Tarih: 28.09.2021 17:36

ZEYTIN AGAÇLARI DAVAYI KAZANDI

Facebook Twitter Linked-in

Izmir Seferihisar’a bagli Orhanli köyündeki jeotermal enerji santrali (JES) projesi kapsaminda yürütülen sondaj  faaliyetlerinin, proje sahasi ile alakasi olmayan 2016 tarihli Çevresel Etki Degerlendirme (ÇED) gerekli degildir karari gerekçe gösterilerek, ÇED sürecinin disinda birakildigini ögrenen 99 köylü ve Orhanli Köyü Kültür Doga Gençlik ve Spor Kulübü Dernegi, zeytin agaçlarina ve yasam alanlarina geri dönüssüz olarak zarar verecek olan bu projenin iptali için dava açmisti. Orhanli köylüleri, Izmir 3. Idare Mahkemesi’nin verdigi yürütmeyi durdurma kararinin, geçim kaynaklari olan zeytin agaçlarinin ve yasam alanlarinin korunmasi için oldukça önemli oldugunun altini çizdi.



Bilirkisi Raporu: Çevre ve Halk Sagligini Tehdit Ediyor

Köylülerin açtigi dava sonucu, Izmir 3. Idare Mahkemesi tarafindan atanan bilirkisi heyetinin raporunda yer alan; projenin yüzey ve yer alti sulariyla tarimsal ürünlerin ve topragin kirletme riski oldugu, sondaj alaninin yerinin dogru olmadigi, sondaj kuyularinin yerlesim yerlerine yakin olmasi nedeniyle agir metallerin ve çikan gazlarin çevreye ve halk sagligina zarar verebilecegi gibi önemli tespitler isiginda verilen mahkeme kararina göre JES projesinin ÇED Yönetmeligi kapsami disinda yapilamayacagi belirtildi.


99 Köylü ve Köy Dernegi Dava Açmisti

Çevresel Etki Degerlendirme (ÇED) süreci disinda birakilarak, zeytin agaçlarinin içerisinde ve köy yerlesiminin yani basinda çalisma izni verilen jeotermal sondaj kuyusuna açtiklari davayi kazanan Seferihisar’in Orhanli köylüleri, proje sahibi sirketin hukuksuz olarak yürüttügü  çalismalara tepkili. Hukuka aykiri islemlere karsi açtiklari davayi kazanan köylüler, sirketin bundan önce köyün dügün ve piknik alanlarini hiçbir yasal izin olmadan santiye alani yaparak isgal etmesine tepki göstermis, tepkiler sonucunda santiye alani Seferihisar Belediyesi yetkililerince kaldirilmisti. Daha sonra ayni sirketin köylülerin tapulu arazilerinden ve orman içinden yine hukuk disi yollarla ve izinsiz olarak yol açmaya çalismasi üzerine,  arazilerini tellerle çevirmek zorunda kalan köylüler, sirket yetkilileri hakkinda Seferihisar Savciligi’na suç duyurusunda bulunmuslardi. Ayrica 26 adet asirlik zeytin agacini kesen sirket hakkinda sikayette bulunan Orhanli köylüleri, atalarindan miras aldiklari zeytin agaçlarini yok eden sirkete karsi tepkilerini dile getirmisti. 



“Jeotermal Projelerine Geçit Vermeyecegiz.”

Mahkeme karari ardindan köy sakinleri adina konusan Orhanli Köyü Kültür, Gençlik ve Spor Kulübü Dernegi Baskani Hasan Tahsin Akçil: “Geçimini zeytincilikle saglayan biz Orhanli köyü sakinleri, Izmir 3. Idare Mahkemesi tarafindan verilen iptal kararini büyük bir mutlulukla karsiladik. Köyümüz asirlik zeytin agaçlariyla iç içe geçmis, temiz havasi ve suyuyla bugün Türkiye’nin göç vermeyen ender köylerinden birisi. Ürettigimiz zeytinyagi bütün dünyanin en lezzetli zeytinyaglari arasinda tescil edilmis durumda. Ürettigimiz organik sebze ve meyveler ise ülkemizin her yerindeki insanlarin sofralarinda saglikli gida olarak ulasiyor. Verilen bu karar, mücadelemizde ne kadar hakli oldugumuzu gösteriyor. Çocuklarimizin gelecegi için yasam alanimiz olan bu vadideki bütün jeotermal projelerine karsi mücadelemizi sürdürmeye devam edecegiz.” dedi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —