Tarih: 27.04.2021 14:22

Zekeriya Mutlu:'Kira ve gelir kaybi desteklerin sürdürülmesi gerekmektedir.'

Facebook Twitter Linked-in

17 Mayis’a kadar tam kapanma uygulamasini degerlendiren Izmir Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi (IESOB) Baskani Zekeriya Mutlu, ‘Vaka ve kayip sayisinin artmasi bizi de endiselendiriyor. Bu nedenle önlemlere büyük özveri ile uyuyor, isimizi kaybetme pahasina toplum sagligi için üzerimize düsen ödevleri yerine getirmeye devam ediyoruz.

Ancak gelinen noktada özellikle esnaf kesimi için yeni nakdi desteklerin düsünülmesi veya, Mart sonunda biten kira ve gelir kaybi desteklerin sürdürülmesi gerekmektedir.

Bunun yanisira yasakli günlerde büyük marketlerde ve subelerinde (alkollü içeceklerde oldugu gibi) temel ihtiyaç disi ürünlerin satisi yasaklanmali, bu günlerde açamayan üyelerimize karsi haksiz rekabet son bulmalidir.

Isletmeler madem 17 gün kapali olacak, o zaman bu sürece denk gelen çek-senet-elektrik-su-vergi gibi ödemelerin de faizsiz sekilde bir ay süreyle ertelenmesi uygun olacaktir. Çünkü bu süreçte isletme ticari faaliyet yapamayacak, gelir saglayamayacaktir.

Öte yandan önümüzdeki 17 gün Ramazan Bayrami’ni da kapsamaktadir. Bayram nedeniyle mal alan, yatirim yapan, borca giren isletmeler bulunmaktadir. Dolayisiyla çalismasi zorunlu durdurulan isletmelerin ödemelerinin de ertelenmesi dogru olacaktir’ dedi.

Beklentiler

17 Mayis’tan sonra salginin durumuna göre yeni stratejilerin gelistirilecegine isaret eden Mutlu, ‘Salginin hizi kesilse bile, üyelerimizin eski günlerine dönmesi çok zor olacaktir. Bu nedenle esnaf sanatkarlarin yeniden ayaga kalkabilmeleri için bir kaç yil geri ödemesiz, uzun vadeli, düsük faizli Toparlanma Kredileri’ne ihtiyaç duyulmaktadir.

Neredeyse isyeri kirasina yakin bedellere ulasan kati atik faturalarina da kesin bir çözüm getirilmelidir. Isyeri uzun süredir kapali olan küçük isletme veya su tüketimi olmayan esnaf kati atik bedelinden muaf tutulmali ya da sembolik bir ödeme yapmalidir.

Borçlar Kanunu’nda yapilan çalismalarda, zorunlu olarak faaliyetleri durdurulan isletmelerin kapali kaldiklari süre boyunca kira ödememesine,  hiç olmazsa kiranin bir bölümünden vazgeçilmesine yönelik öneriler de bulunmaktadir.

Kiralar nedeniyle ortaya çikan uyusmazliklar, gözlerden kaçsa da toplumda büyük sikintilar yaratmistir. 40 yildir ayni dükkanda çalisan esnaf bugün yillardir uyum içinde oldugu mülk sahibiyle mahkemelik olmus durumdadir. Düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi, bu konuda yasanan ekonomik sikintilarin sosyal bir soruna dönüsmesini de engelleyecektir’ diye konustu.






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —