzeri kisiler; hafta içi ve hafta sonlarinda sokaga çikma kisitlamasi getirilen süre ve günlerde, cemevlerine gidip gelebilmek için herhangi bir izin almaksizin bu yas gruplarina getirilen kisitlamalardan muaftir.

Soru 5. 18-20 yas arasi gençlerin sehirlerarasi seyahatleri nasil olacaktir?

Ailelerinin yaninda olmayan 18-20 yas arasi gençler, sadece sehirlerarasi toplu ulasim araci (uçak, tren, otobüs vb.) kullanmak kaydiyla tek baslarina ailelerinin bulundugu yere seyahat edebilirler. 31.11.2020 tarih ve 20076 sayili Genelge'de belirtilen "Zorunlu Durumlarin" varligi halinde, 18-20 yas arasi gençler, ilgili Valilik/Kaymakamliktan seyahat izin belgesi almak ve sadece toplu ulasim araci (uçak, tren, otobüs vb.) kullanmak kaydiyla sehirlerarasi seyahat edebilirler. Bu durumlarin disinda 20 yas alti gençler ve çocuklarimiz yanlarinda ebeveynleri/veli/vasisinin bulunmasi sarti ile herhangi bir belge aranmaksizin sehir içi ve sehirlerarasi yolculuk yapabileceklerdir.

Soru 6. Apartman ve sitelerin temizlik, isinma, aydinlatma vb. islerini yerine getiren görevliler sokaga çikma kisitlamasi getirilen hafta sonlarinda is yerlerine gidip gelirken kisitlamaya tabi midir?

Apartman ve sitelerin temizlik, isinma vb. islerini yerine getiren görevliler, apartman/site yönetimince düzenlenen görevli olduklarina dair belgeyi ibraz etmek ve ikametleriyle görevli olduklari apartman veya sitelere gidis-gelis güzergahiyla sinirli olmak kaydiyla sokaga çikma kisitlamasindan muaftirlar.

Soru 7. Evcil hayvan satisi yapan is yerlerinin sahipleri ile bu is yerlerinde çalisanlar, is yerinde bulunan hayvanlarin günlük bakim ve beslenmelerini yapabilmek için hafta sonu getirilen sokaga çikma kisitlamasindan muaf tutulabilir mi?

 Evcil hayvan satisi yapan is yerlerinin sahipleri ve çalisanlari, is yerinde bulunan hayvanlarin günlük bakim ve beslenmelerini yapabilmek için hafta sonu 10.00-17.00 saatleri arasinda isyerlerine gidip gelmeleri sirasinda sokaga çikma kisitlamasindan muaftir. Bu muafiyet ilgili kisilerin ikametleri ile isyeri arasindaki güzergah ile sinirlidir. Hafta sonlarinda belirtilen saatler arasinda, bu isyerlerinde sadece hayvanlarin günlük bakim ve beslemeleri yapilmasi mümkün olup ticari faaliyetlerde bulunulmasi mümkün degildir.

Soru 8. Yaris atlarinin bakimini/beslenmesini ve yarislara hazirlik antrenmanlarini yapmak üzere at sahipleri, antrenör, seyis ve diger çalisanlar sokaga çikma kisitlamalarindan muaf tutulabilir mi?

Yaris atlarinin bakim ve beslenmelerini ve yarislara hazirlik antrenmanlarini yapmak üzere at sahipleri, antrenörler, seyisler ve diger çalisanlar, sadece bu isleri yapmak ve ikametleri ile yaris ya da antrenman alani arasindaki güzergahla sinirli kalmak kaydiyla sokaga çikma kisitlamalarindan muaftir.

Soru 9. Is yerlerinin hasere ve diger zararli böceklere karsi ilaçlamasini yapan firmalarin faaliyetleri hafta sonu uygulanan sokaga çikma kisitlamasindan muaf tutulabilir mi?

Yaptiklari isin dogasi geregi is yerlerinin kapali olmasi gereken zaman içerisinde çalismasi gereken hasere ve diger zararli böceklere karsi ilaçlama yapan firmalarda görevli olanlar; bu durumu belgelemek ve sadece ilaçlama faaliyetleri için zorunlu olan güzergahlarda kalmak kaydiyla hafta sonu uygulanan sokaga çikma kisitlamasindan muaftir.

Soru 10. Online satis firmalari sokaga çikma kisitlamasi getirilen süre ve günlerde servis/dagitim yapabilir mi?

Vatandaslarimizin disariya çikma ihtiyacini/zorunlulugunu azaltmasi açisindan önemli bir role sahip olan online satis firmalarinin servis/dagitim yapabilecekleri saat araligi, vatandaslarimizin bu yöndeki talepleri dogrultusunda hafta içi ve hafta sonlarinda 10:00- 24.00 saatleri olarak belirlenmistir. Lokanta, restoran, pastane, tatlici gibi yerlerde, hafta içi ve hafta sonlarinda 20.00-24.00 saatleri arasinda paket servis yapabileceklerdir. Sokaga çikma kisitlamasi uygulanan süre ve günlerde servis/dagitim faaliyetlerinde olanlar (dagitici, kurye vb.) bu durumu belgelemek ve sadece yaptiklari isle ilgili güzergahlarla sinirli kalmak kaydiyla sokaga çikma kisitlamasindan muaf olacaklardir.

Soru 11. 30.11.2020 tarihli 20076 sayili Genelgenin ekinde yer alan "Sokaga Çikma Kisitlamasindan Muaf Yerler ve Kisiler Listesinin" 8. ve 30. maddeleri çerçevesinde insaat faaliyetlerinde çalisanlarin sokaga çikma kisitlamasindan muafiyeti konusunda çeliski var midir?

30.11.2020 tarihli 20076 sayili Genelgenin ekinde yer alan "Sokaga Çikma Kisitlamasindan Muaf Yerler ve Kisiler Listesinin" 8. ve 30. maddeleri çerçevesinde insaat faaliyetlerinde çalisanlarin sokaga çikma kisitlamasindan muafiyeti konusunda herhangi bir çeliski bulunmamaktadir.

8, maddenin ilgili kismi çalisanlarin gün içerisinde gidis-gelis yaptiklari insaat faaliyetleri ve çalisanlarinin sokaga çikma kisitlamasindan muaf tutan genel bir ibaredir. Bu muafiyet insaatlarda görevli olan kisilerin (isçi, mühendis vb.) ikametleri ile insaat sahasi arasindaki güzergah ile sinirlidir. Öte yandan 30.madde de ise çalisanlari insaat alani içerisindeki santiyede konaklayan büyük ölçekli insaat faaliyetlerini düzenlemekte olup, bu isyerleri kisitlama getirilen süre ve günlerde disaridan isçi getirilmemesi ve sadece santiyede kalan isçiler boyutuyla sokaga çikma kisitlamasindan muaftir.

Soru 12. Sokaga çikma kisitlamalarinin uygulandigi günlerde çiçekçiler dagitim yapabilirler mi?

 Yilbasi nedeniyle talepte yasanacak yogunluk da göz önünde bulundurularak ilk uygulamasi 1-3 Ocak tarihlerinde olacak sekilde, sokaga çikma kisitlamalarinin uygulandigi günlerde (kisitlamanin tam gün olarak uygulandigi); sadece çiçek satisi yapan isyerleri 10.00-17.00 saatleri arasinda evlere servis seklinde hizmet sunmak üzere açik olabileceklerdir.

Soru 13. Sokaga çikma kisitlamasi uygulanacak olan 1 Ocak 2021 Cuma günü vatandaslarimiz Cuma namazi için Camilere gidebilecekler mi?

 Daha önce yayimlanan sikça sorulan sorularda hafta içi belirli saatler disinda sokaga çikma kisitlamasi uygulanan yas gruplarinda yer alan vatandaslarimizdan Cuma namazi kilmak isteyenler için Il/Ilçe Umumi Hifzissihha Kurullarinca; 65 yas ve üzeri büyüklerimizin sokaga çikma saatinin Cuma namazi bitimine kadar uzatilabilecegi, 20 yas altindaki gençlerimizin sokaga çikis¸ saatinin ise Cuma namazina gidebilecekleri sekilde öne alinabilecegi belirtilmisti.

31 Aralik Persembe günü saat 21.00'de baslayacak, 1 Ocak Cuma, 2 Ocak Cumartesi, 3 Ocak Pazar günlerinin tamamini kapsayacak ve 4 Ocak Pazartesi günü saat 05.00'de tamamlanacak sekilde uygulanacak sokaga çikma kisitlamasi sirasinda 1 Ocak 2021 tarihinde Cuma namazina gitmek isteyen vatandaslarimiz; Il/Ilçe Umumi Hifzissihha Kurullarinin bu yöndeki kararlari dogrultusunda, araç¸ kullanmamak kaydiyla ikametlerine en yakin camiye gidip gelebileceklerdir.

YILBASINDA MARKETLER AÇIK OLACAK MI?

Yayimlanan Içisleri Bakanligi genelgesine göre; sokaga çikma yasagi sürecinde marketler belirli saatlerde hizmet verebilecek. Bugün ise bu isyerleri sabah 10.00'dan aksam 20.00'a kadar açik olacak…

Genelgede yer alan bilgiye göre; Market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemisçiler 4 günlük sokaga çikma yasagi boyunca 10.00-17.00 saatleri arasinda açik olacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —