ZEKI SEN

Tarih: 28.02.2021 22:08

MAGARA SIMGESI

Facebook Twitter Linked-in

Magaralar; kaya içinde dogal olarak olusmus ya da sonradan oyulmus, yüzeyle baglantisi olan ve gün isigi ile baglantisi kaybolarak, derinlige ve en az bir insanin sürünerek girebilmesine olanak verecek genislik ve yükseklige sahip olan yeralti bosluklaridir. 

Genellikle yer alti dünyasini ve insanlik bilincini simgeledigi kabul edilir.

Magaralarin sekil ve büyüklükleri ne olursa olsun;  genelde, çevreleyen duvarlari dis dünyaya karsi yalitim etkisi saglamasi, karanlik ve issiz yerler olmasi, bu durumun yol açtigi sessizlik, dinginlik, isigin sinirli veya hiç bulunmamasi;  magara içindeki kisi üzerinde iç dünyasina dönebilmesine yardimci olabilecek içsel etkiler yaratabilmektedir.

Geçici süre için, uyku gibi hallerde kendinden geçip, ölüp tekrar dirilmenin sembolü oldugu gibi; bilinmeyenin ve bilinmezlik kavraminin bir simgesi olarak da benimsenir.

Bu ortamda soyut ve ahlaksal boyutlar gelisebilmekte ve içsel degerlendirmelerin erdem yolunda yapilmasi daha da kolay olmaktadir.

Inisiyasyon törenleri çogunlukla sembolik, öte âlem ve mezar olarak bir magarada yapilirdi. Bu törenlerde yeniden dogum ve aydinlanmadan önceki ölüm, sembolize edilirdi. Çok eskiçaglarda  inisiyasyon yeri gizli bir yer olarak belirlenirdi. Girisi disaridan tehlikeli bir pasajla gizlenirdi. Genelde bir canavarla veya olagan üstü niteliklere sahip oldugu düsünülen bir insanla korunurdu.

Magara EZOTERIK sistemden DINSEL sisteme geçis için, adeta bir kapi görevini üstlenmistir.

Spirit bir dünyaya geçis yeri olarak magara sembolü birçok mitte, efsanede ve kültte yer alirdi.

Buz çaginda,  daha çok öte dünya ile ilgili mekânlar olarak algilanmistir. Yani magaralar yasama yeri degil birer mabet olmustur.

Yaygin olarak tanrilarin dogum yerleri, münzevilerin ve kâhinlerin yasadigi yerlerdi. Bazi dinlerde pek çok magara kutsal kabul edilmektedir.

Anadolu’da dogan KYBELE, ADONIS, Misir da ISIS; Hindistan’da INDU, Yunanistan’da ATTIS, Yakin Dogu’da MITRA, Orta Amerika’da AZTEK ve MAYA,  Yeni Meksika’da PUEBLO inançlarinda magaralar temel  ögeleri olusturmustur. 

Bazilarinda en kutsal yeri olusturan SUNAKLAR magaralarin dip veya en son noktasinda yer almistir. En kutsal törenler buralarda yapilmistir. KYBELE TAPINAGI’ nda  kayaya oyulmus adak havuzu vardir.

Eyüp Peygamber magarada çile çekmistir. Havariler dini telkinlerini magrada yapmislardir. Rahipler üzerlerindeki baskilarin arttigi dönemlerde, magarada ibadet etmislerdir.

Çok eskilerde Zeus’un annesi GAIA magaraya gizlenmistir. Eshab-i Keyf  (Yedi Uyurlar) Efes yakinlarindaki bir magrada 309 yil uyumus, tekrar uyanmis ve ölmüslerdir.

Günümüzün en yaygin inançlarindan Hristiyanlik ve Müslümanlikta Isa’nin dogumu, Muhammed’e ilk vahiyin gelmesi gibi en kutsal iletilerin magaralarda oldugu bilenmektedir.



Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —