MODA ENDÜSTRISI SÜRDÜRÜLEBILIRLIGE YATIRIM YAPIYOR

MODA ENDÜSTRISI SÜRDÜRÜLEBILIRLIGE YATIRIM YAPIYOR

Türkiye'de Ihracatçi Birlikleri arasinda sürdürülebilirlikte öncü olan Ege Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi, 2021 yili ilk yari ihracatlarinin 750 milyon dolarlik kismini gerçeklestiren 28 firmanin sürdürülebilirlik farkindaligini ölçt

Türkiye’de Ihracatçi Birlikleri arasinda sürdürülebilirlikte öncü olan Ege Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi, 2021 yili ilk yari ihracatlarinin 750 milyon dolarlik kismini gerçeklestiren 28 firmanin sürdürülebilirlik farkindaligini ölçtü. 

Ege Hazir giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Baskani Burak Sertbas’a göre küresel emisyonu asagi çekmek, gün geçtikçe artan çevresel ve sosyal sorunlarla etkili bir biçimde yüzlesmek istiyorsak, daha gerçekçi tutumlar sergilememiz gerekiyor.


“Her seyden önce attigimiz her adimda “neden” sorusunu sorup, “sürdürülebilir sorumluluk” çerçevesinde cevap aramaliyiz. Sürdürülebilirligin artik is dünyasinin yeni normu haline geldigi tartismasiz bir gerçek. Paris Anlasmasi ve Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi'nin bir bütünü olan AB Yesil Mutabakati; küresel iklim rejimini netlestiren bir dizi regülasyon ve politika paketi ile bütün tedarik zincirini sekillendiriyor. Bunlar arasinda sürdürülebilir hammadde kullanmak, enerji verimliligi, su ve atik yönetimi, ambalaji azaltmak, yeniden kullanim, tedarik zincirinde adil isçilik uygulamalarini sertifikalandirmak, kadin yönetici sayisi, sosyal sorumluluk projeleri, kurum içi egitimler, sivil toplum ile iliskiler gibi daha birçok “döngüsel çözüm” yer aliyor.” 

Firmalarin sürdürülebilirlik karnesi yenilikçilik ve inovasyonun yasandigini ortaya koyuyor 

EHKIB’nin üç yildir sürdürülebilirlik temelli projeler ve atilimlar gerçeklestirdigini hatirlatan Sertbas, “Her adim kayda deger oldugu gibi ölçümleme ve seffaflik; sektör çapinda sürdürülebilir çözüm bulma rekabetini elbette ki artiriyor. Dünyada kurumsal sosyal sorumluluk raporu hazirlayan sirketlerin sayisi fazlalasiyor. Sürdürülebilirlik Farkindalik Anketi çalismamizi, sektörün gelisimi konusunda yapilacak çalismalara bir temel, önemli bir referans noktasi olarak görebiliriz. Anketimiz 2021 yili ilk 6 aylik ihracatimizin yüzde 51’ini gerçeklestiren firmalar tarafindan yanitlandi. Firmalarimizin yüzde 67’sinin yani her üç firmadan ikisinin kendi bünyesinde sürdürülebilirlik departmani var. Firmalarimizin sürdürülebilirlik karnesi; sektörümüzün gelismesi için ihtiyacimiz olan yenilikçilik ve inovasyonun yasandigini ortaya koyuyor.” dedi.   

Hazir giyim ve konfeksiyon sektörü uluslararasi standartlarda üretiyor

 Anketin ilk bölümünde firmalarin ana ürün grubu, ihracat yapilan ilk üç ülke, çalisan sayisi, sürdürülebilirlik departmani, sürdürülebilirlikle ilgili danismanlik hizmeti alip alinmadiginin incelendigini anlatan Sertbas sözlerine söyle devam etti: “Ikinci bölümde çevresel, ekonomik ve sosyal boyutu ile ilgili farkindalik seviyesini belirlemek amaciyla sorular yöneltildi. Üçüncü bölümünde firmalarin sahip oldugu belgeler sorgulandi. Dördüncü bölümde ise gönüllü sürdürülebilirlik girisimlerine üyelikler, firma bünyesinde yürütülen projeler ve kullanilan sürdürülebilir materyaller ve üretim sekilleri baz alinarak bir sonuca varildi. Firmalarimiz sürdürülebilirlikte dünyada en önemli standartlardan; GOTS (Global Organic Textile Standard), OCS (Organic Content Standard), RCS (Recycled Claim Standard) gibi daha birçok uluslararasi belge ve sertifikaya sahip. Ayni zamanda hepsi Sustainable Apparel Coalition, Global Compact gibi birçok uluslararasi sürdürülebilirlik inisiyatifine de üye.”

 Sürdürülebilirlik Farkindalik Anketi çalismasi sonuçlarina göre;

 -Ankete katilan firmalarin %57’sinin geri dönüsüm projesi, %46,4’nün atik yönetimi projesi, %32’sinin GES projesi bulunmaktadir.


 -Sosyal sorumluluk projeleri ise 40 milyon dolar üzeri ihracat yapan firmalarda yogunlasmistir.

 -Ögrenci burslari, kadin ve erkek çalisanlara sunulan esit haklar, çalisma ortaminin iyilestirilmesi, kadinin güçlendirilmesi, adil ücretlendirme, siddete hayir projeleri, kadinlara yönelik dikim egitimleri, göçmen kadinlara yönelik projeler dikkat çekmektedir.

 -Ankete katilan firmalarin %50’si sürdürülebilirlikle ilgili danismanlik hizmeti almaktadir.

-Almanya, Ispanya ve Hollanda pazarlarina ihracat yapan firmalarin farkindalik düzeyi daha yüksektir.

Firma kurulus yili 1985-1990 arasinda, toplam çalisan sayisi ise 1000 ve üzeri olan firmalarda farkindalik düzeyi daha yüksektir.