Türkiye genelinde kira fiyatlari yüzde 40 yükseldi. Izmir, Ankara’nin gözde semtlerinde bu oran yüzde 100, Istanbul’da bazi bölgelerde yüzde 300'lere kadar çikti. Yükselen ücretler nedeniyle kirasini ödemekte zorlanan kiracilar ise ev arkadasi aramaya basladi. Ancak ev sahibinin izni olmadan alt kiraci alinmasi durumunda evden çikarilma riski var.
‘Tek basina karsilayamiyorlar’
Bazi sehirlerde kiralarin tek basina karsilanamayacak seviyelere çiktigini belirten Tüm Girisimci Emlak Müsavirleri Dernegi (TÜGEM) Baskani Akdogan, “Özellikle Istanbul, Izmir, Ankara gibi büyüksehirlerdeki kira artislari çok yüksek. Bir kerede 2-3 kat zamlanan daireler var. Daha önce tek basina bir dairenin kirasini ödeyebilen bir kiraci simdi bunu ödeyemez hale geldi. Örnegin daha önce maas kira orani yüzde 30-40’larda olan bir çalisan için bu oran bir anda yüzde 75 oldu. Evet önceden de ev arkadasi araniyordu fakat kiralardaki ciddi artis bu dönem ev arkadasi arayanlarin sayisini artirdi” dedi.
‘Kisi sayisi artti’
Bekarlar yanina bir kisi daha alirken ögrenciler ise 3-5 kisi birlikte eve çikiyor. Akdogan konuyla ilgili “Daha önce tek basina yasayan bir kiraci simdi yanina en az bir kisi ariyor. Böylelikle kira ve faturasi yari yariya azaliyor. Odayi esyalari kiralarlarsa daha yüksek getirisi oluyor. Ögrenciler ise daha önce iki kisi kaldiklari eve üçüncüyü aliyor, üç kisi kaliyorlarsa dördüncüyü ariyorlar. Bu sekilde evde yasayan kisi sayisi önceki yillara göre artti” diye konustu.
Internetten buluyorlar
Ev arkadasi arayislarinin arkadas ve çevrenin yani sira internet sitelerinden de yapildigini aktaran Akdogan, “Çevresinde ev arkadasi bulamayan emlak sitelerinden ve sosyal medyadan bulmaya çalisiyor. Emlak sitelerinde ‘Ögretmen yanina ev arkadasi’ ‘Avukatim, bir odami kiraliyorum’ gibi birçok ilan var. Ancak bazen ilerleyen süreçte kira ödememe, ev içi sorunlar hatta hirsizlik gibi ciddi durumlarla karsilasilabiliyor. Bu noktada dikkatli olmak gerekiyor” ifadeleri kullandi.
Tahliye davasi açabilir
Ev arkadasi bulan kiracilar, ev arkadaslarinin yani sira ev sahibiyle de sorunlar yasayabilir. Kiracinin alt kiraci almasi hakkinda Akdogan su bilgileri verdi: “Kiraci tek basina kiraladigi bir ev için alt kiraciya veremez. Verebilmesi için ev sahibinden kira kontratinda yazili olarak alt kiralama hakki almasi gerekir. Kiraci alt kiralama hakki olmadan veya ev sahibinden yazili izin almadan ev arkadasi alirsa ev sahibi tarafindan tahliye davasi açma hakki dogar.”
‘Sözlesmeye ekleyin’
Kiracilarin kira kontratinin kendilerine verdigi haklarin disinda kiraladigi evde bir degisiklige gitmeden önce mutlaka ev sahibinden yazili izin almasi gerektigine dikkat çeken Akdogan, “Kiracilar kira kontrati yaparken eger bir arkadasi alacak veya alt kiralama yapacaksa bu konularla ilgili maddeyi sözlesmeye eklemeyi unutmasin” uyarisinda da bulundu.