5 SORUDA SAGLIKLI YASAM TESTI

5 SORUDA SAGLIKLI YASAM TESTI

Yasam tarzimiz ne kadar saglikli olursa hastaliklara karsi direncimiz o kadar fazla oluyor. Keza hastaliklar ile mücadelede en etkili tedavi sekli, hastaligin önlenmesi!

Acibadem Üniversitesi  Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Ahmet Karabulut hazirladigi ‘saglikli yasam testi’ ile modern dünyanin getirdigi bazi olumsuzlara karsi nasil bir yol izlemek gerektigi konusunda uyarilar ve önerilerde bulundu 

  

Düzenli egzersiz yapiyor musunuz?

Saglikli yasamin temel kosullarindan birini hareketlilik.Düzenli egzersiz yapmak, günde en az 5000 adim atmak kalp hastaligindan,tansiyona,diyabetten kansere  bir çok kronik hastaliktan sizi uzaklastiracaktir. Prof. Dr. Ahmet Karabulut “ En azindan haftada üç gün 45’er dakikalik düzenli, tempolu yürüyüsü yasantiniza ekleyin” diyor.

 

 

Beslenme sekliniz nasil?

Modern yasamda bir kolaylik olsa da fast food beslenme tarzi ayni zamanda hastaliklara davetiyedir. Saglikli bir yasam için dünyada kabul görmüs en saglikli beslenme sekli Akdeniz diyetidir. Bu beslenme tarzinin temelinde sebze ve kararinda zeytinyagi tüketimi ön plandadir. Et tüketimi ilimli miktarda yapilmali, ekmek tercihinde esmer tam tahilli formlar tercih edilmelidir. Atistirmaliklar için meyve ve taze kuruyemisler tercih edilmelidir. Haftada 2 kez firinda ya da bugulama yöntemiyle yapilmis balik tüketimi sizi birçok hastaliga karsi dirençli hale getirecektir.

 

Sigara ve alkol kullaniyor musunuz?

Sigara ve alkolün bütün dünyada en önde gelen bagimlilik türü oldugunu belirten Dr. Ahmet Karabulut,’’ Özellikle tütün ürünleri tüketimi nedeniyle kalp- damar hastaliklari ve kansere yakalanma riskinde ciddi artis olmaktadir. Fazla miktarda alkol tüketimi ise kronik karaciger hastaliginin en önde gelen sebebi oldugu gibi, alkol kullanimi ile kanser gelisimi arasinda da dogrudan baglanti vardir. Alkol ve tütün ürünlerinden kaçinmak bizi kronik hastaliklara karsi koruyacaktir.’’ dedi.

 

Gece yeterince uyuyor musunuz?

Gece uykusu vücudu tamir eder. Uyku vücudun dinlenme firsati buldugu tek zamandir. Uyku sirasinda hücre tamirleri yapilir. Vücut kendisini ertesi güne hazirlar. 7 saatlik derin ve kaliteli uyku ile vücut yeni güne dinç baslar. Uykusuzluk ile kalp hastaliklari arasinda dogrudan iliski vardir. Uykusuzluk çeken kisilerde ritim bozuklugu ve kalp krizi riski artmistir. Ideal uykuya gidis saati gece 23:00-01:00 arasidir. Gece uykusu gündüz uykusundan daha kiymetlidir.

 

 

Stresi yönetebiliyor musunuz?

Prof. Dr. Ahmet Karabulut, saglikli yasam için olmazsa olmazlardan birinin de ‘stresi kontrol edebilmek’ oldugunu ifade etti.  Dr.Karabulut “Stres modern çagin hastaligi olarak adlandirilabilir. Herkeste az ya da çok stres vardir. Stres hayatin her safhasinda ortaya çikabilir. Hafif stres motivasyon kaynagi dahi olabilir. Ancak yasantisinda stres yükü orta ya da agir olan kisilerin kronik hastaliklara yakalanma riski daha yüksektir. Uzun süreli stres mutsuzluk ve depresyon demektir. Stres ile mücadelede farkli yöntemler kullanilabilir. Günlük düzenli meditasyon stresi azaltmada belirgin fayda saglayabilir. Tüm çabalariniza karsin asiri strese kapiliyor, stresi kontrol edemiyorsaniz uzman destegi almak yasam kaliteniz ve saglikli yasam sürdürebilmeniz adina fayda saglayacaktir” diye belirtti.