YILDA 7 MILYON INSAN HAVA KIRLILIGI SEBEBIYLE ÖLÜYOR

YILDA 7 MILYON INSAN HAVA KIRLILIGI SEBEBIYLE ÖLÜYOR

Dünya Saglik Örgütü (WHO) hava kirliligi konusunda uyarida bulundu. Örgüt, kirlenmeye yol açan azot dioksit gibi maddelerin güvenli limit seviyesini düsürürken, yapilan son açiklamada hava kirliligine bagli hastaliklar nedeniyle her yil 7 milyon kisinin h

Dünyada hava kirliliginden en fazla zarar görenler ekonomileri fosil yakita bagimli olan düsük ve orta gelirli ülkeler. WHO, hava kirliliginin insan sagligi açisindan yol açtigi zararlari sigara ve sagliksiz beslenme ile esdeger görüyor.

"KARBON SALIMINI AZALTIN" ÇAGRISI YAPILDI

Kasim ayinda Glasgow'da yapilacak olan Iklim Konferansi (COP26) öncesi örgüt, 194 üye ülkeye, iklim degisikligine karsi harekete geçmeleri ve karbon salimini azaltmalari yönünde çagri yapiyor. WHO'nun hava kirliligi konusunda Çarsamba günü yayimladigi yeni kilavuzda, PM2.5 adiyla bilinen partiküllere maruz kalmanin güvenli seviyesi yari yariya düsürüldü. Akcigerler tarafindan en derin noktalara kadar solunabilen bu küçük partiküler maddeler, motorlu tasit araçlarinin yakitlari, enerji üretimi ve isinma amaçli yakit tüketiminden ortaya çikiyor.

WHO'ya göre, "Mevcut hava kirliligi seviyesinin yeni kilavuzda önerilen seviyeye düsürülmesi halinde PM2.5 kaynakli ölümlerin yüzde 80'i önlenebilir".

 

KALP HASTALIKLARINA VE INMEYE YOL AÇABILIYOR

PM10 adiyla bilinen partiküler maddeler için de güvenli limit yüzde 25 oraninda düsürüldü. Kilavuzda vurgulanan diger kirleticiler arasinda ozon, azot dioksit, kükürt dioksit ve karbonmonoksit de bulunuyor. Hava kirliligi kalp hastaliklarina ve inmeye yol açabiliyor. Çocuklarda ise akciger gelisimini engelleyebiliyor ve astimi tetikleyebiliyor.

WHO, hava kalitesinin artirilmasi ile iklim degisikliginin etkilerine karsi mücadelenin karsilikli olarak birbirini destekleyen etkileri oldugunu belirtiyor.