Zeytinyagi ihracati yeni sezona basarili bir giris yapti

Zeytinyagi ihracati yeni sezona basarili bir giris yapti

Yeni dünya, Türk zeytinyaginin en büyük alicisi oldu Zeytinyagi ihracati yüzde 20 artti

Saglik iksiri zeytinyagi pandeminin zirve yaptigi 2020 yilinin son çeyreginde, 2020/21 ihracat sezonuna basarili bir giris yapti. 

Yeni sezonda iki ay geride kalirken zeytinyagi ihracati önceki sezonun ayni dönemine göre yüzde 20’lik artis yakalayarak 23,1 milyon dolardan, 27,8 milyon dolara yükseldi. 

Zeytinyagi ihracati miktar bazinda bakildiginda ise; yüzde 13’lük artisla 9 bin 734 tondan, 10 bin 951 tona yükseldi. Türk zeytinyagi ihracatçilari, 2020/21 sezonunda saglik iksirini dolar bazinda yüzde 7 daha fazla fiyata ihraç etme basarisi gösterdi.

Türkiye zeytinyagi ihracatinda en büyük artisi Amerika Birlesik Devletleri’nde yakaladi. ABD’ye saglik iksirinin ihracati yüzde 112’lik artisla 5,9 milyon dolardan 12,6 milyon dolara yükseldi. Zeytinyagi ihracatinda ABD’nin aldigi pay yüzde 25’ten yüzde 45’e yükseldi.

Sofralik zeytin ihracati yatay seyir izledi

1 Ekim 2020 tarihinde baslayan sofralik zeytin ihracati yatay bir seyir izledi. Sofralik zeytin ihracati 2019/20 sezonun ilk çeyregindeki 40 milyon dolarlik ihracat seviyesini korudu. 

Er: “Rekolte düsüsüne ragmen ihracat rakamlari sevindirici”

Türkiye Ihracatçilar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Zeytin ve Zeytinyagi Ihracatçilari Birligi Baskani Davut Er, zeytinyagi ihracatinda 2019/20 sezonunun yüzde 13’lük kan kaybi yasadigini, kuraklik nedeniyle zeytinyagi rekoltesinin beklenenin altinda kaldigini buna ragmen yeni sezonun ilk iki ayinda yakalanan ihracat seviyesinin sevindirici oldugunu kaydetti. 

Zeytinyaginda KDV yüzde 1’e indirilsin, iç tüketim artsin


Türkiye’de zeytinyagi tüketiminin kisi basina 2 litrenin altinda oldugu bilgisini paylasan Er, “Türkiye, maalesef, zeytinyagi üreten ülkeler arasinda kisi basina en az zeytinyagi tüketen ülke konumundadir. Üretici ülkelerden Yunanistan, Italya, Ispanya’da kisi basi tüketim seviyeleri ise 10-15 kg civarinda. Kurakligin etkisiyle düsen rekoltenin yani sira KDV ile zeytinyagi daha da pahali hale gelmekte ve tüketim miktari azalmaktadir. Saglik iksiri ve sifa kaynagi olan zeytinyaginda yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi tüketimi artiracak ve ortalama kisi basi 5 kg olan tüketim hedefimize ulasilmasinda çok büyük katkisi olacaktir.” dedi.

Zeytinyaginda ABD, zeytinde Almanya zirvede

Türkiye’nin zeytinyagi ihracatinda Amerika Birlesik Devletleri 12,6 milyon dolarlik tutarla açik ara birinci olurken, ikinci sirada 1,8 milyon dolarla Israil yer aldi. Iran ise 1,5 milyon dolarlik Türk zeytinyagi tercih etti.