Tarih: 28.12.2020 06:06
Yüzme sirasinda kulaklara dikkat!
Ramazan Bayrami’yla beraber pek çok kisi için deniz sezonu da baslayacak. Bu dönemde en çok görülen dis kulak yolu enfeksiyonlari, kulakta agriya neden oluyor. Yüzme sirasinda kulak tikaci ve yüzücü basligi kullanmayi öneren uzmanlar, dis kulak yolunu pamuklu çubuklarla veya baska cisimlerle kasimamak gerektigine dikkat çekiyor.
Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi KBB Uzmani Doç. Dr. Murat Topak, dis kulak yolu enfeksiyonlarinin yaz aylarinda siklikla yasandigini belirterek bazi tedbirlerle önlenebilecegine dikkat çekti.
Kulagi koruyan bariyer: “Serümen”
Dis kulak yolunun (DKY) eriskinlerde yaklasik 2,5 cm uzunlugunda oldugunu belirten Doç. Dr. Murat Topak, “Dis 1/3 bölümü kikirdak, iç 2/3 bölümü kemik yapidadir. Kikirdak bölümün cildi killar ve kil keseleri, yag ve salgi bezleri içerir. Bezlerin salgisi ve dökülen epitel hücreleri birleserek “serümen” denilen koruyucu salgiyi olusturur. Serümenin dis kulak yolunda koruyucu bir görevi vardir, içinde bulundurdugu maddelerle enfeksiyona karsi koruyucu bir bariyer olusturur” dedi.
Kulak temizligi kulaga zarar verebilir
Kulak zari ve dis kulak yolundan dökülen epitel hücrelerinin, içten disa dogru göç ederek kikirdak kanalda biriktigini ve buradan serümenle birlikte disari atildigini belirten Doç. Dr. Murat Topak, özellikle kulak çubuklariyla yapilan kisisel temizligin kulak sagligini tehdit ettigini söyledi. Topak, söyle konustu:
“Bazi kisilerde serümen salgisinin yogun kivamli olmasi veya dis kulak yolundaki (dky) anatomik degisiklikler nedeniyle kanalda serümen birikimi ve tikaç ( buson) olusabilir. Bunun disinda; kisisel temizlik amaci ile dis kulak yoluna sokulan pamuklu çubuklar veya buna benzer gereçler bu birikimi temizleyemedigi gibi tam tersine serümenin normal göç yönünün tersine kulak zarina dogru itilmesine ve dis kulak yolunun tikanmasina yol açabilir bu nedenle dis kulak yoluna herhangi bir sey sokulmamalidir.”
Yüzücüler risk altindadir
Yaz aylarinda sik görülen sorunlardan birinin yaygin dis kulak yolu enfeksiyonlari oldugunu ifade eden Doç. Dr. Murat Topak, “Olgularin çogunlugu yaz mevsiminde ilik ve nemli ortamlarda görülür. Pamuklu çubuklar, yabanci cisim ve kasima ile olusan travmalar, kulakliklar, yüzme veya sik banyo ve dus egilimi arttiran faktörlerdendir. Yüzücüler dis kulak yolunun, sikça suyla temas etmesi nedeniyle koruyucu serümen tabakasinin kaybina bagli olarak dis kulak yolu enfeksiyonu geçirmeye eglimlidirler. Bu faktörlerden birkaçinin birlikte olmasi, riski daha da fazlalastirir” diye konustu.
Hafif evrede kasinti, orta evrede agri ortaya çikiyor
Dis kulak yolu enfeksiyonunun en çok agri, dolgunluk, kasinti ve isitme kaybi sikayetlerine neden oldugunu ifade eden Doç. Dr. Murat Topak, “Hafif evrede agri çok siddetli degilken kasinti ön plandadir. Orta evrede agrida artis görülür. Ciddi evrede ise enfeksiyon dis kulak yolunu asarak kulak kepçesine, yüze ve kulak arkasina yayilabilir” dedi.
Küçük çocuklarin sikayetlerini tam olarak anlatamayabileceklerini belirten Doç. Dr. Murat Topak, “Kulaklarina dokununca aglamalari, kulaklarini çekistirmeleri, bazen ates, dis kulak yolunda akinti görülmesi, rahat uyuyamamalari , normalden çok aglamalari durumunda dikkat etmek gerekir” uyarisinda bulundu.
Korunmak için neler yapilmali?
Doç. Dr. Murat Topak, dis kulak yolu enfeksiyonundan korunmak için su tavsiyelerde bulundu:
“Dis kulak yolunu kuru tutmak, yüzme sirasinda kulak tikaci ve yüzücü basligi kullanmak, dis kulak yolunu pamuklu çubuklarla veya baska cisimlerle kasimamak, kendi kendimize dis kulak yolundaki serümeni temizlemeye çalismamak, yüzmeden sonra dis kulak yolunu havlu ile kurulamak.”
Serümen tikaçlarinin tedavisinin hekim tarafindan aspirasyon veya lavaj yolu ile yapildigini ifade eden Doç. Dr. Murat Topak, “Çok sert ve kuru busonlari birkaç gün gliserin ile yumusatmak gerekebilir. Dis kulak yolu enfeksiyonlarinda tedavi dis kulak yolunun temizlenmesi, antibiyotikli kulak damlalari, gerektiginde dis kulak yoluna yerlestirilen antibiyotikli ve steroidli tamponlar,sistemik antibiyotik, mantar enfeksiyonu var ise antimikotik damlalar ile yapilir. Serümen tikaci veya dis kulak yolu enfeksiyonunu düsündürecek sikâyetleriniz varsa KBB hekimine basvurmaniz gerekir” uyarisinda bulundu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —