ZEYTINLIK ALANDA MADEN ÇALISMALARINA IZIN VERILDI

Maden yönetmeliginde degisiklik yapilmasina dair karar, Resmi Gazete'de yayimlandi.

Gündem 1.03.2022 15:07:45 0
ZEYTINLIK ALANDA MADEN ÇALISMALARINA IZIN VERILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginin Maden Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmeligi, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Bakanlik , elektrik üretimi için yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayitli olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin baska alanlarda yürütülmesinin mümkün olmamasi durumunda, zeytin sahasinin madencilik faaliyeti yürütülecek kisminin tasinmasina, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere iliskin geçici tesisler insa edilmesine kamu yarari dikkate alinarak  izin verilebilecek.

Bu kapsamda, zeytinlik alanin kullanilabilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kisinin, faaliyetlerin bitiminde sahayi rehabilite ederek eski haline getirecegini taahhüt etmesi sarti bulunuyor.

Zeytin sahasinin tasinmasina iliskin tüm masraflardan ve zeytin sahasinin tasinmasindan kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kisi sorumlu olacak.

Resmi Gazete'de yayimlanan kararin tamami ise söyle;"Ülkenin elektrik ihtiyacini karsilamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayitli olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin baska alanlarda yürütülmesinin mümkün olmamasi durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kisinin faaliyetlerin bitiminde sahayi rehabilite ederek eski hale getirecegini taahhüt etmesi sartiyla Genel Müdürlük tarafindan belirlenen çalisma takvimi içerisinde zeytin sahasinin madencilik faaliyeti yürütülecek kisminin tasinmasina, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere iliskin geçici tesisler insa edilmesine kamu yarari dikkate alinarak Bakanlikça izin verilebilir.

Zeytin sahasinin tasinmasinin mümkün olmadigi durumlarda sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere iliskin geçici tesisler insa edilmesine kamu yarari dikkate alinarak Bakanlikça izin verilebilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kisinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayi rehabilite ederek eski hale getirecegini ve Tarim ve Orman Bakanligi'nca uygun görülecek alanda dikim normlarina uygun, faaliyet yürütülecek saha ile esdeger büyüklükte zeytin bahçesi tesis edecegini taahhüt etmesi zorunludur. Bu fikra kapsaminda zeytin sahasinin tasinmasina iliskin tüm masraflardan ve zeytin sahasinin tasinmasindan kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kisi sorumludur. Bu fikra kapsaminda zeytin sahasinin tasinmasina iliskin usul ve esaslar Tarim ve Orman Bakanligi'nin uygun görüsü alinarak Bakanlikça, zeytin bahçesi tesis edilmesine iliskin usul ve esaslar Tarim ve Orman Bakanligi'nca belirlenir." 



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °