Tarih: 18.01.2021 14:16

Yunan uzmandan sok eden açiklama:

Facebook Twitter Linked-in

Avrupa Isleri Profesörü ve Uluslararasi Iliskiler Analisti, Jeopolitik Güvenlik Uzamani Dr. Giorgos Filis Yunan haber sitesi Pentapostagma’dan Andreas Mountzouroulias’a verdigi röportajinda ABD’deki siyasi kriz ve Yunanistan-Türkiye iliskileri hakkinda degerlendirmelerde bulundu.

"TÜRKIYE ILE UFAK BIR ÇATISMA YASANABILIR"

Yunanistan’in Türkiye ile 2021 yilinda ufak bir çatisma yasayacagini ileri süren Giorgos Filis, "Türkiye ile büyük bir savasta bulunmayacagiz. Çatismanin 1 ila 2 gün süresi olacak. Yunan firkateyni Limnos ile Türk firkateyni Kemal Reis’in “Çarpismasi” olayi yasandiginda, Basbakan Miçotakis Türkiye’den özür diledi. Bunu hatirlatirim" dedi.

"ZATEN BIZE KIMSE INANMIYOR"

Giorgos Filis "Büyük güçler bize güveniyor mu?" sorusuna ise sasirtici bir yanit verdi. "Büyük güçler bize güvenmiyor" diyen Filis, "Büyük güçler bize güvenmiyor. Yunan firkateyni Limnos ile Türk firkateyni Kemal Reis’in “Çarpismasi” olayi yasandiginda, Basbakan Miçotakis Türkiye’den özür diledi. Ayrica Yunanistan’in asla ilk saldirida bulunmayacagini söyledi. Ona bu cümleyi yazan utanmalidir! Türkiye bunu nasil algiliyor? Size ne yaparsa yapsin, sizin cevap veremeyeceginizi görüyor. Tarihimizin ve kültürümüzün bir kismini teslim etme noktasina geldik. Fransizlar veya Israilliler bizimle nasil ittifak kuracaklar ki? Zaten bize kimse inanmiyor!" ifadelerine yer verdi.

"FRANSA TÜRKLERI ENGELLESIN"

Filis, Yunanistan ile Fransa arasinda yapilan savunma isbirligi anlasmasina da elestirilerde bulundu. "Disisleri Bakani (Yunanistan Disisleri Bakani Dendias) bize geciken anlasmayla ilgili bize cevap vermelidir. Disisleri Bakani’na inanmak istiyorum" diyen Filis, "Önemli olan Fransa ile askeri anlasmayi almamiz önemli. Ara çözüm, ülkemizde bir Rafale filosu ve iki Fransiz firkateyni olabilir, bir üs insa etmek degil, Fransizlar, Yunanlilarin yaptigi ayni seyleri yapsin, Türkleri (Ege ve Dogu Akdeniz semalarinda ve denizde) engellesin. Fransizlar için mesele Belharralardaki üç milyar degil, zaten bu parayi Rafale’den aldilar. Bu bir para meselesi degil, Yunanistan’in siyasi iradesi meselesidir. Fransa bölgede güçlenen Türkiye’yi büyük bir tehlike olarak algiliyor. Fransiz devletinin ve Fransa’nin Kuzey Afrika’daki varligi tehlikede. Atina, Fransa ile savunma anlasmasinin gecikmesi konusunda bize cevap vermelidir. Halen görüsmelerde oldugumuzu söyleyen Disisleri Bakani’na inanmak istiyorum" ifadelerine yer verdi.

"TÜRKIYE 40 YIL SONRA BÜYÜK SAVUNMA SANAYII OLUSTURDU, GÜÇLENDI"

Filis, Yunan savunma sanayii ile Tür sanayiindeki gelismeleri kiyaslayarak 1974 Kibris krizi sonrasi, ABD’nin Türkiye ambargosunun ardindan, Türk Silahli Kuvvetleri’nin dagildigini iddia etti. Filis, Türkiye’nin son yillardaki savunma sanayiindeki gelismesine dikkat çekerek, "40 yil sonra Türkiye büyük bir savunma sanayisi olusturdu. ABD’nin son yaptirimlariyla alakasiz ne olursa olsun, Türkler kendilerini güçlü hissediyor. Güçlendiler. Önceki yillarda, bazi Yunan hükümetleri savunma sanayisini gelistirmek için hamleler yapti. Ama hepsi dagildi! Sanki ülke büyük güçlerden bagimsizlik kazanmak istemiyor. Yunan devleti istedigi zaman yapabilir. Insan kaynagi mevcut ama siyasi irade yok" dedi. (DHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —