'ZEYTINIME DOKUNMA!'

Baskan Yetiskin "Topragimizi suyumuzu, gelecegimizi tehdit eden JES'e izin vermeyecegiz”

Izmir Seferihisar’in Orhanli köyünde yapilmasi planlanan jeotermal enerji santrali (JES) projesi için bölgedeki asirlik zeytin agaçlari kesildi. 13 Temmuz Sali günü zeytin agaçlarina sahip çikmak için bir araya gelen vatandaslar ve Seferihisar Belediye Baskani Ismail Yetiskin “zeytinimi katletme” diyerek yasam mücadelelerini sonuna kadar sürdürecegini vurguladi.

Yüzlerce yillik zeytin agaçlari katlediliyor

Izmir Seferihisar’da yüzlerce yillik zeytin agaçlariyla dolu bir vadide bulunan Orhanli köyü, jeotermal enerji santrali (JES) projelerinin tehdidi altinda. Geçimini zeytincilikle karsilayan yöre halki bir Kadim Üretim Havzasi olan köylerindeki yasami tehdit eden JES projelerine karsi yasam alanlarini savunmayi sürdürüyor. Bölgedeki JES çalismalarina usulsüz olarak devam eden sirket bölgedeki yirminin üzerinde asirlik zeytin agacini keserek ‘Zeytinciligin Islahi Yabanilerinin Asilattirilmasina Dair Yönetmelik’i de ihlal etmis durumda. Kesilen zeytin agaçlari için suç duyurusunda bulunarak, yönetmelige göre tek bir zeytin agacinin bile kesilmesinin yasak oldugunu belirten Orhanli köylüleri, yasam alanlarini ve zeytin agaçlarini korumak için haklarini aramaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladi.

Asirlik zeytin agaçlarinin kesilmesinin hiçbir sekilde kabul edilemez oldugunun altini çizen Seferihisar Belediye Baskani Ismail Yetiskin “Köyümüz binlerce yildir zeytincilikle geçinen, zeytinyagi üreterek yasayan bir köy. Bu topraklar tarih kokuyor, birçok medeniyete ev sahipligi yapmis zeytin agaçlarimiz hepsinin yasamina taniklik etmis.  Atalarimizdan emanet aldigimiz agaçlarimizin bizden sonra da yasamaya devam etmesi, gelecek nesillere aktarilabilmesi topragimizi, suyumuzu tehdit eden JES projesine karsi mücadelemizi sonuna kadar sürdürecegiz” dedi.?